Un altre Corto Maltese si us plau!

31 de gener de 2009

… va ser realment un mariner de Malta?Corto Maltese - Avevo un appuntamento
Entre 1967  (La balada de la mar salada) i 1988 (Mu) Hugo Pratt va anar creant noves aventures del Corto Maltese. Avui podem mirar l’hora en un Swatch del mariner anarquista, disfressar-nos amb la seva indumentària, visitar Venècia seguint les seves passes imaginàries, pillar-nos el darrer “gadget” escurabutxaques…

El darrer que jo he vist a les llibreries és una edició de luxe de Mu. Ah, temptador i el que deia, escurabutxaques clar!

Tornem a la pregunta d’inici. Va ser Corto Maltese un mariner a Malta? De Siempre un poco más lejos n’he tret aquest perfil:
Corto Maltese - Avevo un appuntamento

Corto Maltese és la conseqüència de l’encontre entre una gitana andalusa (la Niña de Gibraltar) amb un mariner de Cornualla que navegava per les costes mediterrànies. És flegmàtic com el seu pare. De la seva mare hereta una pronunciada tirada a la màgia. Navega sempre empès per la seva curiositat, els seus amics i el seu afany d’aventura. Respecte a Malta… cap dada. Corto ens sedueix, com al mateix Hugo Pratt, pel seu escepticisme irònic (que mai sarcàstic) davant les poderores ideologies.

De la dotzena llarga d’aventures en trio quatre i us les recomano per descobrir o bé per retrobar el Corto Maltese:

 • La balada de la mar salada. Amb la primera aparició del nostre amic-heroi-company de còmic salvat de les aigües del Pacífic sud pel seu “amic” Rasputín.
 • Siempre un poco más lejos. Ens endinsarem a la selva amazònica en una nova aventura plena de màgia.
 • Fàbula de Venècia. Un itinerari per la Venècia intrigant i seductora que també va veure néixer l’Hugo Pratt.
 • Mu. Aquesta és la darrera de les aventures publicada com a tal per Pratt. Portarà Corto a la recerca de l’Atlàntida, el continent perdut.

Corto Maltese - Avevo un appuntamento“Em sembla que han passat moltes coses… però no tinc les idees gaire clares. Qui sap si caldria tornar a començar. Qui sap.”

De: Mu.

Aquest és el meu heroi de còmic i el teu quin és?

Imatges extretes del llibre: Thomas. T; Zanotti, P. Hugo Pratt: Periplo immaginario. Siena: Lizard edizioni, 2005.

Escrit per: Agnès

Etiquetes: , , , , , , ,

5 Responses to Un altre Corto Maltese si us plau!

 1. àrnica on 13 d'abril de 2009 at 18:50

  Ohhhhhhh i jo que vivia feliç en la ignorància… i ara que he vist un boci d’aquesta esposició que recomanes ja tinc rau rau…… cap a Cherbourg- Octeville falta gent!!! només que no és ben bé a la cantonada de casa i l’euro és l’euro……. Bé fins a setembre hi ha temps per pensar-s’ho i els catúfols són gratix.

  Visca els esperits lliures!

 2. Corto Maltes Petit on 9 d'abril de 2009 at 13:11

  Em ve all cap aquella dita: ” amb el detall perdem la perspectiva del conjunt”
  Corto Maltes és gran, és part de l’idea de… Hugo Pratt.
  He llegit molt sobre això però mai prou. Hi ha articles que els comparen acostant-los o alguns a la premsa francesa que els oposen.
  Aquests dies estic seguint una exposició que fan de Corto
  http://www.actuabd.com/Les-periples-secrets-d-Hugo-Pratt-decryptes-a-Cherbourg-Octeville Inaugurada fa pocs dies, el 3 d’abril, dura fins setembre.
  Sento la canço de Glups!, he estat amb la guia a Venecia, ho he dut dins però el que em queda és la idea de Pratt, més enllà de Corto i que una noia maca em digues fa poc que…era un esperit lliure! Gràcies àrnica per recordar-me-ho.
  Vaig a mirar l’enllaç de 3xl.
  …la frase ” je n’ai pas les idées claires. Il faudrait peut-être repartir á zéro” aneu amb compte amb la idea! Com amb els Baobabs del Petit Princep, no semblen perillosos.

 3. Marta on 3 de febrer de 2009 at 9:28

  Ostres, amb aquestes recomanacions qualsevol no s’anima a llegir el Corto!
  Posats a fer, us recomano una guia de viatge per la Venècia del Corto Maltès:

  La Venecia secreta de Cortomaltés: itinerarios fantásticos y ocultos de Corto Maltés en Venecia, de Guido Fuga

  Conté una bona tria d’itineraris poc coneguts que es poden fer a la ciutat dels canals i amb un fil conductor de luxe: els llocs emblemàtics de la Venècia on passà les aventures i desventures del nostre heroi de paper.

 4. Xavi Bacardit on 2 de febrer de 2009 at 16:14

  Corto va més enlla del perfil de l’heroi, és quasi un objecte de culte… com Rasputin, Boca Dorada, Tristan, Tirofijo, … fills d’un traç impetuós, d’un fons d’acuarela i d’un viatge que ens traspassa a tots.

 5. àrnica on 2 de febrer de 2009 at 11:52

  Què quin és el meu heroi de còmic?

  Com que més que herois cerco companys també seria … el Corto Maltès!

  Per cert més peces de col·leccionista, o de friqui: la cançó que li van dedicar els Dagoll Dagom, la peli La cour secrète des Arcanes (2002) i els dibuixos que s’ha emès al 3xl.

  Us recomano la pàgina del 3xl.

  Visca els esperits lliures!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]