ABRIL DE 2019.- Terrassa va ser una de les ciutats assistents a la 3a Cimera de Cultura de la xarxa Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) a Buenos Aires (Argentina) entre els dies 3 i 5 d’abril i amb les temàtiques clau següents:

  • La perspectiva de gènere en les polítiques culturals
  • Implementar Cultura 21
  • Transformació social i Cultura
  • Cultura independent
  • La Cultura en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

La Cimera de Cultura de CGLU és un esdeveniment de talla mundial. S’hi emeten missatges contundents sobre el paper de la cultura en el desenvolupament sostenible. La Cimera proporciona una remarcable visibilitat internacional a la ciutat / regió / govern local que l’acull. La Cimera és un fòrum per compartir coneixements, aprendre dels iguals i treballar en xarxa amb altres ciutats i governs locals. La trobada de Buenos Aires va comptar amb uns 500 participants d’arreu del món. La representació de Terrassa va ser a càrrec de la cap del servei de Cultura, Pietat Hernández, i del cap del servei de Relacions Europees i Internacionals, Joan Chicón. La delegació terrassenca hi va presentar la seva experiència en l’àmbit de Cultura, que va rebre un reconeixement de bones pràctiques dins del premi Ciudad de México – Internacional CGLU – Cultura 21, que reconeix les ciutats i persones líders que destaquen per la tasca cultural vinculada al desenvolupament sostenible. Terrassa també hi va presentar detalls sobre la designació com a Ciutat Creativa de la UNESCO en la categoria de Cinema.

FOTO: Diario Noticias

La Cimera de Cultura de CGLU és el principal punt de reunió internacional per les ciutats, els governs locals i els actors clau compromesos amb la implementació eficaç de polítiques i programes sobre cultura i sostenibilitat. La Cimera de Cultura de Buenos Aires es basa en els resultats de les anteriors cimeres celebrades a Bilbao (2015) amb el lema “Cultura i ciutats sostenibles”, i a Jeju, Corea del Sud (2017) amb el títol “Compromisos i Accions per a la Cultura a les Ciutats Sostenibles”. A Buenos Aires, l’èmfasi es va posar en el lideratge de les ciutats en el paper de la cultura com a motor de desenvolupament sostenible. Són dos els objectius principals de la Cimera. En primer lloc, la Cimera ha reforçat els missatges sobre el paper que té la cultura en el desenvolupament sostenible a escala local, amb exemples concrets de polítiques, programes i projectes.

En totes les ciutats, en el món sencer, hi ha extraordinàries iniciatives que aconsegueixen ampliar les llibertats i millorar la vida de les persones a través de processos culturals, sigui en l’àmbit del patrimoni, la creativitat o la diversitat. La guia pràctica Cultura 21: Accions, aprovada el 2015 com a continuïtat de l’Agenda 21 de la Cultura, és un marc de referència perquè els governs locals, els activistes de la societat civil i els actors urbans rellevants puguin integrar plenament els temes culturals en el desenvolupament sostenible local. En segon lloc, la Cimera va donar visibilitat als debats internacionals sobre la cultura, les ciutats i el desenvolupament sostenible, que estan condicionats pels recents acords com l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (adoptats el setembre de 2015), la Nova Agenda Urbana (adoptada per la Conferència Hàbitat III celebrada a Quito el 2016) i la Declaració de la Segona Assemblea Mundial de Governs Locals i Regionals (també adoptada a Quito). En aquest sentit, cal destacar també l’informe “Cap a la Localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible” i el document “La cultura en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Una guia per a l’acció local “, recentment publicats per CGLU.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *