L’alcalde Alfredo Vega durant una de les seves participacions a Madrid / Foto: Servei de Relacions Europees i Internacionals

La secretària general de CGLU, Emilia Saiz, amb l’alcalde de Terrassa i altres assistents al Consell Mundial / Foto: RRII

L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha participat aquesta setmana a Madrid en el Consell Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), com a vicepresident del grup de Ciutats Intermèdies. La trobada també ha acollit el II Fòrum Mundial sobre les Violències Urbanes i Educació per a la Convivència i la Pau. Vega va presentar, el dia 6, propostes des de Terrassa en el debat polític sobre necessitats locals per complir amb les necessitats de les comunitats, a més d’assistir a la sessió estatutària del mateix Consell Mundial de CGLU. Durant la jornada del dia 7 de novembre, l’alcalde va assistir a un debat sobre diplomàcia de les ciutats com a clau per a la pau, a més d’assistir a la primera reunió dels governs locals adherits a la Declaració de Ciutats per l’Habitatge Adequat, full de ruta conjunta per al dret a l’habitatge digne a nivell local, nacional i internacional. Durant les dues jornades també es van poder dur a terme diverses reunions bilaterals amb represententants d’altres municipis i organismes internacionals.

4 i 5 de novembre

El Consell Mundial de CGLU, de fet, va començar el diumenge 4 de novembre amb una reunió dels secretaris generals de CGLU per revisar el programa de treball de la xarxa en el seu conjunt i identificar prioritats i sinergies per a l’acció cap a 2019. Dilluns, 5 de novembre -primer dia del Consell Mundial- va estar marcat per sessions de treball preparatòries per part de diferents comitès temàtics (amb temes com igualtat de gènere, gestió financera o metròpolis). La jornada va concloure amb la cerimònia d’obertura de la segona edició del Fòrum Mundial sobre Violències Urbanes i Educació per a la Convivència. L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va ser l’amfitriona del Fòrum en el qual Parks Tau, president de CGLU, i els membres de la presidència de CGLU, Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ​​i Carlos Martínez, alcalde de Sòria i en representació de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), van intervenir en la reunió per abordar els reptes a què s’enfronten els governs locals i regionals en els temes de construcció de la pau i la convivència.

“La violència no és un instrument útil per resoldre els conflictes. No som conscients que l’ésser humà no només s’educa en el formal: hem d’abordar la necessitat que hi hagi una educació sentimental, construir la sensibilitat que faci impossible que els conflictes es converteixin en violència “, va dir Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid

Foto: RRII Ajuntament de Terrassa

6 de novembre

Parks Tau va presidir la sessió de treball del Bureau Executiu de CGLU juntament amb els copresidents i copresidenta, Mauricio Rodes, alcalde de Quito, Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ​​Roland Ries, alcalde d’Estrasburg, així com Carlos Martínez, alcalde de Sòria i vicepresident de CGLU per Europa i Berry Vrbanovic, alcalde de Kitchener i tresorer de CGLU.

“El desenvolupament urbà ha d’estar encaminat al ple desenvolupament de tots i cadascun dels seus habitants”. Amb aquestes paraules va inaugurar el Bureau Executiu Manuela Carmena, fent una crida als membres de CGLU per lluitar contra la violència. Els membres del Bureau Executiu van debatre diversos temes com l’Agenda de les Ciutats Intermèdies, així com la dimensió local del Pacte Mundial sobre les Migracions. Els membres van destacar la necessitat de desenvolupar una Agenda de Pau basada en la diplomàcia local i van analitzar l’estratègia de CGLU sobre la localització del finançament municipal per a una urbanització sostenible.

El Bureau Executiu va animar els membres a unir-se a la Declaració Ciutats per l’Habitatge Adequat i va definir els següents passos per a la crida a l’acció. Després de la sessió institucional, va tenir lloc un debat polític sobre l’estat de la descentralització i la democràcia local a tot el món.

7 de novembre

El tercer dia del Consell Mundial de CGLU i del Fòrum Mundial sobre les Violències Urbanes va ser l’escenari dels debats polítics sobre pau, transició ecològica, dret a la ciutat i la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), organitzats pels Consells Polítics de CGLU. La Conferència Iberoamericana va tenir lloc en paral·lel a aquestes reunions.

El debat polític sobre Diplomàcia de les Ciutats i Pau, al qual va assistir l’alcalde de Terrassa, va ser organitzat pel Consell Polític d’Oportunitats per a Tothom. Els debats es van centrar en la promoció de la pau a nivell local. Paral·lelament, es va celebrar la primera reunió de la Comunitat de Pràctica sobre Habitatge de CGLU, en la qual els participants van traçar un full de ruta per transformar el contingut de la Declaració de Ciutats per l’Habitatge en acció conjunta i promoure el Dret a l’Habitatge a nivell local, nacional i internacional.

La jornada va concloure amb els intercanvis del debat organitzat pel Consell Polític de Governança Territorial i Multinivell, que es va centrar en la dimensió territorial de la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquest debat va prendre part l’alcalde de Chefchaouen i president del Fòrum de Ciutats Intermèdies de CGLU, Mohammad Sefiani.

Vega i Carmena / Foto: Ajuntament de Terrassa

Paral·lelament a aquestes trobades, el Fòrum Iberoamericà va analitzar en profunditat l’important i necessari paper dels governs locals en la promoció de la millora de les condicions de vida de la ciutadania, el Dret a la Ciutat i les iniciatives encaminades a fer de les ciutats escenaris de pau, igualtat i inclusió.

Vega i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / Foto. Ajuntament de Terrassa


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *