Terrassa va assistir el passat 21 de febrer, a través del servei de Relacions Europees i Internacionals, a una jornada de treball a Madrid per compartir experiències de gestió entre les ciutats i àrees urbanes funcionals que estan implementant Estratègies de Desenvolupament Urbà sostenible Integrat (EDUSI), en la qual el programa URBACT va comptar amb una participació destacada. La sessió de treball va tenir lloc al Ministeri d’Hisenda i s’emmarca dins el servei d’assistència tècnica que està desenvolupant la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea, en col·laboració amb les autoritats nacionals de l’Eix Urbà del Programa Operatiu Plurirregional d’Espanya (DG de Fons Europeus, Subdirecció General de Cooperació Local i Xarxa d’Iniciatives Urbanes).
En la trobada es van treballar dues qüestions en paral·lel en tallers:
1. La gestió dels indicadors, com a expressió de l’orientació a resultats del Programa Operatiu.
2. Claus per al disseny d’actuacions urbanes innovadores a través de les oportunitats de transferibilitat de casos d’èxit, que estan rebent el suport financer de diferents programes europeus (URBACT, UIA, IUC, entre d’altres).

En el segon taller, que portava per títol “Actuacions urbanes innovadores, ampliant horitzons”, van intervenir-hi representants vinculats al programa URBACT, que van destacar com les ciutats que compten amb finançament EDUSI, poden inspirar-se en el programa URBACT, les seves Bones Pràctiques o els resultats de les xarxes. També van presentar l’actual convocatòria de les Action Planning Netowrks.

Representants d’El Perfil de la Ciutat recollint el premi de Bones Pràctiques URBACT a Tallinn / Foto: Ajuntament de Terrassa

Espanya és l’Estat europeu amb més Bones Pràctiques reconegudes per URBACT entre les seves ciutats, amb un total de 17. Una d’elles és “El perfil de la ciutat”, liderada per Terrassa, amb l’objectiu de mesurar la qualitat de vida i la sostenibilitat en ciutats mitjanes: Una xarxa de ciutats mitjanes a Catalunya ha estat treballant des de 1988 en un programa de recerca i desenvolupament col·laboratiu, integrat i continu per obtenir indicadors que ens permetin mesurar la qualitat de vida i la sostenibilitat a escala local. Això és útil per a l’avaluació comparativa i el posicionament, i per als processos de presa de decisions. La xarxa va desenvolupar una metodologia comuna per a seleccionar i analitzar indicadors, i administrar com usar-los en els processos de presa de decisions relacionats amb els indicadors de la gestió de polítiques públiques. Els participants creuen que la creació d’un sistema de recursos comuns és útil per a tots els agents involucrats en els processos de desenvolupament urbà, ajudant a valorar i mesurar els elements clau que influeixen en la qualitat de vida a les ciutats mitjanes. “El Perfil de la Ciutat”, doncs, contribueix al cos de coneixements existent sobre la definició de polítiques públiques dissenyades per millorar la qualitat de vida de les ciutats mitjanes.

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *