Assistents a la trobada a Portugal / FOTO: ACTE

ABRIL DE 2019.- La ciutat portuguesa de Santo Tirso va acollir els dies 4 i 5 d’abril la 28ena assemblea anual de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE). La ciutat d’Igualada ostenta actualment la vicepresidència d’Espanya d’aquesta xarxa de territoris amb tradició en el tèxtil, el disseny i la moda, amb una trajectòria de gairebé tres dècades i que actualment compta amb una trentena de municipis europeus. La trobada, amb 38 experts, va tenir lloc a la Fàbrica de Santo Tirso, una antiga fàbrica tèxtil que és avui un pol de dinamització cultural i d’emprenedoria, especialment digital, i s’hi van posar en comú noves idees, iniciatives i projectes per tal de potenciar i seguir impulsant el sector a escala europea.

Els principals temes que es van tractar durant la trobada van ser: els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS); l’economia circular; l’emprenedoria i promoció i retenció de talent; la internacionalització de les petites i mitjanes empreses; la contractació pública innovadora; les competències professionals, i la innovació com a element transversal.

Durant l’assemblea la ciutat de Boras, a Suècia, va renovar per unanimitat la seva presidència, representada pel seu alcalde, el Sr. Ulf Olsson. En relació a la Secretaria Executiva, segueix fent-se’n càrrec AMAVE (Associació de Municipis Val do Ave), que podrà compartir el seu mandat amb l’ajuntament d’Igualada. L’assemblea també va ratificar les actuals vicepresidències europees de Bèlgica, Espanya, Polònia, Portugal, Suècia i Itàlia. L’assemblea va finalitzar amb una reunió del Grup de Treball de projectes europeus, on es van tractar la presentació de diversos projectes a diferents convocatòries, fins que finalitzi l’actual període de programació (2014-2020).

ACTE aplega membres de ciutats tèxtils europees, institucions relacionades amb la indústria tèxtil, agències de desenvolupament local, museus tèxtils, centres de recerca, centres d’innovació i escoles de disseny, entre d’altres. Els seus objectius passen per reforçar el tèxtil moda d’aquests territoris mitjançant eines de finançament públic i a través de la cooperació público-privada, fent incís en el teixit productiu i en la qualitat de l’ocupació.

En el marc d’ACTE i en l’actual context en què es constata l’increment de la demanda a Europa i, en conseqüència, de les produccions de proximitat, s’executen també diversos projectes, especialment en l’àmbit de la promoció econòmica, l’ocupació i la recuperació i dinamització del patrimoni industrial tèxtil europeu. Entre d’altres iniciatives de la xarxa ACTE podem destacar l’organització de premis per fomentar el talent dels joves creadors i emprenedors, com el concurs de moda REBELPIN, la segona edició del qual se celebrarà el proper mes de juliol a Roma, coorganitzat amb AltaRoma. I, a nivell més local, projectes com la plataforma Cooperatèxtil, formada per tallers i empreses que ofereixen una gran varietat de serveis, com ara teixits, tints, estampació, tall, disseny i patronatge, confecció, planxa i acabats, fabricants i gestors de producció per a marques de moda tèxtil, tèxtil llar i accessoris.

ACTE, presidida en l’actualitat per la ciutat sueca de Boras. va ser fundada a Portugal el 1991, per sis municipis, entre ells Terrassa, i actualment és una de les primeres associacions d’autoritats locals a nivell europeu. Són objectius d’ACTE el representar les necessitats dels territoris membres, la col·laboració institucional i la promoció de polítiques innovadores que permetin anticipar i gestionar a nivell local els canvis estructurals de ciutats i territoris que tenen o han tingut un model productiu basat en el sector tèxtil, com ara la ciutat de Terrassa.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *