La Seu d’Ègara de Terrassa ha donat un pas important per aconseguir algun dia ser reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. El 2015 es va presentar la candidatura, i la setmana passada (el dia 26 d’octubre), la Seu ja forma part de la llista indicativa que ha de permetre que en un futur aconsegueixi el reconeixement definitiu de l’organisme internacional amb seu a París.

La candidatura, sota el nom de La Seo episcopal de Égara y su decoración pictórica (siglos V-VIII), doncs, va passar divendres a Elx el filtre del Consejo de Patrimonio Histórico, organisme de col·laboració entre l’administració de l’Estat i les comunitats autònomes. Dues candidatures més optaven a formar part de la llista indicativa: el conjunt d’edificis mossàrabs a la península Ibèrica, promoguda des de Castella Lleó, Castella-la Manxa i Galícia i Itàlica, ciutat adrianea, impulsada des d’Andalusia.

Totes les candidatures presentades es van analitzar tècnicament el passat 10 d’octubre dins del Grup de Treball del Patrimoni Mundial del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport per passar posteriorment a la valoració i resolució final de divendres per part del Ple del Consejo de Patrimonio Histórico. L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, en declaracions recollides per Terrassa Digital, considera que: “Aquest és un pas molt important per a la Seu d’Ègara, per Terrassa i per al conjunt del país. Encara queda una part important del camí per fer, però arribar fins aquí demostra que la candidatura de la Seu d’Ègara és ferma, forta i que compta amb un ampli suport a tots els nivells. Una Seu d’Ègara que forma part del ric i extens patrimoni que posseeix la ciutat. Uns actius i uns atractius que cal posar en valor i exportar molt més enllà de casa Nostra. Ara comencem una nova etapa amb encara més il·lusió i que volem compartir amb la ciutadania i amb tothom perquè el nostre patrimoni és únic”.

Sobre la candidatura de la Seu d’Ègara
La candidatura de les pintures de la Seu d’Ègara va iniciar el seu procés per ser inscrita a la llista indicativa de Patrimoni Mundial de la Unesco el 27 de març de 2015 amb la presentació oficial de la candidatura en un acte multitudinari obert a tota la ciutadania. Un cop aprovada per la Generalitat de Catalunya, el 29 de juny del 2016, la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, va trametre al Ministeri d’Educació, Cultura i Esport la proposta de candidatura per ser inscrita a la llista indicativa del Patrimoni Mundial de la Unesco.

El dossier de la candidatura va ser presentat l’octubre del 2016 al Grup de Treball I de Patrimoni Mundial del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, que va valorar molt positivament el projecte de candidatura i va demanar introduir alguns canvis de manera que el bé presentat no fossin únicament les pintures de la Seu episcopal, sinó també el seu marc arquitectònic. Seguint aquestes recomanacions, es va adaptar la proposta de forma que el bé presentat a Llista Indicativa de Patrimoni Mundial va ser el conjunt arquitectònic, arqueològic i artístic d’Ègara, on estan integrades les pintures murals del segle VI.

La Seu d’Ègara / Foto: Ajuntament de Terrassa

Les pintures de la Seu d’Ègara
La Seu d’Ègara / Esglésies de Sant Pere és una peça clau del patrimoni cultural català i universal. El conjunt de pintures dels absis de les tres esglésies, que van del segle V al VIII, és un magnífic exemple de pintura tardoromana cristiana conservada a Europa.  Del segle VI són les pintures murals de l’absis de Santa Maria i de Sant Miquel. També destaca per la seva singularitat el retaule petri de Sant Pere (segles VI – VIII) i constitueixen un conjunt pictòric únic en el panorama de la història de l’art cristià alt medieval occidental.

 

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *