Terrassa va ser una de les ciutats assistents a la Conferència anual de la xarxa EUROCITIES, que va tenir lloc a la localitat escocesa d’Edimburg del 28 al 30 de novembre del passat 2018. Sota l’eslògan Creative Competitive Cities, la idea d’EUROCITIES passa pel fet que, més que mai, les ciutats han de ser creatives i trobar noves maneres de connectar-se i col·laborar per desbloquejar solucions als reptes que afronten els ciutadans, serveis i comunitats. La conferència va comptar amb 500 participants de 120 ciutats i fins i tot hi va intervenir el Primer Ministre escocès, Nicola Sturgeon. El representant de l’Ajuntament de Terrassa va exposar durant la trobada el vincle de la nostra ciutat amb administració i empreses de la Xina, un tipus de partenariat que es vol potenciar més des de la xarxa europea de ciutats.

La trobada va servir per explorar el paper de la cultura i la creativitat a l’hora d’impulsar ciutats inclusives i pròsperes i enriquir la qualitat de vida dels ciutadans. Això inclou compartir plantejaments innovadors que sorgeixin de la campanya d’EUROCITIES Cities4Europe (en la que Terrassa també hi participa) per implicar els ciutadans en un diàleg sobre el futur a Europa. Entre les ciutats que van compartir les seves experiències hi ha Edimburg, Leeds, Muenster, Toulouse, Oulu, Dresden, Manchester, Heraklion, Ljubljana, Manheim, Múnic, Bolonya, Rotterdam, Bristol, Glasgow, Milà i Nantes. Com que el 2018 va ser l’Any de la Joventut d’Escòcia, també hi va haver un programa especial per a joves perquè puguin tenir una veu activa en les discussions i compartir les seves perspectives.

La creativitat i la innovació social són una eina essencial per ajudar a estimular noves solucions als reptes comuns als quals s’enfronten les ciutats, com ara l’atur, el canvi climàtic i l’alienació política. Un element central de la conferència d’aquest any, van ser les sis ‘converses creatives’ que es van celebrar en sessions paral·leles al voltant de tres fils:

  • Involucrar els ciutadans en projectes culturals per promoure la inclusió social i capacitar els ciutadans en la presa de decisions sobre les seves comunitats i oportunitats de vida
  • Inspirar noves associacions i models per maximitzar el potencial en el sector creatiu
  • Impactant el creixement econòmic inclusiu i sostenible a través de la cultura i la creativitat

Al llarg del darrer any la campanya Cities4Europe – Europe for citizens, que compta amb el suport de més de 90 ciutats, s’ha centrat en exemples i idees positius de com connectar millor amb la política. Terrassa hi està participant amb un debat ciutadà sobre serveis socials i Europa

Els premis EUROCITIES, sempre destacats en la conferència, van reflectir el tema “Ciutats creatives i competitives”. Els projectes guanyadors són:

En la categoria de cooperació: Leeds amb el seu projecte ‘Leeds 2023’ que pretén transformar l’economia de la ciutat a través de la cultura i la creativitat.
En la categoria d’innovació: Ljubljana amb el seu projecte ‘RogLab’ que connecta i dóna suport a emprenedors i creatius, oferint un espai per a la co-creació i prototip de noves idees
En la categoria de participació: Oulu amb el seu projecte “Caos Challenge” que demana als ciutadans cada any que presentin idees que ajudin a fer que Oulu sigui més atractiu entre 15 i 29 anys. 

Els delegats de la conferència també van participar en les eleccions per al nou president de EUROCITIES i membres del seu comitè executiu, sempre representats per polítics de 12 ciutats. La nova presidenta d’EUROCITIES és Anna König Jerlmyr, alcaldessa d’Estocolm.

Anna König Jerlmyr, alcaldessa d’Estocolm / Foto: EUROCITIES


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *