Roger Torrent i Xavier Ferrer al Parlament / FOTO: La Mañana

El Consell Català del Moviment Europeu (CCME) organitza cada any una jornada europea que, enguany, ja arribava a la 28a edició. El 28 de gener, part de l’equip del servei de Relacions Europees i Internacionals va assistir a la trobada, que va debatre sobre les pròximes eleccions europees. La jornada, sota el nom ‘Eleccions europees 2019: saps què t’hi jugues?’, va tenir lloc al Parlament de Catalunya i la va inaugurar el seu president, Roger Torrent, juntament amb el president del CCME, Xavier Ferrer.

El primer ponent de la jornada va ser el portaveu i director general de Comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch, que va parlar sobre la importància de les eleccions europees. Segons Duch, la Unió Europea ha viscut “en crisi permanent, ja sigui monetària, del deute, de refugiats, de qualitat democràtica o de lideratge”, tot i que considera que “hi ha motius per a l’optimisme”, ja que la UE ha viscut un creixement els darrers dos anys, amb una taxa d’atur del 6,7% (a la zona euro s’enfila fins el 7,9%), “la més baixa des del 2000”. El mateix Duch assenyala que el Brexit britànic “podia fer pensar en un efecte dòmino i en la destrucció de la UE”, però, en canvi, “s’ha acabat convertint en vacuna, amb una major solidaritat entre els estats”. El portaveu parlamentari també comenta que hi ha enquestes que alerten que el Parlament Europeu “quedarà molt fragmentat”, amb el risc que les forces anti-europees d’extrema dreta “poden arribar a controlar un terç del Parlament”.

La jornada va continuar amb dues taules de debat. La primera, sobre quins són els efectes socials, econòmics i laborals de les eleccions europees. I la segona, sobre quin hauria de ser el rol del Parlament Europeu. La primera taula la va moderar la periodista de Catalunya Ràdio Marta Prat, i va estar formada pel president dels CSIR de la Confederació Sindical Europea, Ricard Bellera; la vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector, Sònia Fuertes; el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Anton Gasol; el degà del Col·legi de Politòlegs de Catalunya, Jordi Pacheco, i el director de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona, Felip Roca. La segona taula la va moderar el periodista de RTVE Lluís Falgàs, i va comptar amb la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Mireia Borrell; el director del Cidob, Pol Morillas; la corresponsal de la Cadena SER a Brussel·les, Griselda Pastor; el periodista de Catalunya Ràdio i l’ACN, Albert Segura, i el director regional a Europa d’Open Society Initiative, Jordi Vaquer.

Algunes de les aportacions que van fer els ponents van ser: 

Gasol. “Els sistemes de protecció social, com el recent Pilar Social Europeu, han de ser la pedra angular d’Europa. El Pilar és tota una declaració d’intencions per regular el Tercer Sector a Europa” (…) “2.000 morts al Mediterrani és un fracàs europeu, però en canvi creix el pressupost per protegir les fronteres, més que per acollir”

Fuertes: “Necessitem una Europa acollidora, diversa i feminista, davant l’Europa de les fòbies. Esperem que el Pilar es materialitzi, però el problema és que no és vinculant i cada estat fa el que vol. Cal aclarir la governança i com apliquem els principis”

Bellera: “Podem repetir la crisi. El Pilar pot aportar si té incidència en els pressupostos i pot ser vinculant”

Roca: “Hem de fer una defensa de les ciutats i el seu paper per determinar un projecte europeu. Les ciutats implementen les decisions al territori. Hem de pensar en models multinivell de governança. Cal associar l’Europa institucional a l’Europa social, cultural i econòmica. El potencial local passa pel coneixement directe sobre temes de qualitat de vida de la ciutadania. Podem incidir-hi a través de les xarxes de ciutats per una Europa més social i per defensar els valors que van fundar la UE” (…) “Des de les ciutats aportem visió europea a través de xarxes com CGLU i Eurocities, així com amb la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)” (…) “Un objectiu ha de ser influir en l’agenda europea i generar un impacte real”

Pacheco: “La població viu inseguretat econòmica, social i cultural. Això fomenta les fòbies. Ens hi juguem les nostres llibertats. Ens cal canviar el marc mental i preguntar-nos si la democràcia europea està consolidada”

Borrell: “Europa s’enfronta a vàries crisis, però la més important és la de legitimitat”

Pastor: “A Europa hi ha 8 grups polítics, dels que 2 ja són d’extrema dreta. Hi ha el risc que acabin sent la segona força del Parlament o fins i tot hi ha el perill d’un acord com el d’Andalusia”

Morillas: “Orban defensa una Europa centrada en la família, però també en contra de la immigració o amb la publicació de llistats de persones que van contra seu.La UE del futur requereix un intens debat”

Segura: “La meva carta personal als Reis inclou que trobo a faltar iniciativa legislativa des d’Europa i que hi ha poques garanties de control democràtic. Amb la crisi sí que ha milora un cert sentiment paneuropeïsta. Trobo a faltar circumscripcions electorals més petites, independència dels eurodiputats (dels Estats i dels seus partits) i pluralitat, com és el cas de l’absència del català. I tot, sense oblidar que hi ha dos eurodiputats que són presos polítics”

 

 

 

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Designed by illuminatheme.com. Powered with WordPress