Terrassa participa a la campanya Cities4Europe amb un panell ciutadà sobre drets socials i Europa

L’Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Relacions Europees i Internacionals, va dur a terme el passat 4 de desembre de 2018 una primera reunió sobre un panell ciutadà (Citizen Panel) de debat sobre els drets socials a Europa, com a participació directa de Terrassa en la campanya Cities4Europe d’Eurocities. La campanya es basa en tres objectius principals:

– Involucrar els ciutadans en un diàleg sobre el futur d’Europa
– Inspirar tots els nivells de govern
– Impactar en la forma com es prenen decisions a Europa
En un moment en què Europa s’ha d’esforçar per mantenir la seva legitimitat davant l’avenç dels populismes i de l’euroescepticisme, el paper de les ciutats ha de passar per donar veu als seus ciutadans. Des de Cities4Europe es busquen mecanismes que comprometin la ciutadania en la formulació de polítiques.
El Citizen Panel de Terrassa compta amb dues trobades presencials amb ciutadans: 
– La primera, la del 4 de desembre, per donar informació. Aquesta primera sessió va servir com a presa de contacte amb els ciutadans que es van inscriure i com a explicació de com ha evolucionat el tema dels drets socials a la Unió Europea al llarg de la seva història.
– La segona, el 5 de febrer del 2019, comptarà amb la participació de la Síndica de Terrassa, Isabel Marquès, que parlarà sobre els Drets Humans a Europa, xerrada que anirà acompanyada d’un debat entre els assistents que ha de servir per consensuar 3 recomanacions sobre com millorar la política vers els drets socials comunitaris. Aquestes recomanacions es faran arribar a Eurocities i a la Comissió Europea.
Aquest projecte ofereix diverses oportunitats:
• Per a les ciutats participants: augmentar la seva experiència en processos de democràcia participativa i deliberativa; connectar millor el nivell polític amb els ciutadans; inspirar altres ciutats i nivells de govern
• Per als ciutadans: adquirir coneixements, debatre i donar una opinió informada sobre el futur d’Europa
• Per EUROCITIES: mostrar el paper fonamental que les ciutats poden jugar en la construcció d’una Europa més centrada en els ciutadans
• Per a la Comissió Europea: tenir el seu procés de consultes en línia ciutadana en línia amb el suport dels governs locals, així com rebre respostes qualitatives de ciutadans ben informats que assisteixen als esdeveniments locals.

La Comissió Europea i el Parlament Europeu han fet arribar a les més de 90 ciutats participants (de l’Estat espanyol només hi ha Terrassa i Gijón) un paquet d’informació sobre els temes tractats pel qüestionari en línia de la UE sobre el futur d’Europa (política de cohesió, migració, medi ambient, educació, seguretat, drets socials, salut, tecnologia, economia desenvolupament i agricultura) i un document d’informació general sobre la Unió Europea. Aquests documents estaran disponibles en tots els idiomes pertinents.

La campanya Cities4Europe es clourà el 21 de març del 2019, quan s’espera que més de 100 líders locals, nacionals i europeus assisteixin a la segona cimera dels alcaldes d’EUROCITIES a Brussel·les, amb el suport de la Comissió Europea.
Com a part de l’esdeveniment, es presentaran als polítics les troballes dels esdeveniments locals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *