“Ser eurocrític no és ser euroescèptic o euròfob”. El periodista santquirzetenc Albert Segura va fer aquesta afirmació durant la seva participació en la tretzena edició del Curs d’Estiu sobre la Unió Europea a Terrassa. Segura va exercir durant deu anys com a corresponsal a Brussel·les i París per a diversos mitjans (RAC1, 8TV, El Punt Avui) i actualment és subdirector de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), a més de conduir el programa Solidaris a Catalunya Ràdio. El seu coneixement de les institucions europees, però, no evita un esperit força crític cap a la UE: “No es pot tolerar l’empresonament de polítics o la falta de llibertat d’expressió, qüestions cap a les que Europa mira cap a una altra banda. És la decadència d’Europa”.

Aquest “silenci”, Segura considera que és excessiu, tenint també en compte altres capítols com “el Brexit, l’auge de la ultradreta, els populismes o el terrorisme”. Creu que Europa encara viu massa de rèmores del passat, del prestigi assolit quan va la UE va servir com a garantia de pau gràcies a haver ajudat a acabar amb els conflictes bèl·lics al continent (més enllà de la guerra dels Balcans dels anys 90, un conflicte que encara s’ubicava fora del territori comunitari). “Els que hem nascut ja en pau”, afirma el periodista, “no hem de tolerar actualment que hi hagi, per exemple, llistes de gitanos o que es tanquin portes als immigrants nàufrags”. De fet, afirma que “la crisi migratòria és la mare de totes les crisis”, tot parafrasejant la cancellera alemanya Angela Merkel, i això que “Alemanya ha acollit un milió i mig de refugiats”.

La situació d’Alemanya li serveix a Segura per exemplificar que “Europa sempre avança a cop de crisi, amb acords tancats de matinada”.             Quin és un dels grans fantasmes a què s’enfronta Europa? Segura assenyala que “el populisme ultra fa témer que la història es repeteixi. L’italià Salvini parla de carn humana, volem convertir Líbia en una presó i paguem Erdogan perquè sigui un guardià”. El periodista vallesà matisa que “l’allau migratori que ens venen no existeix, ja que ha caigut el 95%. Amb tot, el discurs contra la immigració s’ha estès al cor d’Europa, amb importants derives autoritàries a països com Polònia, Àustria i Hongria, quan Europa només compta amb un 4% d’immigrants”. Com a contrapunt, posa els exemples de països com el Líban (amb un refugiat per cada sis habitants), Jordània (1 de cada 14) i Turquia (1 de cada 23).

Un altre capítol que trontolla la UE és l’econòmic, ja que l’escletxa entre rics i pobres “s’està eixamplant”. En definitiva: “No podem donar per garantida la recuperació econòmica tal com vam fer amb la pau”. En el cas d’Espanya, Segura lamenta que és el tercer país europeu amb majors desigualtats, només rere Lituània i Romania.

Segura també es mostra molt crític amb el funcionament de la Comissió Europea, “amb molts càrrecs escollits a dit i sense legitimitat democràtica”.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *