Teresa Carreras i Amadeu Aguado

“Europa està en crisi, però el projecte europeu sempre aprofita les crisis com una oportunitat per renéixer o,millor, per sobreviure”. Aquesta afirmació va servir com a carta de presentació de la ponència de la periodista Teresa Carreras, en la que va ser la primera xerrada del Curs d’Estiu sobre la Unió Europea d’enguany. El curs, que ja arriba a la seva tretzena edició, està organitzat pel Servei de Relacions Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa i proposa un cicle de sessions que es complementaran amb les dels dies 3, 10 i 17 de juliol. Totes les ponències tenen lloc a la sala d’actes de la Biblioteca Central de Terrassa (BCT).

Carreras, coordinadora de la Xarxa de Periodistes de Gènere GAMAG-UNESCO, va voler centrar la seva participació en la visió d’un periodisme desproveït de masclisme. Abans de la seva intervenció, el tinent d’alcalde de Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, va voler ressaltar l’existència d’un curs “amb la intenció d’apropar el procés d’integració europea a Terrassa”.

Carreras explica que Europa “és molt complexa” i que a ella li agrada “analitzar amb ulls de dona” aquelles situacions que centren el debat polític europeu, com ara les turbulències migratòries, els sentiments nacionals, les retallades i “els deutes socials del neoliberalisme”. Una “visió de gènere”, explica, que espera que serveixi “per transformar el periodisme”. Carreras lamenta que el continent estigui patint un “retrocés” en aspectes com la llibertat d’expressió, i posa com a exemple les dificultats que tenen els periodistes per preguntar sobre Catalunya a la sala de premsa de la Comissió Europea. “S’hi detecta molta eurofòbia i confabulació perquè tot es mogui cap allà on els portaveus no volen que es pregunti, cap a tesis que enforteixen l’extrema dreta”. L’augment de l’extrema dreta és, precisament, una de les qüestions que més preocupa Carreras, amb la realitat que es viu a països com Hongria, Itàlia, Alemanya o Àustria.

Tot i el seu esperit crític, Carreras vol deixar clar que “sóc periodista i sóc europeista”. De fet, va ser corresponsal de TVE a Brussel·les durant una dècada, així com presidenta de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), a més de presentar el programa Cruïlla d’Europa a Mataró Audiovisual i dirigir el digital La Independent, una agència de notícies amb visió de gènere. El seu discurs es centra molt en intentar explicar històries per intentar transformar la societat en relació als temes d’igualtat. Considera que “la violència és una manifestació de les relacions de poder històricament desiguals entre homes i dones”, pel que reclama la importància de l’accés de les dones als mitjans de comunicació i en la seva gestió.

El 8 de març de 2016, relata, des de la UAB es va analitzar com les institucions europees (Comissió Europea, Parlament Europeu i Consell de Ministres) van comunicar sobre la situació de les dones refugiades o sobre el Dia Internacional de la Dona en general. I el resultat, va ser molt pobre, mostrant com en cap informació apareixia una dona amb veu pròpia. “Així”, indica Carreras, “sense veu se les victimitza i se les infantilitza en lloc d’apoderar-les, a més de ser presentades només en el seu paper de mares i cuidadores”. Un tema més recent com el de La Manada, segons la periodista, referma la necessitat d'”actualitzar” qüestions legals “que protegeixin contra la violència a dones i nenes”. De fet, països com Bèlgica, Luxemburg i Irlanda estan reformant els seus codis penals per debatre sobre el concepte de violència.

Una darrera reivindicació de Carreras fa referència al que considera “falta de formació dels periodistes per lluitar amb els nostres escrits contra els estereotips culturals que rebem d’una generació a l’altra”. Creu, en definitiva, que l’ofici de periodista ha de servir “per donar veu a les persones que no en tenen” i que el periodisme feminista “vol la transformació social per garantir-nos la dignitat com a éssers humans”.

El pròxim ponent del Curs d’Estiu serà el periodista i subdirector de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Albert Segura, que el dimarts 3 de juliol presentarà una xerrada amb el títol Oh Europa: entre el somni i la decadència.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *