JULIOL DE 2019.- La tercera sessió del Curs d’Estiu sobre la Unió Europea va anar a càrrec de la coordinadora de les ciutats membres de la xarxa EUROCITIES, Marta Marcuzzi, que el passat 9 de juliol va ser a Terrassa per parlar sobre el rol de les ciutats a Europa. Marcuzzi va voler remarcar aquest paper i va llançar el repte que “cal que pensem en les ciutats i en la ciutadania com en la pedra angular de la Unio Europea”. Aquesta força no es pot fer a títol individual i, per això, va precisar que una xarxa com EUROCITIES és “una veritable plaforma de cooperació per crear sinergies entre ciutats i garantir una major aplicació de polítiques de la UE”. La representant d’EUROCITIES va explicar que la majoria de les polítiques europees afecten i s’apliquen a nivell local i que les ciutats “representen el nivell polític més pròxim a la ciutadania”. Amb tot, lamenta que la participació de les ciutats en el procés decisiori de la UE cal canalitzar-la a través del Comitè de les Regions, “un òrgan consultiu i assessor, però amb un poder molt limitat”. I en aquest punt, és clar, és on entra EUROCITIES, una xarxa formada per més de 140 grans ciutats europees de 39 països i que representen més de 130 milions de persones. A l’Estat espanyol són 12: Barcelona, Bilbao, Fuenlabrada, Gijón, Madrid, Saragossa, Màlaga, Múrcia, Donosti, Sevilla, Valladolid i Terrassa, que hi és en representació del seu Sistema Urbà (que aglutina 11 municipis vallesans i una població de més de 400.000 persones).

Com a exemple de treball en comú a EUROCITIES vinculat directament a la tasca de la Unió Europea, Marcuzzi va explicar la campanya Cities4Europe (en la que Terrassa hi va participar), que durant un any ha treballat per inspirar ciutats i altres nivells de govern, incloses les institucions de la UE, per buscar mecanismes i eines que comprometin els ciutadans en la formulació de polítiques, enfortint noves formes de democràcia a tot Europa. En el cas de Terrassa, el debat es va centrar en els drets socials i els drets humans.

Com a conclusió, Marcuzzi va assenyalar que “el futur d’Europa es decidirà a les nostres ciutats”, i que tenim l’oportunitat de protenciar una participació ciutadana “per escurçar la distància entre els representants polítics de la UE i la població per assolir els principals objectius econòmics, socials i mediambientals”. Marcuzzi va recordar que el 75% dels ciutadans de la UE viuen a zones urbanes i que el 73% treballa a les ciutats.

El cap del servei de Relacions Europees i Internacionals de Terrassa, Joan Chicón, va detallar que la utilitat per a la ciutat de formar part de la xarxa EUROCITIES passa per participar en campanyes com Cities4Europe, en programes d’intercanvi d’experiències i bones pràctiques (com el Civitas Satellite), en la captació de Fons Estructurals europeu i en projectes europeus, com els més recents VALUES, que vol potenciar la capacitat de les ciutats i les organitzacions de voluntariat  per treballar de forma conjunta i aconseguir una integració efectiva dels immigrants i refugiats,  i BRIDGE, sobre sensibilitzar els actors locals i enfortir les seves capacitats per reduir la vulnerabilitat col·lectiva a la radicalització mitjançant el control i la mitigació del fenomen de la polarització i les ideologies extremistes.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *