No deixar ningú enrere. Aquesta frase senzilla, curta i clara resumeix la gran fita dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), una veritable agenda mundial aprovada el 2015 per Nacions Unides i que aspira a eradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i configura un full de ruta d’actuació per assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible. Per conèixer de més a prop els ODS, l’Ajuntament de Terrassa va organitzar el passat 8 de maig un taller per donar-los a conèixer al personal municipal interessat i en el que el TEI (Terrassa Energia Intel·ligent) va ser un dels projectes elegits per explicar els vincles amb els ODS.

 

L’Agenda 2030 és una agenda integral i transversal —referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental)— i d’aplicació universal, i es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Cada ODS inclou diferents metes (en total 169) que contribueixen al compliment de l’objectiu. L’Agenda 2030 estimula l’acció dels ODS en cinc esferes de vital importància (conegudes com les 5 P): Persones, Planeta, Prosperitat, Pau i Partenariat.

ODS i SmartCity

L’Agenda 2030 ens interpel·la a tots i totes, i els ODS tenen una clara relació amb les SmartCities, doncs la integració de les tecnologies TIC i l’Internet de les coses, permet avançar en la gestió segura, eficient i sostenible de les ciutats.

Models de transport sostenible, reducció de la contaminació ambiental, generació d’energia assequible i eficient, construcció d’infraestructures resilients, consum responsable i cura i millora de la salut de les persones, són només alguns exemples d’àmbits on ODS i SmartCity poden avançar de la mà.

Citant a qui va ser secretari general de Nacions Unides, Ban Ki Moon, “la lluita per la sostenibilitat global es guanyarà o es perdrà a les ciutats”.

  

 

 

Localitzant els ODS a Terrassa: https://www.diba.cat/web/ods/terrassa

Be Sociable, Share!
Categories: General

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *