Judith Plaza / Foto: La Torre

Una alumna de primer de batxillerat de l’INS Terrassa és la flamant guanyadora d’un concurs europeu que, com a premi, té una expedició a l’Àrtic. Judith Plaza ha aconseguit aquesta fita com a autora d’un dispositiu que determina la latitud terrestre mesurant el camp magnètic. És a dir, pot establir les coordinades de qualsevol lloc del planeta sense precisar GPS ni satèl·lits.

El projecte de Judith Plaza és un dels sis guanyadors del concurs europeu Edu-Arctic, al que s’hi van presentar 160 propostes de tot el continent. Judith Plaza i el seu tutor, el professor de tecnologia del centre terrassenc Jordi Escofet, viatjaran durant 12 dies del mes d’agost a les illes d’Svardbald, un arxipèlag amb uns 2.600 habitants i que forma part de Noruega. La seva principal particularitat és que es tracta de la zona habitada (amb població civil permanent) més al nord del planeta. Hi ha altres assentaments més al nord, per no només hi viuen equips d’investigadors de forma temporal.

El projecte de Plaza ha hagut de passar dos processos de selecció, havent fins i tot de defensar-lo per videoconferència davant de professors i investigadors universitaris de Polònia, Dinamarca. Noruega i les Illes Feroe. Edu-Arctic és un programa educatiu europeu que pretén atraure els joves estudiants a l’estudi de les ciències naturals i la recerca polar. EDU-ARCTIC treballa amb pràctiques innovadores en educació científica i proporciona un programa destinat a enfortir aquesta educació en les escoles, pensant especialment en alumnes de 13 a 20 anys i els seus professors. Entre les eines que ofereixen hi ha transmissions de seminaris web (amb continguts sobre investigació polar); una polarpedia, una enciclopèdia en línia amb expressions científiques, recursos educatius i diccionaris en, com a mínim, 5 idiomes europeus; el concurs que ha guanyat Judith Plaza; tallers per a mestres, i un sistema de monitoratge perquè les escoles observin i registrin dades fenomenològiques del seu entorn.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *