El 31 d’octubre és el Dia Mundial de les Ciutats, que té com a objectiu promoure l’interès de la comunitat internacional en la urbanització mundial, millorar la cooperació entre països i ciutats per atendre oportunitats i afrontar els reptes de la urbanització i contribuir al desenvolupament urbà sostenible. El tema global del Dia de les Ciutats és Better City, Better Life (Una ciutat millor, una vida millor) i el tema particular d’aquest any és Construir Ciutats Sostenibles i Resilients, idea que va molt lligada a un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el número 11 i que fa referència a Ciutats i comunitats sostenibles. L’esdeveniment principal d’enguany se celebrarà a Liverpool, Regne Unit. Terrassa dóna suport a aquesta iniciativa que vol donar valor a l’aportació de les ciutats en temes de comerç, cultura, desenvolupament social i molts altres àmbits, però sent conscients de la necessitat d’aconseguir encara moltes millores, amb eines innovadores i nous enfocaments que enforteixin les administracions locals i apoderin la ciutadania.

Nacions Unides, l’any 2013, va designar el 31 d’octubre com el Dia Mundial de les Ciutats, una data que serveix perquè les ciutats donin a conèixer els seus reptes i oportunitats per assolir un bon desenvolupament social, econòmic i mediambiental. Algunes ciutats duen a terme activitats per sensibilitzar i crear consciència per aconseguir ciutats verdes, eficients, segures i sanes, a més de ser inclusive, equitatives i accessibles a les persones més vulnerables. Un dels èmfasis passa per aconseguir que tots els habitants de les ciutats comptin amb drets bàsics, com un habitatge i un treball dignes, coberts, sense perdre de vista la cura del medi ambient, amb punts com la qualitat de l’aigua i la reducció de gasos contaminants.

Missatge de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO

Es dóna la feliç circumstància que la UNESCO va atorgar a Terrassa la designació de Ciutat Creativa del Cinema el 31 d’octubre d’ara fa just un any. Des de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO s’ha redactat un missatge per donar suport al Dia Mundial de les Ciutats. Des de la UNESCO s’assenyala que més de la meitat de la població mundial (el 54%, uns 4.000 milions de persones) ja viu en zones urbanes. El 2030 la xifra superarà els 5.000 milions d’habitants i el 2050 es calcula que ja representarà més del 70% de la població mundial.

El missatge de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO amb motiu del Dia Mundial de les Ciutats detalla que es vol “reafirmar el compromís amb les ciutats inclusives, resistents i sostenibles, fent-se ressò de l’Agenda 2030 del Desenvolupament Sostenible” i considera que forma part de la mateixa missió fundadora de la xarxa, que es basa en “situar la cultura i la creativitat al centre de les estratègies territorials, creant les condicions essencials per a la construcció de la capacitat de recuperació mitjançant la implementació de polítiques i programes, tot promovent la diversitat cultural, la inclusió social, l’intercanvi intergeneracional i la igualtat de gènere”. La xarxa també destaca que “gràcies a les seves accions i intercanvis, i els seus estrets vincles amb la cultura, la creativitat i la innovació, les ciutats són laboratoris vius per a la seva capacitat de recuperació. En virtut d’aquesta visió, les autoritats locals, a través dels alcaldes de les Ciutats Creatives, posen fermament la cultura i la creativitat al centre de les seves estratègies de desenvolupament”. Així, “la creativitat és, sobretot, una força impulsora per anticipar, estimular i facilitar el canvi i l’adaptació de les ciutats, convertint els reptes en oportunitats per construir la ciutat del futur. Les ciutats creatives s’apropen al sector creatiu per anticipar-se o gestionar les transicions post-industrials, post-desastres o posteriors al conflicte i estimular la regeneració i la transformació urbana. El compromís en el sector creatiu també ajuda a renovar el diàleg entre la societat civil i els responsables polítics, amb una governança més participativa i inclusiva de la ciutat, situant els usuaris al centre de les polítiques públiques”.

Missatge del Secretari General de la ONU, Antonio Guterres

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *