Jornada Acte - Xarxa territoris tèxtils

Trobada tècnica de la xarxa de territoris tèxtils ACTE

Terrassa ha participat, a la seu de la Diputació de Barcelona, a la jornada organitzada per l’Ajuntament d’Igualada, vicepresidència d’ACTE Espanya.

La jornada, que va aplegar majoritàriament socis catalans de l’associació europea, va desgranar les diferents activitats i projectes en els quals han intervingut les entitats membres de la xarxa ACTE Espanya. Hi destaquen dos àmbits de treball: d’una banda, l’impuls de projectes europeus coordinat per la Fundació FITEX; i, d’una altra, el concurs de joves creadors Rebelpin, celebrat enguany a Roma, el passat mes de juliol. L’objectiu d’aquest esdeveniment internacional és donar visibilitat al talent creatiu europeu.
ACTE és una xarxa de territoris europeus, creada l’any 1991 per quatre col·lectivitats tèxtils amb forta presència del sector tèxtil i de la confecció. L’associació, presidida a nivell europeu per la ciutat sueca de Boras, té com a missió representar i defensar els interessos de les col·lectivitats territorials que comparteixen entre elles un elevat know-how relacionat amb la producció tèxtil. Entre els seus objectius, destaquen: la voluntat de treballar per a la promoció econòmica i el foment de l’ocupació; l’obertura recíproca dels mercats internacionals; el foment de la competitivitat empresarial i els sistemes de producció local; el respecte al medi ambient i l’aplicació de les Agendes Locals i els ODS; el respecte de les clàusules socials i el foment del consum ètic; la cultura i les relacions socials; i la cooperació en el desenvolupament. Per tal de dur a terme aquests objectius, les actuacions realitzades per ACTE es poden agrupar en tres grans grups: accions de lobby, organització de conferències i seminaris internacionals; i, en tercer lloc, preparació i gestió de projectes amb cofinançament comunitari. Actualment, la xarxa disposa de membres efectius (administracions locals i regionals) i membres adherents, entre els quals figuren diversos centres tecnològics. Els reptes de futur d’aquesta associació estan lligats a l’expansió a altres sectors implicats en el tèxtil, entès com a Sistema Moda, que engloba empreses de pell i complements, i també l’ampliació dels àmbits de cooperació entre els socis, des de la promoció econòmica fins a l’urbanisme, la cultura, el turisme… Per exemple, una de les iniciatives projectades, és un projecte, en el marc del programa europeu COSME, que té com a finalitat obrir empreses tèxtils al públic, convertint-les en empreses visitables. Altres projectes que s’estan preparant estan centrats en el desenvolupament d’habilitats professionals per a joves dissenyadors, la cooperació empresarial, el talent creatiu, l’economia circular en el tèxtil moda, el clima, la sostenibilitat, el reciclatge i la transformació digital. etc., prioritats de la nova generació de programes europeus, molt especialment del nou Horitzó Europa 2021-2027, enfocat encara més al mercat i a l’activitat empresarial.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *