En moltes ciutats catalanes s’estan realitzant canvis en la mobilitat interna de la ciutat per millorar la qualitat ambiental i acústica. Un exemple ben conegut per tothom és la creació de la zona de baixes emissions de Barcelona. Però sabies que en la nostra ciutat hi ha un projecte per fer una zona de baixes emissions o d’atmosfera protegida? Què vol dir la creació d’aquesta zona?

Actualment les àrees urbanes estan densament poblades i presenten una alta contaminació ambiental i acústica deguda, sobretot, a la circulació de vehicles dins de la ciutat. Segons les dades publicades en la web de la Revolució verda de l’Ajuntament de Terrassa, el 50% de l’aire que respirem presenta un límit de contaminació per sobre dels límits acceptables, podeu consultar tota la informació en la pàgina “Adéu fum i soroll!” . La Revolució Verda de Terrassa és el nom que rep el nou model de ciutat per millorar la mobilitat i qualitat de vida de la ciutadania. Aquest model, tal com s’estableix el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible 2016-2021  i el Pla de Millora de la Qualitat de l’aire 2015-2020, no només implica la creació d’una zona de baixes emissions, sinó que hi haurà modificacions als carrers per equilibrar l’espai públic entre vianants, bicicletes i transport públic per afavorir el canvi de la dinàmica de mobilitat dels ciutadans dins de la nostra ciutat.

Aquests canvis s’iniciaren el passat 2019 i continuaran al llarg d’aquests 2020. Un d’aquest ha sigut el canvi de circulació del carrer del Portal Nou (Fig. 1).

Figura 1. Canvi de circulació del carrer del Portal Nou. Font: Imatge extreta del document de la web de Revolució Verda de l’Ajuntament de Terrassa.

Gràcies a l’anàlisi de les dades recollides pel sensor de soroll ubicat en el mateix carrer i comparant les dades amb dates anteriors al canvi, es va detectar que havia disminuït quasi un 3% el nivell de soroll (Fig. 2).

 

 

 

 

 

 

Figura 2. Comparativa de soroll respecte a la setmana anterior del canvi i l’any anterior. Font: dades extretes de l’anàlisi de les dades del sensor. Ajuntament de Terrassa.

Si observem el gràfic:

  • El color blau viu correspon a les dades obtingudes durant la setmana anterior al canvi del sentit de circulació
  • El color blau apagat correspon a la de la setmana següent al canvi.

Podem observar que el canvi de sentit ha afavorit la millora del nivell acústic, disminuint quasi 5 vegades menys del soroll de la setmana anterior (recordeu que el nivell de so és una escala logarítmica, per a més informació podeu llegir l’article “Mesurament del nivell de soroll”). També podem percebre que el nivell de soroll que es capta és homogeni al llarg dels dies sense que s’apreciï una diferència en la circulació durant dissabte i diumenge.

Les gràfiques de color vermell viu i apagat corresponen a la mateixa configuració que les de color blau per un any anterior (vermell viu a la setmana anterior al canvi mentre que les de color vermell apagat corresponen a la setmana després).

A l’implementar els canvis previstos en la Revolució Verda s’espera generar una atmosfera protegida on els ciutadans puguin gaudir d’una millor qualitat de l’aire i, amb dades analítiques dels sensors i estacions meteorològiques distribuïdes en la ciutat ens confirmaran que anem ben orientats en aquesta direcció.

 

Referències Bibliogràfiques:
• Ajuntament de Terrassa (2020). Adéu fum i soroll! [en línia]. Disponible a internet: https://www.terrassa.cat/adeu-fum-soroll
• Ajuntament de Terrassa (2020). La revolució verda [en línia]. Disponible a internet: https://www.terrassa.cat/larevolucioverda
• Ajuntament de Terrassa (2020). Pla de millora de la qualitat de l’aire a Terrassa (2015-2020) [en línia]. Disponible a internet: https://www.terrassa.cat/pla-de-millora-de-la-qualitat-de-l-aire-de-terrassa-2015-2020
• Ajuntament de Terrassa (2020). Pla de mobilitat [en línia]. Disponible a internet: https://www.terrassa.cat/plamobilitat

Categories: General

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *