Les ciutats poloneses de Cracòvia I Katowice van acollir la setmana passada la dotzena trobada annual de la xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO (UCCN), amb 450 delegats de gairebé 200 ciutats (d’uns 50 països). Una d’aquestes ciutats va ser Terrassa com a flamant Ciutat Creativa en la categoria de Cinema, una designació que va esdevenir una realitat el passat mes de novembre. La delegació terrassenca va estar encapçalada per l’alcalde, Alfredo Vega, i pel tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado.

L’alcalde, Alfredo Vega, durant la seva presentació / Foto: PAC

Terrassa és la primera ciutat espanyola en rebre aquesta distinció en la categoria de Cinema. Segons Aguado, “pertànyer a aquesta xarxa és una gran oportunitat, a més d’un reconeixement al nostre posicionament estratègic al sector audiovisual català, espanyol i europeu en educació (amb l’escola de cinema ESCAC entre les més destacades escoles europees), producció (Parc Audiovisual de Catalunya), rodatges (Terrassa Film Office) i nombroses iniciatives vinculades al cinema, com ara la Taula de l’Audiovisual”

L’alcalde, Alfredo Vega, també va participar en una taula rodona d’alcaldes i alcaldesses sobre creativitat i desenvolupament sostenible, una trobada que va tenir lloc a l’Ajuntament de Cracòvia, així com en el Fòrum d’alcaldes sobre creativitat al servei del lideratge de les ciutats, que es va celebrar en el Museu Municipal dels Transports i les Indústries de Katowice. En definitiva, oportunitats per a Terrassa per posicionar-se i per establir contactes per treballar en xarxa. De fet, un dels objectius de la UNESCO és que els governs locals es comprometin en l’aplicació de la Nova Agenda Urbana i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Terrassa ja està treballant aquests capítols a través de la seva participació a la xarxa EUROCITIES i com a líder europeu de la xarxa de Ciutats Intermèdies I-Cities.

Durant l’estada a Polònia, els representants municipals i del Parc Audiovisual de Catalunya (PAC) van obrir una via de col·laboració amb la ciutat mexicana de Guadalajara, a més d’establir converses amb altres ciutats com Bilbao (Ciutat UNESCO en Disseny) i Denia (Gastronomia) per possibles futurs projectes. El mateix Aguado remarca que Creative Cities “és una excel·lent finestra de projecció exterior de Terrassa, una xarxa que permetrà establir noves aliances, impulsar projectes amb visió internacional i generar oportunitats culturals i de creació de feina i riquesa, en el context de l’estratègia de competitivitat, projecció exterior i internacionalització que l’Ajuntament ha fet pública recentment”.

A més de les sessions de treball, la trobada a Polònia va comptar amb la presentació de diversos esdeveniments artístics. De fet, l’eix principal era el de Creative crossroads (Cruïlles creatives), amb un èmfasi especial en la innovació i en establir vincles entre els diferents sectors creatius de la UNESCO (Artesania, Arts Digitals, Cinema, Disseny, Gastronomia, Literatura i Música). Cracòvia, per exemple, és Ciutat de Literatura (com Barcelona) des de 2013, mentre Katowice ho és de Música des de 2015. Una tercera ciutat polonesa, Lodz, també forma part de la UNESCO, en aquest cas en la categoria de Cinema, la mateixa que Terrassa i també des del passat 2017.

 

 

 

 

 

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *