Rodatge d’una pel·lícula a Santos / FOTO: UNESCO.org

Santos, ciutat costanera de l’estat de Sao Paulo al sud de Brasil, serà l’amfitriona de la reunió de ciutats creatives de la UNESCO el 2020. És la primera vegada que una ciutat d’Amèrica Llatina i del Carib acollirà aquest esdeveniment anual de la UNESCO. A l’igual que Terrassa (fita assolida el passat 2017), Santos és Ciutat Creativa de la UNESCO en la secció de Cinema des de 2015. En la votació per liderar la trobada, Santos va superar les candidatures de la mexicana Puebla i de Belém, també al Brasil.

La reunió es durà a terme al juny de 2020 i tindrà com a tema “La creativitat camí per a la igualtat”, amb la finalitat de demostrar el poder de la creativitat i la cultura com a factors de desenvolupament social, urbà i econòmic sostenible per reduir les desigualtats en el món. Es preveu que l’esdeveniment pugui reunir representants de 250 països durant 11 dies.

Després d’anunciar el resultat, l’alcalde Paulo Alexandre Barbosa va dir que és una oportunitat per exposar la ciutat de Santos al món, a més d’anunciar que ja té reunions programades amb representants de la UNESCO per tal de conèixer els equips disponibles a la ciutat.

Santos és una ciutat compromesa per a l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) -Agenda 2030. Ha desenvolupat iniciatives internacionals amb ciutats creatives i accions locals que impliquen aliances amb la societat civil, governs estatals i federals, universitats, associacions i ONG.

Sobre la ciutat creativa:

Amb 435.000 habitants, Santos té un ric llegat de cinema que data de la dècada de 1900. A la meitat del segle XX, la indústria cinematogràfica de la ciutat va arribar al cim del seu èxit amb la creació del Clube de Cinema de Santos, el primer club de cinema establert a Brasil. Des de llavors, la ciutat s’ha compromès a mantenir el seu sector cinematogràfic i convertir-lo en un motor clau de l’economia local. Amb el suport de la Comissió de Cinema Santos, s’han dut a terme 300 produccions a la ciutat en un període de cinc anys, generant més de 2,3 milions de dòlars de valor afegit. Santos compta amb 21 empreses i col·lectius de producció de gran prestigi que estan ampliant les seves activitats a nivell internacional.

L’any 2002, el sector audiovisual de Santos es va enfortir amb el llançament del Santos Short Film Festival, que actualment és considerat un dels tres primers festivals més concorreguts de Brasil. Totes les activitats del festival són gratuïtes i, a més d’exposicions cinematogràfiques i la projecció d’un miler de curtmetratges, el programa també ofereix tallers per inspirar joves de diferents procedències per realitzar estudis i seguir carreres professionals en el sector cinematogràfic. A més, la Cinema Transmedia Experience Biennale és un esdeveniment no competitiu centrat en els enfocaments innovadors de l’apreciació del cinema amb l’ús de les noves tecnologies.

La Secció de Coordinació Cinematogràfica de l’Ajuntament de Santos es preocupa molt per promoure l’accés i la participació en la vida cultural, tot garantint la inclusió social de totes les capes de la població, especialment els més vulnerables i desfavorits. En aquest marc, el projecte Community Cinema pretén democratitzar el cinema mitjançant l’organització de projeccions setmanals de pel·lícules a l’aire lliure als barris de la ciutat, amb un fort enfocament per als més desfavorits. En dos anys, el programa ha beneficiat directament més de 2.500 persones, demostrant el paper clau del cinema per alimentar la cohesió social.

A partir d’ara, Santos preveu augmentar les oportunitats laborals dels joves a través del projecte Cine Escola, centrat en la creació de capacitats i la integració sostenible en el mercat laboral; fomentar les aliances amb múltiples grups d’interès en el camp de la recerca, el desenvolupament i la innovació dins del Parc Tecnològic de Santos dedicat a enfocaments de tecnologia cinematogràfica i d’avantguarda; promoure els intercanvis professionals i artístics dins de l’UCCN a través de l’esdeveniment Creative September que mostra els projectes més innovadors i creatius; donar suport a la mobilitat dels estudiants a través de programes d’intercanvi oferts per la Universitat Unimonte de tercer nivell de la ciutat, i realitzar coproduccions cinematogràfiques amb ciutats creatives de tots els àmbits creatius per fomentar connexions multidisciplinars, compartir coneixements, mètodes i bones pràctiques.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *