Categories
ApS acabats Banc d'experiències

Projecte ApS: Una lliga inclusiva de bàsquet escolar

NECESSITAT O PROBLEMA SOCIAL

Necessitat de desenvolupar una experiència inclusiva d’un equip de bàsquet amb persones amb discapacitat psíquica dins el marc d’una competició escolar, per poder tractar la diferència des d’una vessant d’equitat i normalitat i trobar un espai de normalització dins i/o fora dels centres educatius a on es treballa el respectar i ser respectat.

SERVEI QUE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL PODEN PROPORCIONAR

S’adapta un entorn lúdic- esportiu que ja existeix, la lliga cadet masculina de basquet de les escoles de Terrassa. Participa un equip del Club Esportiu Pingüí,  format per persones adultes amb discapacitat intel·lectual, amb la resta d’equips d’escoles.

Per garantir el funcionament de l’experiència s’ha d’assegurar la competitivitat, és a dir buscar un fi que és guanyar el partit, això fa que permeti compartir un objectiu comú entre tots els membres de l’equip, fent aparèixer d’aquesta manera la cooperació.  .

Per tal de dur a terme aquesta experiència esportiva, s’ha ideat un reglament específic.  La comunicació constant entre els diferents col·lectius implicats afavoreix l’adaptació de l’experiència als possibles desviaments relacionals, fent d’aquesta manera que la competició no es desvirtuï.  Abans d’iniciar els partits, entre els dos entrenadors (Club Esportiu Pingüí i el centre educatiu al que s’enfronten) es fan dos equips mixtes , amb ràtio variable depenent de la quantitat de jugadors de cada entitat. S’intenta que siguin equitatius a nivell tècnic.

Per tant, a través d’aquests partits s’aconsegueix que els adolescents acceptin i respectin la diversitat. I s’aconsegueix compartint l’objectiu, que és guanyar, i consensuant les posicions en el camp de joc, per tal d’obtenir els millors resultats.

A més d’educar amb valors de respecte, tolerància, solidaritat i acceptació vers les diferències.

APRENENTATGE QUE AQUEST SERVEI APORTARIA A LES PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL

Per les persones amb discapacitat s’aconsegueix:

  • Competir en un lliga escolar normalitzada a Terrassa. Per tant suposa una autonomia en els desplaçaments i que els familiars i amics puguin assistir als partits.
  • Gaudir mitjançant la interacció amb els altres: clima competitiu saludable entre els diferents col·lectius permet entreveure la relació i fruir dels participants a diferents nivells.
  • Conèixer reglament específic (reglament dinàmic, adaptable a les diferents realitats que vagin sorgint). Seguint i respectant el reglament específic, garantint el poder competir.

ENTITATS I ASSOCIACIONS RELACIONADES AMB EL PROJECTE

Fupar, Consell Esportiu del Vallés Occidental, i diferents escoles de terrassa.

Col·lectius principals:

  • Esportistes del Club Pingüí (9 persones amb discapacitat intel·lectual majors d’edat).
  • Alumnes escoles (90 nois/es de 14 a 16 anys).

Col·lectiu secundari:

  • Coordinadors
  • Entrenadors
  • Arbitres
  • Voluntaris
  • Famílies/tutors

CALENDARI

Calendari a dobla volta on cada jornada es disputa en dissabte al matí en unes franges horàries determinades (40 minuts).

Descàrrega PDF

 

Descarrega Projecte ApS: Lliga inclusiva de bàsquet escolar

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *