Comissari d’Educació de la CE, Tibor Navracsics / FOTO: Agenzia d’Informazione SIR

AGOST DE 2019.- La Comissió Europea va anunciar fa unes setmanes el nom dels centres d’ensenyament superior de tot Europa que participaran en les primeres “aliances universitàries europees” (European Universities Initiative). Aquestes aliances volen millorar la qualitat i l’atractiu de l’ensenyament superior europeu i impulsar la col·laboració entre els centres, els estudiants i el personal acadèmic. Les 54 sol·licituds rebudes han estat avaluades per 26 experts externs independents, inclosos rectors, catedràtics i investigadors, designats per la Comissió, els quals han seleccionat 114 centres d’ensenyament superior pertanyents a disset universitats europees de 24 estats membres. L’objectiu és crear aliances transnacionals de centres d’educació superior de tota la UE que comparteixin una estratègia a llarg termini i promoguin la identitat i els valors europeus i millorar la mobilitat dels estudiants i del personal acadèmic i, en general, la qualitat, la inclusivitat i la competitivitat de l’ensenyament superior europeu. Entre les universitats seleccionades n’hi ha quatre de catalanes: la Universitat de Barcelona (UB) participarà en l’aliança CHARM EU, conjuntament amb centres d’Hongria, Irlanda, França i els Països Baixos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) formarà part de l’aliança ECIUn amb centres de Dinamarca, Irlanda, Suècia, Lituània, Finlàndia, Alemanya, Portugal, Itàlia, els Països Baixos i Noruega; la Pompeu Fabra participarà en el projecte EUTOPIA amb centres del Regne Unit, França, Bèlgica, Suècia i Eslovènia; i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) formarà part d’UNITE! Amb centres de França, Finlàndia, Suècia, Itàlia, Alemanya i Portugal. De les quatre universitats catalanes, tres tenen un vincle directe amb Terrassa:

Vincles amb Terrassa:

  1. UNIVERSITAT DE BARCELONA (UB) Un primer vincle és amb l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), un centre adscrit a la UB en el qual s’imparteix el Grau de Cinema i Mitjans Audiovisuals, a més de màsters, postgraus i seminaris d’estiu. El segon vincle és amb el Campus Universitari de Salut de Mútua de Terrassa. L’Hospital Universitari Mútua Terrassa està acreditat per la UB i té convenis docents amb altres universitats. L’Escola Superior de Comerç i Distribució (ESCODI), on es fa formació per al sector del comerç, també està adscrita a la UB.
  2. UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA (UAB): Vinculada amb l’Escola Universitària Creu Roja on es cursa Infermeria i Teràpia Ocupacional.
  3. UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA (UPC): La presència de la UPC a Terrassa és molt important, amb càmpus urbà estès en diferents punts de la ciutat. S’hi poden estudiar 14 graus universitaris vinculats a cinc grans àmbits (Enginyeria Aeroespacial, Enginyeria Industrial. Enginyeria en Telecomunicacions. Tecnologia Multimèdia i Videojocs, i Ciències de la Salut.

Entre les universitats europees seleccionades hi ha tota mena de centres d’ensenyament superior d’arreu de la UE, des de centres de ciències aplicades a escoles tècniques superiors, d’escoles d’art fins a instituts politècnics o centres de recerca.

Aquestes aliances universitàries europees esdevindran campus universitaris on els estudiants, els doctorands, el personal acadèmic i els investigadors podran desplaçar-se sense cap mena de problema. L’objectiu és posar en comú els coneixements especialitzats, les plataformes i els recursos per oferir programes d’estudi o mòduls comuns en totes les disciplines. Aquests programes seran molt flexibles i permetran als estudiants personalitzar la seva formació triant el que vulguin estudiar, on i quan per tal d’obtenir un títol europeu. Les aliances universitàries europees també contribuiran al desenvolupament econòmic sostenible de les regions on són situades i els estudiants podran col·laborar amb les empreses, les administracions municipals, professors universitaris i investigadors per tal de trobar solucions als problemes a què han de fer front les seves regions.

Per a les disset primeres universitats europees hi ha previst un pressupost total de 85 milions d’euros. Cada aliança rebrà fins a 5 milions d’euros durant els propers tres anys perquè puguin començar a implementar els seus plans i aplanar el camí a d’altres centres d’ensenyament superior de tota la UE. El seu progrés serà objecte d’un estret seguiment. La primera convocatòria, i la segona, que es publicarà aquesta tardor, provaran diferents models per implementar el nou concepte d’aliances universitàries europees i la seva capacitat per impulsar l’ensenyament superior. Amb vista al proper pressupost de la UE a llarg termini (2021-2027), la Comissió ha proposat un desplegament complet del programa Erasmus+ i un increment important del pressupost. Hi ha aliances que són globals i abasten totes les disciplines i d’altres que se centren, per exemple, en el desenvolupament  urbanístic sostenible del litoral, les ciències socials o fins i tot la salut mundial. De mitjana cada aliança aplega set centres d’ensenyament superior de tots els països europeus, la qual cosa donarà lloc a noves col·laboracions. La diversitat dels centres seleccionats reflecteix la gran diversitat geogràfica de les sol·licituds rebudes.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *