Voluntariat amb les persones refugiades

En el decurs de la darrera sessi√≥ de la Taula Local per a les Persones Refugiades, Creu Roja i Apip-Acam, les entitats que estan gestionant l’acollida a Terrassa, van donar a con√®ixer les tasques que podria desenvolupar el voluntariat a la nostra ciutat.

Aquest √©s un aspecte for√ßa important ja que fins ara no s’havia definit el rol que podrien tenir les persones que han manifestat la seva voluntat de col¬∑laborar amb el col¬∑lectiu refugiat. Ara, quan Apip-Acam ja t√©¬†a Terrassa 31 persones refugiades i quan de la m√† de Creu Roja arribar√† aviat un altre grup de 16, ja se saben les necessitats que calen cobrir amb el voluntariat terrassenc.

Aix√≠, Creu Roja en primer lloc va obrir la porta a treballar amb entitats en base als temes espec√≠fics que treballi cada una d’elles. Pel que fa a l’oferta de voluntariat per a persones individuals, aquestes serien les tem√†tiques on podria donar-se un cop de m√†:

 1. Mitjan√ßant la recerca d’habitatge o d’ocupaci√≥ per a les persones nouvingudes¬†o fer difusi√≥ d’aquestes necessitats.
 2. Mitjançant el Programa Català de Refugi de la Generalitat, Creu Roja pot acollir a les persones que han fet la formació de mentors.
 3. Mitjan√ßant la llista d’acci√≥ de llocs de voluntariat, vinculada al projecte de voluntariat de Creu Roja, segons el quadre seg√ľent:

Per la seva banda Apip-Acam ofereix:

 1. Mitjan√ßant la recerca d’habitatge o d’ocupaci√≥ per a les persones nouvingudes¬†o fer difusi√≥ d’aquestes necessitats.
 2. Mitjan√ßant els seg√ľents √†mbits de voluntariat: llengua, refor√ß escolar a infants¬†i joves, acompanyament a gestions i acompanyament cultural.

En el cas de voler participar en qualsevol d’aquests¬†√†mbits d’alguna de les dues entitats, les persones interessades poden posar-se en contacte amb la Taula Local a trav√©s del correu solidaritat@terrassa.cat

Quarta sessió de la Taula

Dimecres 31 de maig a les 18 hores es celebrar√† la quarta sessi√≥ de la Taula Local per a les Persones Refugiades. L’acte tindr√† lloc a la Sala d’Actes de la Masia Freixa (Pl. Freixa i Argem√≠, 11) i √©s obert al p√ļblic.

L’objectiu principal d’aquesta nova sessi√≥ √©s respondre a la demanda de la ciutadania en la q√ľesti√≥ de donar un cop de m√† amb les persones refugiades que han arribat i arribaran a la nostra ciutat. Per aix√≤ es comptar√† amb la pres√®ncia de representants de les dues entitats que estan a Terrassa gestionant l’acollida: Creu Roja i Apip Acam.¬†A m√©s, aquestes entitats explicaran quina √©s la tasca que estan fent amb aquestes persones i els plans de futur.

La sessi√≥ tamb√© servir√† per proposar comissions de treball en alguns √†mbits espec√≠fics per poder treballar amb aquestes persones nouvingudes, aix√≠ com per qu√® la regidora de Solidaritat i Cooperaci√≥, Maruja Rambla, expliqui la participaci√≥ de la nostra ciutat en la trobada realitzada al L√≠ban amb l’objectiu d’establir lla√ßos de cooperaci√≥.

L’exposici√≥ “Refugiats” volta per la ciutat

Des del mes de mar√ß i fins al mes de novembre l’exposici√≥ “Refugiats” recorrer√† diversos equipaments municipals de la ciutat. Aquesta mostra vol¬†desmentir amb dades contrastades¬†els missatges xen√≤fobs i rumors que s’escampen sobre la crisi de les persones refugiades. L‚Äôacci√≥ complementa la tasca de sensibilitzaci√≥ que l‚ÄôAjuntament est√† duent a terme des del moment en qu√® va esclatar aquesta crisi.

El calendari i els llocs on es podr√† visitar s√≥n els seg√ľents:

 • Centre C√≠vic Montserrat Roig (Av. Barcelona, 180): del 3 al 17 de mar√ß
 • Centre C√≠vic Maria Aur√®lia Capmany (Av. √Ängel Sallent, 55): del 17 al 31 de mar√ß
 • Centre C√≠vic¬†Avel¬∑l√≠ Estrenjer (Pla√ßa de la Cultura, 5): del 21 d’abril al 5 de maig
 • Centre C√≠vic President Maci√† (Rambla Francesc Maci√†, 189): del 5 al 18 de maig
 • Biblioteca del Districte 2 (San Cosme, 157): Del 18 de maig al 2 de juny
 • Biblioteca del Districte 5 (Jocs Ol√≠mpics, 7): Del 2 al 16 de juny
 • Biblioteca del Districte 6 (Rambla Francesc Maci√†, 193): Del 16 al 30 de juny
 • Biblioteca del Districte 4 (Infant Mart√≠, 183): Del 12 al 29 de setembre
 • Biblioteca Central de Terrassa (Passeig de les lletres, 1): Del 2 al 14 d’octubre
 • Biblioteca del Districte 3 (Germ√† Joaquim, 66): Del 17 al 31 d’octubre

Tercera sessió de la Taula

Gaireb√© una cinquantena de persones va participar en la tercera sessi√≥ de la Taula Local per a les Persones Refugiades, que es va celebrar el 20 de febrer a la Masia Freixa. En aquesta ocasi√≥ les intervencions van anar a c√†rrec d’Oscar Barbero de Creu Roja, que va explicar com es troba el dispositiu d’acollida a Catalunya, de Maxi Perinetti de Proactiva Open Arms, que tot just arribava d’una missi√≥ al mar Mediterrani i va poder transmetre la seva experi√®ncia, i de Vicen√ß Boncompte d’Obrim Fronteres que va compartir amb la gent les idees que t√© la seva entitat per treballar en favor de les persones refugiades i dels immigrants en general.

En el torn d’intervencions va quedar molt clar que la ciutadania t√© ganes de col¬∑laborar amb l’acollida i va demanar les opcions per fer voluntariat a la ciutat. En aquest sentit, es va indicar que actualment la manera m√©s efectiva de fer-ho √©s a trav√©s de Creu Roja, que t√© en marxa diversos programes.

Terrassa vol acollir

La regidora de Solidaritat i Cooperaci√≥ Internacional Maruja Rambla va ser la representant de l’Ajuntament a l’acte de suport del m√≥n local a la campanya de Casa Nostra Casa Vostra. La trobada, organitzada pel Fons Catal√† de Cooperaci√≥ al Desenvolupament i la Federaci√≥ de Municipis de Catalunya, va aplegar representants de les ciutats m√©s importants de Catalunya i va voler donar m√©s ress√≤ a la jornada del 18 de febrer, on la ciutadania estava cridada a manifestar-se en favor de l’acollida de persones refugiades.

Presentaci√≥ de la campanya “Casa Nostra Casa Vostra”

El proper diumenge 29 de gener es realitzar√† a Terrassa la presentaci√≥ de la campanya de recollida de suports que promou “Casa Nostra Casa Vostra”. Aquest acte ser√† organitzat per l’entitat local Obrim Fronteres al Teatre Alegria a partir de les 18 hores.
Aquesta campanya té com a objectiu recollir signatures per demanar a les institucions catalanes que acullin a les persones refugiades i migrants.

M√©s informaci√≥ a la p√†gina de facebook de l’entitat.

Confer√®ncia “La salut en l’emerg√®ncia humanit√†ria”

cartell_abelDins els actes del cicle #TerrassaRefugi, sobre la situaci√≥ de les persones refugiades a causa del conflicte de S√≠ria, aquesta setmana vinent es realitzar√†¬†la confer√®ncia “La salut a l’emerg√®ncia humanit√†ria”, a c√†rrec del doctor Abel Mart√≠nez, de Creu Roja, que es realitzar√† el proper dimarts 22 de novembre a les 19 hores a l’Ateneu Terrassenc (Passeig del Vapor Gran, 39).

En aquesta activitat el doctor Mart√≠nez parlar√† de l’experi√®ncia que va viure aquest mateix any en la seva tasca m√®dica en els camps de refugiats.