JULIOL DE 2019.- La segona xerrada del Curs d’Estiu sobre la Unió Europea va anar a càrrec de la presidenta de la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), Sònia Fuertes, que el passat 2 de juliol va fer un repàs de la situació d’Europa des de la perspectiva social. Fuertes, llicenciada en Filosofia i amb grau universitari en Educació Social, ha exercit com a docent en diverses universitats i treballa com a subdirectora de l’Àrea d’Inserció Social de la Fundació Salut i Comunitat. ECAS és la xarxa que engloba més d’un centenar d’entitats de l’àmbit social, que atenen més de 850.000 persones amb 12.000 professionals i, una altra xarxa bàsica, amb 10.000 voluntaris i voluntàries. Parlem d’entitats que treballen de forma prioritària amb persones i col·lectius en situació o risc d’exclusió social. Parlem, doncs, de conceptes com la igualtat d’oportunitats, aconseguir una societat més justa i equitativa i afavorir la inclusió total. Tot un vocabulari que ha d’anar més enllà, segons la mateixa Fuertes.

Fuertes va mostar-se força crítica amb Europa, ja que considera que “hi circulen més fàcliment els capitals que les persones”, en una època farcida de fake news i d’infoxicació, neologisme que fa referència a la intoxicació informativa. Recorda com, fa uns anys, “parlar de mileurisme equivalia a precariat, però sí que parlem d’un “precariat” real, amb una realitat amb treballadors pobres i amb una gentrificació a les grans ciutats que expulsa borses de població per la pressió immobiliària. I, per arrodonir-ho, “amb el creixement de l’extrema dreta de gent com Salvini, Le Pen o Vox”. Com a xifra rellevant, un de cada quatre europeus es troba “en risc de situació de pobresa”.

Algunes de les impressions de Fuertes relacionades amb diferents temes van ser les següents:

  • GARANTIA D’INGRESSOS: Tothom necessita ingressos per viure, però avui dia trobem treballadors que, tot i tenir un ingrés per la seva feina, no poden abandonar la situació de pobresa. Persones que dormen en un alberg o van al banc d’aliments tot i tenir una feina. Fins on cal garantir un salari? Tenim gent que està caient del sistema.
  • HABITATGE: Falta parc públic. Les ciutats tornen a entrar en una bombolla de preus. La gentrificació no és una taca d’oli, són taques d’oli que van expulsant gent dels seus barris i dificulten el teixit urbà. També s’expulsa el comerç.
  • REFUGIATS I MIGRACIONS: Ens diuen que no podem acollir, però no s’han acomplert els compromisos.
  • CIUTATS: L’administració pública més pròxima als ciutadans és i ha de ser la local, la de les ciutats. Hem d’apropar-nos al màxim a la dimensió humana.
  • SOLEDAT: La veiem no només en gent gran, també en joves i per qüestions de gènere. Encara veiem l’envelliment com a problema, quan hauria de ser una atenció digna com a cicle vital.
  • REPENSAR MODEL SOCIAL: Un menjador social, per exemple, genera dependències i, fins i tot, un control social paral·lel. La gent vol participar, decidir. Cal pensar la ciutat al servei de la ciutadania. Cal apoderar les persones, no culpabilitzar i superar el paternalisme.
  • EXTREMA DRETA: Estem vivint un retrocés dels drets democràtics. Hi ha decepció. Hi ha vots des de barris de rendes més altes, però també hi ha vot de càstig en zones més populars. El rebuig a l’altre té a veure amb el desconeixement.
  • REDISTRIBUCIÓ DE LA RIQUESA: Les teves possibilitats de promoció social tenen a veure amb el teu bressol més que amb l’educació. Cal fer un replantejament!

Fuertes també va referir-se al Pilar Europeu de Drets Socials, un document no vinculant (per desgràcia), però que és tota una declaració de principis i un toc d’atenció vers una Europa que ja compta amb 21 milions de treballadors per sota del llindar de la pobresa, que ja supera el 23% de persones en risc d’exclusió social (a Espanya estem al 27%, gairebé 13 milions de persones) vers una Europa que està gestionant de forma vergonyant el tema dels refugiats o vers una Europa que és responsable d’un percentatge molt alt de reglaments, directives o lleis que ens afecten directament en el nostre dia a dia, en temes com habitatge, inclusió o serveis socials. Vertebrar el sector social es fonamental en la lluita per la igualtat d’oportunitats per a tota la població, així com en la voluntat de transformar la societat per fer-la més justa i equitativa. Segons Fuertes, el Pilar és una bona eina que se centra en àmbits com la igualtat d’oportunitats, l’accés al mercat de treball, les condicions laborals justes i la protecció i la inclusió social.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *