Terrassa exposa a Fabriano projectes de present i futur sobre cinema vinculats a la xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO

JUNY DE 2019.- Terrassa va ser una de les ciutats participants a l’esdeveniment més important organitzat per la xarxa de ciutats creatives de la UNESCO. Es tracta de la seva conferència anual, que va tenir lloc del 10 al 15 de juny a la localitat italiana de Fabriano. 500 representants i delegats de 180 ciutats creatives de tot el món es van reunir per compartir opinions sobre missions, objectius i estratègies futures relacionades amb la xarxa de la UNESCO per reforçar-la i llançar nous projectes de cooperació. La ciutat de Fabriano es va transformar en un gran taller a l’aire lliure sobre creativitat: la conferència va coincidir amb esdeveniments culturals, debats, seminaris, reunions i oportunitats de compartir opinions i idees dins dels pavellons de la creativitat, que es van crear al cor del centre de la ciutat i a les principals ciutats de la regió de les Marques. Terrassa hi participa com a Ciutat Creativa de la UNESCO en la secció de Cinema.

La delegació terrassenca estava formada pel director tècnic del Parc Audiovisual de Catalunya i focal point de la xarxa UNESCO a Terrassa, Jordi Hernández; la directora de l’àrea de Cultura i Projecció de la Ciutat de l’Ajuntament, Helena Alcaraz, i el cap del servei de Relacions Internacionals, Joan Chicón. Segons Hernández, va ser “una manera única de comptar amb Terrassa en el context global mentre es discutia com hauria de ser una “ciutat ideal” del futur basada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)”. En la seva presentació, Hernández va parlar de tres focus estratègics bàsics:

Jordi Hernández durant la seva presentació / FOTO: AJUNTAMENT DE TERRASSA

1- Cinema i ciutadania: un exemple clar és la recent Fira Modernista de Terrassa (del 10 al 12 de maig), que va estar dedicada al món del cinema, amb espais on reviure les primeres experiències precinematogràfiques, amb activitats singulars, exposicions amb peces úniques i originals de l’època provinents d’arreu d’Europa, o espectacles. El programa va incloure més de 300 activitats entre les quals destacava una carpa de la Terrassa City of Film, exposicions amb peces úniques, una màquina del temps inspirada en Georges Méliès i un espectacle de la llanterna màgica. Més de 40.000 visitants van experimentar de primera mà aquest vincle amb la història del cinema.

2- Alfabetització cinematogràfica: educar a través de festival TRS Fem Cinema!, mostra de cinema fet a les aules. De fet, un dels compromisos que la ciutat va assumir en ser designada ciutat UNESCO del Cinema el 2017 va ser el de continuar treballant perquè el llenguatge audiovisual segueixi ben present a les aules dels centres acadèmics terrassencs des del nivell inicial i fins el superior. L’equip de Terrassa City of Film, liderat per la Taula de l’Audiovisual, va desenvolupar el projecte TRS Fem Cinema!1ª Mostra de cinema fet a les aules. Considerant el llenguatge un veritable vincle social i cultural, les bases del projecte s’estructuren en els valors UNESCO, que en aquesta primera edició es van centrar en la interculturalitat. La proposta pretén arribar al màxim de centres educatius de la ciutat posant en la primera línia el treball en equip, el pensament crític, la creativitat i la llibertat de creació. El projecte inclou una part inicial amb un curs de llenguatge cinematogràfic adreçat als docents, i una segona part en què aquests coneixements es traslladen a l’alumnat. L’objectiu final és produir un curtmetratge, que va formar part d’una mostra de cinema fet a les aules i que es va realitzar al Cinema Catalunya. Es van produir 32 films, amb la participació de més de 400 alumnes d’11 a 16 anys.

3- Indústria del cinema: el Parc Audiovisual de Catalunya (PAC) ubica 44 empreses i ha dut a terme 1.200 produccions des de l’any 2008.

Alguns dels assistents a Fabriano

Com a possibles propostes de futur, Terrassa va confirmar que vol potenciar el projecte Fem Cinema! i que estudia la possibilitat d’agermanar dos àmbits creatius com el mateix Cinema i la Gastronomia.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, creada el 2004, està formada per 180 ciutats dels cinc continents, que es reuneixen amb l’objectiu de promoure la cooperació entre ciutats que considerin la creativitat com un motor essencial del seu desenvolupament urbà. Treballar junts, compartir experiències i bones pràctiques, llançar iniciatives, participar i millorar el patrimoni cultural i històric local són els objectius clau de la xarxa. Totes les ciutats de la xarxa es destaquen en un àmbit creatiu concret: Artesania i art popular, Disseny, Cinema, Gastronomia, Literatura, Música i Arts de comunicació. El 2013, la ciutat de Fabriano va ser designada “Ciutat creativa per a l’art i l’art popular” per la seva fabricació artesanal de paper durant segles.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *