Debat entre els ajuntaments de Terrassa, Vilafranca del Penedès, Granollers i Diputació / Foto: JT

El Vapor Universitari de Terrassa va ser la seu, el passat 20 de novembre, d’una jornada dedicada a debatre la professionalització de l’activitat internacional dels ens locals. En una activitat organitzada per l’Ajuntament de Terrassa i la Diputació de Barcelona, representants de fins a 13 municipis de la demarcació van comptar d’un temps d’intercanvi entre ciutats. Les ciutats participants van ser: Badalona, Esplugues de Llobregat, Viladecans, Gavà, Igualada, Manresa, Caldes de Montbui, Mataró, Mollet del Vallès, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Vilafranca del Penedès, Terrassa i la Diputació de Barcelona.

Un altre objectiu de la sessió de treball era promoure un espai d’intercanvi entre ciutats i la Diputació per reflexionar sobre l’estructura institucional, l’organització interna i els recursos que ha de tenir una unitat responsable de gestionar les relacions internacionals d’un ens local. Els Ajuntaments de Granollers, Vilafranca del Penedès i Terrassa van explicar i debatre sobre la seva experiència amb més detall.

La jornada la va obrir el tinent d’alcalde i regidor de Relacions Europees i Internacionals (RRII) de l’Ajuntament de Terrassa, Amadeu Aguado, que va assenyalar que “identificar-nos, posicionar-nos o diferenciar-nos són alguns dels elements, entre molts altres, que motiven i que marquen les estratègies d’internacionalització que molts municipis han posat en marxa. I es que en un món cada vegada més globalitzat sortir a l’exterior, conèixer i fer-nos conèixer es cada vegada més important”. Diversos ens locals de la demarcació de Barcelona, en el marc del procés d’elaboració i implementació del seu pla d’internacionalització, han identificat la necessitat de dotar-se de les eines necessàries dins els seus organigrames municipals que els permetin impulsar l’estratègia d’internacionalització de la ciutat. Al mateix temps, a la demarcació de Barcelona, també existeixen ajuntaments amb una trajectòria de treball consolidada en l’àmbit internacional, que compten amb unitats especialitzades per impulsar l’acció internacional del seu territori. El cap del servei de RRII terrassenc, Joan Chicón, va explicar amb més detall com s’organitza una regidoria nascuda fa ja 15 anys. Com a exemples de les tasques que desenvolupa el servei a Terrassa podem parlar de:

– Donar suport a la resta d’àrees i serveis municipals a l’hora d’accedir a fons europeus i participar en projectes vinculats a xarxes, programes i projectes

– Apropar el procés d’integració europea a la ciutadania (amb cursos, xerrades, concerts i altres activitats de sensibilització)

– Participació directa en diverses xarxes europees i internacionals: en algunes d’elles (com Eurocities i Ciutats i Governs Locals Units, CGLU, amb responsabilitats directes en grups de treball)

– Fomentar la presència de la ciutat en institucions estatals, ministeris i organismes supramunicipals per tal de ser influents a l’hora de proposar polítiques com, per exemple, en la redacció de la Nova Agenda Urbana Espanyola.

– I a efectes pràctics, Terrassa es avui Ciutat Creativa del Cinema de la UNESCO gràcies a la feina i el treball de moltes persones, amb l’acompanyament del servei de RRII durant tot el procés de la candidatura i de posada en marxa del projecte.

Kontxi Odriozola (Diputació) i Carme Barbany (Ajuntament de Granollers) / Foto: JT

A Terrassa, de fet, l’actual Pla de Mandat 2015-2019, fixa un conjunt de criteris transversals d’actuació als quals s’ha de donar resposta des de les diferents actuacions programades. Un d’aquests criteris fa referència principalment a l’enfortiment de Terrassa en el seu posicionament internacional per tal de poder aconseguir una dimensió representativa en organitzacions i institucions europees i internacionals, així com en xarxes temàtiques, per tal de facilitar l’atracció de coneixement i recursos cap a la ciutat i a l’hora de poder exercir influència en processos territorials i ciutadans posicionats sempre de manera coherent amb les estratègies globals de país i d’Estat. Tot això ha pres forma a Terrassa amb dues estratègies aprovades ara fa un any. Una d’identitat competitiva i una de projecció internacional, amb l’objectiu de garantir la competitivitat i la capacitat d’atracció de Terrassa.

Joan Chicón i Olívia Paton / Foto: JT

Per part de la Diputació, Olíva Paton (de l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional) va explicar diferents models d’unitats gestores internacionals d’ens locals, a més de fer un recorregut històric i conceptual sobre la necessitat d’aquesta tasca.

 

 

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *