Reunió de grup dels assistents / FOTO: EUROCITIES

ABRIL DE 2019.- Entendre el que es necessita per construir ecosistemes d’innovació sostenible i om s’adapten les ciutats i lideren la innovació social. Les ciutats estan recuperant el seu paper de co-creador i co-dissenyador de la innovació social, assumint rols més actius en els seus ecosistemes d’innovació locals. Això inclou treballar amb empreses i altres socis de l’hèlix quàdruple com ara les universitats i la societat civil. L’èxit de qualsevol associació a llarg termini, però, depèn de treballar amb els ciutadans i de trobar maneres de traduir les  idees en projectes que beneficien a tota la comunitat. Més de 120 representants de ciutats d’arreu d’Europa es van reunir a Florència del 27 al 29 de març al Fòrum de Desenvolupament Econòmic (EDF) d’EUROCITIES per discutir amb precisió aquests problemes compartint coneixements entre ciutats i observant formes d’aconseguir un impacte en l’ecosistema europeu d’innovació.
Com va dir Andre Sobczak, president de l’EDF i tinent d’alcalde de Nantes, a l’obertura de la trobada, “sempre hem d’assegurar-nos de tenir un impacte concret sobre el terreny”. Terrassa hi va participar representada pel cap del servei de Relacions Internacionals de l’Ajuntament.

La conferència magistral d’Esteve Almirall es va centrar en la manera d’afavorir la innovació a nivell local, especialment en com les ciutats poden utilitzar les noves tecnologies i les estructures de governança per fomentar la co-creació de la innovació i oferir serveis públics de manera innovadora. Es va destacar el paper de la inclusió i la participació i el ponent principal va inspirar el públic reflexionant sobre la necessitat de començar de baix a dalt per construir un model veritablement europeu, que sigui sostenible, impulsat a nivell local i inclusiu.

Grup de treball de Marca de Ciutat
Terrassa va participar en aquest grup de treball (Marca de Ciuat i Relacions Econòmiques Internacionals), que va debatre sobre els reptes actuals de la ciutat i va comptar amb el repte que va llançar la ciutat de Ghent, que  va compartir idees innovadores sobre com les ciutats poden desenvolupar millor la seva estratègia de marca de ciutat per als propers anys.

City Lab: utilitzar la intel·ligència col·lectiva per oferir solucions a problemes comuns sobre com impulsar la innovació a nivell de la UE
Un punt culminant va ser el primer “laboratori” urbà del fòrum, una innovació en si mateixa que va veure com els representants de les ciutats treballaven a través de problemes reals a les seves ciutats per trobar reptes comuns relacionats amb la resta d’Europa. Els representants de les ciutats del laboratori de ciutat es van dividir en subgrups, tractant cada un reptes i oportunitats d’innovació des d’un punt de vista diferent, però tot intentant trobar recomanacions de polítiques comunes sobre com la UE pot ajudar a construir ecosistemes d’innovació més sostenibles. Els quatre subgrups van tractar: Cooperació amb programes i eines de la UE; Cooperació amb l’educació i la investigació; Cooperació amb l’emprenedoria i les start-ups; Cooperació amb la ciutadania; i Cooperació amb el sector tecnològic.
Algunes conclusions:
• Les ciutats han de recuperar el seu paper de facilitadors i coordinadors clau entre els diferents actors de l’ecosistema d’innovació, permetent la co-creació i la promoció d’idees i pràctiques innovadores.
• S’ha de comptar amb un compromís i uns recursos més forts (per exemple, finançament) per a la creació de capacitats (en particular per a la construcció d’avaluació d’impacte i mesures) i l’ampliació a nivell local per impulsar la innovació a les ciutats d’una manera més programàtica. Hi ha d’haver un reconeixement que les ciutats europees van a velocitats diferents i cal que hi hagi accions que permetin recuperar-se.
• Per omplir les mancances d’informació, cal enfortir el el diàleg entre les institucions i les ciutats europees (un bon exemple és l’Agenda Urbana de la UE). L
• La manca de finançament per a noves idees a nivell local ha de superar-se permetent que les eines de la UE siguin més accessibles, adreçades als usuaris finals i permetent una hèlix quàdruple (especialment més obertura i flexibilitat per permetre la participació en els processos d’aplicació). 

Sobre el paper de l’educació i l’emprenedoria
• Actualment, la cooperació entre les universitats i les autoritats locals està lluny de ser ideal, però és crucial en el procés d’afavorir la innovació sostenible.
• Les eines com les estratègies d’especialització intel·ligent han de ser desenvolupades conjuntament i millor comunicades amb la població local. El sector de l’educació ha d’estar més relacionat amb les necessitats dels emprenedors i més solidàries amb ciutadans innovadors que vulguin canviar el paisatge de la innovació, però no tenen eines i habilitats suaus. Només així les ciutats podran atraure i retenir el talent.
• Per permetre una major cooperació amb els ciutadans, és imprescindible crear eines digitals i físiques que permetin compartir i gestionar la informació de manera accessible. L’administració municipal pot començar a experimentar-la amb contractes innovadors (públics), passant d’un marc competitiu a un marc cooperatiu utilitzant el valor afegit del coneixement col·lectiu dels ciutadans.
• Per fer el millor ús de les eines digitals, especialment pel que fa a les eines de participació i de dades (per exemple, Civictech), les ciutats han d’augmentar la cooperació i treballar junts cap a solucions comunes. Al mateix temps, l’administració de la ciutat també ha de canviar la seva mentalitat a nivell local cap a les innovacions tecnològiques (com les dades obertes). Això només és possible si obriu espais a personal nou i professionals. 
• A més de donar suport a emprenedors i empreses tradicionals, les ciutats han de proporcionar eines i assessorament a les empreses emergents que se centren en la innovació social.

El proper EDF tindrà lloc a Munich els dies 16 i 18 d’octubre.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *