La visita també servirà per reafirmar que Terrassa comparteix i promou activament l’ideari Unesco i els seus valors, alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda Mundial 2030, d’acord amb les agendes catalana, espanyola i europea de desenvolupament sostenible.

El mateix dia 13 la Seu d’Ègara va acollir un espectacle artístic de video mapping que es projectà a les façanes de les tres esglésies que conformen el conjunt monumental, amb l’objectiu de donar un nou impuls a la candidatura i d’apropar-lo encara més a la ciutadania.

Procés de la candidatura de la Seu d’Egara

Va iniciar el procés per ser inscrita en la Llista Indicativa de Patrimoni Mundial de la Unesco el 10 d’abril del 2015, amb la presentació oficial del projecte en un multitudinari acte ciutadà. Un cop aprovat per la Generalitat de Catalunya, el 29 de juny del 2016 la direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, va elevar la candidatura “Les pintures de la Seu Episcopal. Segles V a VIII” al Ministerio de Educación, Cultura i Deporte (MECD). El Consejo de Patrimonio Histórico celebrat els dies 6-7 d’octubre de 2016 a Avilés va analitzar la proposta i va demanar que s’incorporés al dossier, a més de les pintures, el conjunt arquitectònic.

Seguint aquestes recomanacions, l’equip redactor del dossier va fer una profunda reformulació de la candidatura que va consistir en la modificació de l’objecte. El bé presentat a Llista Indicativa de Patrimoni Mundial va ser el conjunt arquitectònic, arqueològic i artístic d’Ègara, en el qual es troben integrades les excepcionals pintures murals del segle VI. Finalment, el Consejo de Patrimonio Histórico celebrat a Elx (Alacant) el 26 d’octubre de 2018, va acordar inscriure la Seu Episcopal d’Ègara i la seva decoració pictòrica (s. V-VII) a la Llista Indicativa. Un primer pas per poder aspirar, en un futur, a formar part del patrimoni mundial de la Unesco.

La Llista indicativa és un inventari dels béns que cada estat membre té la intenció de proposar per la seva inscripció definitiva a Patrimoni Mundial, procés per al qual hi ha el requisit imprescindible que el bé estigui un mínim d’un any en aquesta llista. Per poder seguir la tramitació, la candidatura haurà de ser de nou valorada i aprovada pel Consejo de Patrimonio Histórico. La inscripció definitiva haurà de ser acordada en les sessions que, amb caràcter anual, celebra el Comitè del Patrimoni Mundial de la Unesco.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *