JULIOL DE 2019.- El Curs d’Estiu sobre la Unió Europea va cloure la seva catorzena edició el passat 16 de juliol amb una xerrada de la doctora Montserrat Pi, professora titular a l’àrea de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la UAB. La seva presentació es va centrar en analitzar el paper del Parlament Europeu (PE) a la Unió Europea (UE). Les seves reflexions es van centrar en explicar què és i què hauria de ser el PE. Així, va destacar que el Parlament “pot tenir un màxim de 750 diputats (ara s’ha deixat en 705 per poder acollir nous països membres) i per un mandat de cinc anys, mentre el president ho és per dos anys i mig”. De fet, durant la mateixa sessió del curs terrassenc, Ursula von der Leyen era escollida com a presidenta de la Comissió Europea com a relleu del polèmic Jean-Claude Juncker, convertint-se en la primera dona a presidir la institució. Pi considera que la proposta de Von der Leyen “no recau en cap candidat oficial”, pel que es pregunta “si s’ha menystingut al PE”.

Pi és llicenciada en Dret per la UAB i va treballar a Brussel·les com a funcionària de la Comissió Europea, a la Direcció General d’Ocupació i Afers Socials, durant tres anys. La seva recerca es centra en els drets fonamentals a la Unió Europea, en les seves relacions exteriors i en l’àmbit de l’Espai de Llibertat, Seguretat i Justícia. Pi creu que hi ha àmbits en els que el PE podria guanyar competències: un, és el de la política exterior, ja que el PE actualment “té un paper merament consultiu, excepte per la conclusió de tractats internacionals”. Pi també considera que el PE s’hauria d’enfortir per millorar la qualitat democràtica de la UE, ja que no és encara la institució clau en la presa de decisions. En l’àmbit polític, per exemple, el pes el tenen el Consell i la Comissió, mentre en el legislatiu i el pressupostari Pi es pregunta si caldria donar més iniciativa legislativa al PE, que codecideix juntament amb el Consell Europeu.

Pi va repassar també com ha quedat estructurat el Parlament Europeu després de les recents eleccions. Així, en la que és la novena legislatura del PE hi ha eurodiputats de fins a 190 partits polítics nacionals diferents. El 59% dels electes són homes i el 41%, dones.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *