Visita d’estudi a Lió en el marc de la Cultura, la Governança i les Ciutats Sostenibles

Una delegació de l’Ajuntament de Terrassa formada per una tècnica del Servei de Cultura i una tècnica del Servei de Relacions Europees i Internacionals van participar, del 25 al 27 de setembre, en una visita d’aprenentatge sobre les polítiques culturals a la ciutat de Lió (França), promoguda per la Comissió de Cultura de CGLU (Ciutats i Governs Locals Units).

La ciutat de Lió té un patrimoni cultural rellevant que sap posar en valor gràcies a l’organització municipal que han establert, de col•laboració i treball transversal entre els membres del consistori i també amb les associacions i entitats del seu territori.
Els participants a les diverses sessions van poder conèixer de primera mà els equipaments (com l’Òpera i la Maison de la Danse) i el personal municipal encarregat de desenvolupar les polítiques culturals i portar a terme els projectes i grans esdeveniments de ciutat com ara la biennal de la dansa o el Festival Lumière. També es van organitzar petites presentacions per part d’associacions i actors culturals que promouen la participació de la ciutadania en les diverses activitats del territori.
A nivell de l’organització municipal, és molt interessant com des de l’Ajuntament de Lió es treballa els àmbits estratègics al voltant del Desenvolupament Sostenible, la Igualtat i la inserció laboral a través de la cultura; des d’aquests àmbits es treballa de forma transversal amb tots els serveis municipals de manera que s’aconsegueix la dinamització del territori amb el treball que realitzen a través de les entitats i destinat a millorar la qualitat de vida de la ciutadania.
La Carta de Cooperació Cultural de Lió, signada per diversos equipaments públics o finançats amb diners públics, és interessant pel compromís de treballar per una ciutat sostenible i dissenyar projectes específics adaptats a aquestes polítiques.
Terrassa ha tingut l’oportunitat d’assistir en aquesta visita ja que la ciutat forma part del programa europeu “La Cultura en les ciutats sostenibles: Aprenent amb Cultura 21, Accions a Europa”, un programa impulsat per la CGLU i per Culture Action Europe, que fomenta els processos d’aprenentatge entre ciutats europees basats en els principis i les accions de Cultura 21: Accions; l’aprofundiment del treball de CGLU en matèria de cultura i desenvolupament sostenible; i assolir l’experiència i els coneixements de Culture Action Europe en matèria de representació i de presa en consideració de la veu dels agents de la societat civil de la cultura.
La ciutat de Terrassa va ser reconeguda com un exemple de bones pràctiques a través del projecte Ciutat del Cinema per part del Jurat del Premi Internacional CGLU – Ciutat de Mèxic Cultura 21, que premia a aquelles ciutats i personalitats que hagin destacat per la seva aportació a la cultura com a pilar del desenvolupament sostenible.

Trobareu més informació sobre el projecte de ciutats pilot de la Cultura al web:
http://www.agenda21culture.net/index.php/ca/newa21c-cat/pilot-cities-cat

Bibliobus – Biblioteca itinerant pels districtes de Lió

Intervenció de Jordi Pascual, coordinador de la Comissió de Cultura de CGLU en la sessió sobre la Cultura i el Desenvolupament Sostenible

Visita al barri de Mermoz per conèixer els seus projectes de renovació urbana lligats a les polítiques culturals municipals.

S

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *