Terrassa va ser un dels municipis representats al cinquè recés anual de la xarxa Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) a Barcelona, d​​e l’11 al 15 de febrer d’aquest 2019. Aquest any la trobada, amb més de 220 participants, es va focalitzar en la programació conjunta i la co-creació de l’agenda per al Congrés Mundial de CGLU a Durban, el proper mes de novembre. La primera part de la setmana, de dilluns a dimecres, va estar dedicada al treball de les diferents parts de la xarxa, incloent tallers específics.

DIA 1

El matí del primer dia va començar amb una conversa interna entre tots els membres de CGLU que va conduir al Congrés i la Cimera Mundial de 2019 a Durban. A més, es van discutir els eixos centrals de l’Estratègia i Pla de Treball de CGLU 2019. Durant la tarda van tenir lloc el Taller de Comunicació, el Fòrum d’Aprenentatge de CGLU i la Comissió de Governança de Metròpolis.

DIA 2

El segon dia els debats es van centrar en l’agenda de CGLU per identificar recomanacions polítiques relacionades amb temes estratègics. Va començar amb un taller per donar forma al que serà l’informe dels governs locals i regionals per al següent Fòrum Polític d’Alt Nivell que tindrà lloc al juliol, com una forma de situar els governs locals en el centre per poder implementar les agendes de desenvolupament. També es va dur a terme un taller anomenat “Enfortint la democràcia local”, en el qual es va debatre al voltant de la promoció de diàlegs participatius sensibles a la joventut amb la participació de diverses cultures i a la promoció de la democràcia local i de societats inclusives i participatives. En paral·lel, es va celebrar el taller sobre territoris resilients, en el qual els membres de CGLU van debatre com fomentar un enfocament holístic i multinivell per desenvolupar una estratègia de resiliència per a tot CGLU.

DIA 3

Va tenir lloc la Festa del Moviment Municipal, que va marcar el començament del camí cap al Congrés de CGLU. Paral·lelament es van donar les sessions de treball organitzades pel Fòrum de les Regions de CGLU i el Comissió d’Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans de la xarxa. En relació a la importància del diàleg entre els diferents actors i diferents generacions, la secretària general de CGLU, Emilia Saiz va emfatitzar “Necessitem que ens escoltin, però aquest cop necessitem escoltar. La transformació és a les nostres mans i es tracta de co-crear i no només de consultar, sinó de prendre decisions i iniciar un procés de formulació de polítiques”. La tarda es va dedicar a les prioritats polítiques específiques de les seccions de CGLU, centrades en tres temes transversals: Acció Climàtica, Finances i Localització, en la qual els membres van estudiar la manera de promoure la transició cap a un nou model ecològic adaptat a les regions, tenint en compte que ha d’incloure la resiliència, l’economia circular i un canvi en les pautes de producció i consum. Finalment es va realitzar un balanç sobre les jornades en què Emilia Saiz va assenyalar els principals resultats d’aquests primers dies de treball sobre el taller de comunicació, l’àrea d’aprenentatge de CGLU i el taller sobre la localització dels ODS, posant l’accent sobre la importància d’enllaçar totes les àrees de treball de l’organització i de reforçar les relacions en tota la xarxa.

DIES 4 I 5

Van servir per fer el primer debat polític del Grup Consultiu CGLU-UBUNTU, les reunions del Global Taskforce i la Sessió Especial del Comitè d’Afers estatutaris.  Un dels moments més destacats va ser la celebració del Debat Polític de l’Organització Mundial, que va estar a càrrec dels membres del nou Consell Assessor UBUNTU, que per primera vegada van tenir l’oportunitat de dialogar amb els líders polítics de CGLU, així com amb els principals socis del Global Taskforce (GTF).  “Aquest món convuls ha de fer-nos reflexionar i apostar per una reforma de les institucions internacionals. Cal reforçar el multilateralisme i la posició dels governs locals, que són plens actors del desenvolupament sostenible “, va dir Carlos Martínez, alcalde de Sòria i Vicepresident de CGLU per a Europa. Roland Ries, Alcalde d’Estrasburg i copresident de CGLU també va dir que “la territorialització dels ODS és obligatòria, perquè anem tard en la implementació de l’Agenda 2030. Només si experimentem a nivell local podrem avançar”.

Altres aportacions destacades van ser:

“Necessitem la vostra ajuda per crear conjuntament institucions que siguin pilars forts de la democràcia local. Us necessitem per co-crear espais de diàleg i compromís que contribueixin a construir les societats del futur” Parks Tau, President de CGLU.

“Barcelona va apostar sempre per CGLU, la xarxa més important per millorar les nostres ciutats i la nostra capacitat d’incidència internacional i fer entendre als estats que concentrem la població i els grans desafiaments globals” Ada Colau, Alcaldessa de Barcelona i Copresidenta de CGLU.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *