La plataforma de sensors Sentilo, desenvolupada a Barcelona i que utilitza l’Ajuntament de Terrassa en codi obert, ha estat guardonada amb el Premi “Open Award 2016” en la categoria “plataforma més innovadora 2016”. Aquests premis tenen l’objectiu de fomentar i reconèixer les comunitats, els projectes d’empreses i administracions que fomenten les solucions de codi obert a Espanya.

La primera edició d’aquest certamen va reunir 65 empreses i/o projectes participants i van participar-hi més de 4.000 votants. La plataforma Sentilo de programari lliure útil pel desenvolupament de les Smart Cities va quedar finalista en vots juntament amb dues altres candidatures: un software de facturació (https://www.facturascripts.com/) i un sistema de desenvolupament d’aplicacions mòbils (http://atsistemas.com/). El jurat finalment, en el marc del Congrés Open Expo aquest juny, va reconèixer i valorar Sentilo per les seves funcions, possibilitats i perquè s’està convertint en un nou estàndard per a les ciutats intel·ligents. A més a més va resultar especialment interessant la iniciativa Sentilo for Kids de Terrassa que ajuda al coneixement de les tecnologies vinculades a la ciutat intel·ligent entre les escoles i instituts de la ciutat.

Què és Sentilo?

Sentilo és una plataforma per a la distribució d’informació de sensors i actuadors basada en codi obert. Està dissenyada per gestionar l’arquitectura Smart City de qualsevol ciutat que tingui com a objectiu la transversalitat i interoperabilitat.

L’objectiu de Sentilo és evitar solucions purament verticals i per aquesta raó està dissenyada com una plataforma transversal que comparteix informació entre sistemes heterogenis, integra fàcilment aplicacions heretades i altres integrades a través de la API-http/REST (tecnologia simple i estesa) de forma lliure.

L’Ajuntament de Terrassa i Sentilo

Inicialment Sentilo va néixer com un projecte intern de l’Ajuntament de l’Ajuntament de Barcelona que va decidir obrir el producte i crear una comunitat de software lliure, orientada a la promoció i evolució de la plataforma (http://www.sentilo.io). D’aquesta plataforma també en formen part altres Ajuntaments com Reus, Cambrils, Sant Feliu de Llobregat, Mataró, Tarragona i el de Terrassa.

L’Ajuntament de Terrassa forma part de la comunitat i participa dels seus òrgans de govern. L’experiència va començar a principis de 2014 quan es va començar a fer aportacions a la plataforma Sentilo per a millorar les comunicacions i integracions en organitzacions com a la nostra. El projecte compta amb la col·laboració tecnològica d’OPENTRENDS que va desenvolupar la primera versió de la plataforma.

Sentilo

Quines dades gestiona i genera Sentilo i es visualitzen en el Plànol de la Ciutat?

Sobre la plataforma Sentilo Terrassa, s’ha implementat en primera instància la integració de les següents dades:

– Servei de recollida lateral de residus urbans.
– Estat del tràfic en els eixos urbans principals.
– Gestió energètica dels equipaments municipals.
– Estacions meteorològiques
– Gestió de flotes de neteja viària i manteniment urbà.
– Ocupació dels aparcaments “indoor” de la ciutat.
– Gestió de les instal·lacions municipals d’energia solar i tèrmica.
– Informació de les escombradores

Veure-ho a : http://emap.terrassa.cat/mapGIS/?modul=GC&window=sentiloTerrassa

Les dades obtingudes des de la plataforma Sentilo poden utilitzar-se per necessitats pròpies de la gestió municipal i també aporten valor a empreses, organismes o al ciutadà en últim terme que vulgui saber i aprofitar la informació facilitada.

L’estratègia Smart City Terrassa contempla l’oportunitat i necessitat que les dades que gestioni aquesta plataforma puguin ser tractades i analitzades, i donar valor en col·laboracions amb universitats, centres d’investigació, empreses i associacions de la ciutat i ciutadans particulars interessats que són els veritables protagonistes de la Smart City.

Categories: General

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *