L’alcalde Marc Castells, i representants d’entitats i del sector tèxtil / Foto: BSTIM

La fira tèxtil biennal BSTIM (Best Solutions in Textile Manufacturing) és l’única fira de producció tèxtil de l’Estat espanyol i té com a objectiu estimular la fabricació tèxtil de proximitat i enfortir la indústria local. La quarta edició es va celebrar els dies 6 i 7 de març de 2019 a Igualada, organitzada per Fira d’Igualada i l’agrupació tèxtil FAGEPI amb el suport de l’Ajuntament de la mateixa localitat. Terrassa hi va participar com a membre de la xarxa ACTE (European Textiles Collectivities Association), que va comptar amb un estand. La presidència europea d’aquesta xarxa europea, representada per Nelly Hayek, va estar present al BSTIM.

ACTE, associació nascuda a Portugal el 1990, està presidida actualment per la ciutat sueca de Borås i és l’única xarxa europea tèxtil d’autoritats locals. Formen també part de la xarxa agents i actors de tota la cadena de valor tèxtil, com són l’Institut d’Investigació i Cooperació Industrial INTEXTER, INNOTEX CENTER del Campus de la UPC a Terrassa i l’AEI Tèxtils.cat, amb seu a la nostra ciutat. La presència terrassenca a la fira també ha mostrat centres amb oferta formativa tèxtil (com l’INS Terrassa) o empreses (com Tintes Egara). L’INS Terrassa, centre de referència en la formació i capacitació en l’especialitat tèxtil a nivell terrassenc i català, imparteix Cicles Formatius de Fabricació i ennobliment de productes tèxtils i el de Moda i confecció, de grau mitjà, i el cicle superior de Disseny tècnic en tèxtil i pell, a banda d’altres programes de capacitació professional per a la inserció laboral de joves. En el cas de Tintes Egara, parlem d’una empresa innovadora i creativa, de més de 60 anys d’existència, especialitzada en el tint de peces de roba de col·lecció. Treballen tints i acabats especials tèxtils sobre peça confeccionada. Fan aplicacions en tot tipus de teixits i matèries tèxtils per a indumentària, i ara també calçat. La firma familiar tèxtil terrassenca participa activament en les fires i certamens sectorials més importants del món, com a Las Vegas, Amsterdam i Munic.

La Fira BSTIM, gran aparador de la indústria de proximitat tèxtil, ha mostrat com a repte la transformació digital del sector, avanç indiscutible cap a la indústria 4.0 que està transformant el disseny, la manufactura, els processos productius i el propi producte de la indústria en general, i del tèxtil en concret. Per la seva banda, ACTE ha difós al BSTIM una nova edició del seu  concurs internacional REBELPIN 2019 per a joves dissenyadors europeus, que tindrà lloc a Roma el proper mes de juliol. El concurs és una excel·lent plataforma de creativitat i de reconeixement al patrimoni tèxtil europeu, oferint als joves l’oportunitat de connectar-se amb el mercat i la indústria tèxtil europea. La final del concurs serà en el marc de la Setmana de la Moda de Roma, amb la col·laboració d’Altaroma i la CNA Federmoda, membre d’ACTE.

 

 

 

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *