El Club de literatura infantil i juvenil de la bct

23 de novembre de 2008

El Cementiri del capità NemoCondueix el club la Marta Martí, responsable de l’Àrea infantil. En cada trobada ens presenta una selecció de llibres recomanables i després els remenem i ens n’emportem uns quants per comentar-los de primera mà en la següent sessió. Ens trobem un cop al mes i ja són dues les sessions realitzades.

En la primera, el passat mes d’octubre, la selecció presentada revisava els cinc punts essencials que identifiquem en un bon llibre infantil. Cada punt s’il·lustrava amb un o més exemples que es poden trobar a la bct. I amb això vam anar descobrint o recuperant bones lectures per endur-nos fins a la propera sessió. Aquestes vam ampliar-les entre tots de forma espontània quan vam fer una roda de recomanacions comentant les nostres lectures preferides o més recents.

Criteris per a una bona tria

En la darrera, ara al novembre, la selecció feia un repàs d’aquelles obres que en el seu moment van fer grans aportacions a la literatura, sobretot en el segle XX. La Marta va partir en aquesta ocasió de Cien libros para un siglo de Equipo Peonza. O sigui que aquests dies tenim a casa una colla de clàssics de la LIJ, però a més alguna lectura de la primera tria que ens ha acabat de temptar després de la nova recomanació feta per un altre participant. Buf! Sessió a sessió surto més carregada de llibres i més que en sortiria!!!

La propera sessió serà el dia 2 de desembre. A veure amb què ens sorprendrà aquest cop la Marta! A veure què comentaran els altres participants de les lectures recents!

Recomanacions fetes pels participants en la sessió de l’octubre.

Vegeu informació sobre el club LIJ al web biblioteques.

Etiquetes: , , ,

One Response to El Club de literatura infantil i juvenil de la bct

 1. Carme B. on 9 de gener de 2009 at 15:48

  Memòries d’una vaca de Bernardo Atxaga.
  Ed. Cruïlla, Gran angular, núm. 54

  “He sentit que al començament del món algú repartia el temps, i que aquest algú va dir a la serp:
  -Tu viuràs dotze anys.
  I la serp:
  -D’acord.
  -Tu, quinze anys -al gos.
  I el gos:
  -D’acord.
  -Tu, vint-i-vuit anys -al burro.
  I el burro:
  D’acord.
  -Tu, trenta-tres anys -a l’home.
  I l’home:
  -De cap manera. No hi estic d’acord. Vull viure més.
  Bé, viuràs vuitanta-vuit anys –devia dir aleshores el que repartia el temps-. Però, d’aquests vuitanta-vuit, en passaràs trenta-tres com un home; vint-i-vuit, treballant com un burro; quinze, fent una vida de gos, i els últims dotze els passaràs arrossegant-te com una serp”
  Fragment del llibre, pàgina 24 capítol 2

  El llibre Memòries d’una vaca de Bernardo Atxaga ha estat tot un descobriment per a la persona que us escriu aquestes ratlles. Adjectius que el qualifiquen: original, divertit, didàctic, àgil… Excel•lent.
  Ens trobem davant d’una fàbula que parodia la trista realitat del final de la guerra civil espanyola, en un espai concret: un poblet del País Basc. En aquest poble, hi viuen unes vaques. De vaques, n’hi ha de diferents tipus: les vaques estúpides, les vaques rebels (només surt una en el llibre) i la nostra vaca, ni estúpida ni rebel, que té una veueta interior (El Pesat) que li ha aconsellat d’escriure unes memòries. A partir d’aquí, es construieix la novel•la.
  La vaca recorda en les memòries com va viure els últims anys de la Guerra Civil, com va veure morir alguns dels homes de la resistència, com la porten a una festa on la “toregen” i la llencen a l’aigua, com s’escapa de la festa i com s’”exilia” a França a viure els seus últims anys refugiada en un convent. Tot, amb una bona dosi d’ironia i de sentit de l’humor. La construcció paròdica de la raça humana, a través dels animals, omple la novel•la d’un alt contingut d’idees i de línies temàtiques força profundes; d’aquelles que no et deixen tal qual, sinó que conviden a la reflexió personal i alhora col•lectiva.
  Així mateix, per un lector no prou hàbil per entendre els missatges de fons del llibre, la novel•la és també útil com a eina didàctica, perquè ens dóna pinzellades sobre el tema de la Guerra Civil i línies temàtiques importants com la del maltractament d’animals, la de la lluita per la supervivència, la de l’enfrontament o la diversitat de caràcters, etc.

  Felicitem, sens dubte, Bernardo Atxaga i recomanem el llibre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]