Sant Jordi 2009: sucoses recomanacions a la vista!

22 d'abril de 2009

Imatge Especial Sant Jordi 2009 a www.diba.cat/bibliotequesJo ja tinc el pack Sant Jordi: poesia per regalar, novel·la per comprar i relats curts per demanar a la biblio… però i tu? Què faràs?

Entre titulars, llistes de més venuts, piles, parades i aparadors que ens enllamineixen, els biTerblocaires et farem dubtar encara una mica més amb les nostres recomanacions. Si véns a la biblio t’enduràs de regal un esplèndid punt de llibre especial de Sant Jordi.

Agafa’t fort!!!
Ficció:

 • La Carretera de Cormac McCarthy.
  Dos personatges sense nom, pare i fill, fugen cap al sud dels Estats Units buscant seguretat i calor en un món gris devastat pel que sembla ha estat una hecatombe nuclear. Una carretera, restes de cases, cossos calcinats, la mort a l’aguait, la destrucció de l’home per l’home. Un llibre sense concessions però amb un mínim espai per l’esperança.
 • Olor de colònia de Sílvia Alcántara.
  Si el comenceu a llegir no podreu deixar-lo. La Sílvia Alcàntara, terrassenca d’adopció,  ensexplica en aquesta novel·la la vida d’una colònia tèxtil després de la guerra civil. L’ambient trist de la posguerra, les relacions dels amos de la fàbrica amb els seus treballadors, els habitants de la colònia, el seu paternalisme que impregna les seves actuacions a través del mossèn, les monges del convent, les persones que ostenten un càrrec important… Els personatges us robaran el cor, i les descripcions us faran conèixer una realitat no massa llunyana en la qual va viure l’autora en la seva infantesa.
 • Pa amb xocolata de Teresa Roig.
  Època guerra civil espanyola (1936-39). La  història té de taló de fons la fàbrica de xocolata del poble d’Agramunt. L’autora explica les vivències de la gent del poble, des de la mirada d’un infant. Es un cant a l’amistat i a l’amor però sobretot, una història de valentia i coratge.
 • La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey de M. A. Shaffer i A. Barrows.
  Per mitjà de la carta d’un habitant de l’illa de Guernsey, una escriptora londinenca, entra en contacte amb els membres d’una curiosa societat literària nascuda durant l’ocupació nazi, i decideix desplaçar-se a l’illa per conèixer de primera mà els seus singulars habitants i les seves vivències durant la guerra. Una història que t’atrapa des de la primera pàgina, commovedora i meravellosa per la seva petitesa. Cartes plenes d’ humor i candor volgudament britànic que us faran passar una plàcida estona de te amb galetes. I no us perdeu el vídeo del llibre! Desprès no podreu deixar de llegir-lo:
 • Mendel el de los libros de S. Zweig.
  Explica la història d’un estrafolari llibreter de vell que es passa el dia en un cafè de Viena, assegut a la mateixa taula. Té una memòria enciclopèdica, i, tot i ser immigrant jueu rus, tant l’amo del cafè Gluck, com els cultivats clients que se li acosten, el respecten i l’admiren. Però al 1915, esclata la Primera Guerra Mundial i Jakob Mendel és acusat de col·laborar amb l’enemic de l’Imperi austrohongarès i enviat a un camp de concentració.
 • El Casalot de C. Dickens.
  Una de les traduccions més acurades de Bleak House, feta per Xavier Pàmies. La novel·la  fa una crítica ferotge al sistema judicial anglès. Tan espès com la boira que envolta amb persistència el Tribunal de la Cancelleria, el cas ‘Jarndyce i Jarndyce’ condiciona la vida dels orfes Ada Clare, Richard Carstone i Esther Summerson, i també la de l’honrat John Jarndyce, el seu tutor, propietari de l’edifici conegut com ‘El Casalot’. Al voltant d’ells es mouen tot de personatges característics del Londres de mitjan segle XIX, entre els quals es compta el senyor Snagsby, el primer detectiu de la literatura.
 • Set dones i un home sol d’Alexandre V.
  A l’hospital de Cervera, un home resta en coma després d’haver patit un atropellament. L’acompanyen la seva exdona, la mare, la filla, una infermera, la conductora del cotxe i dues examants. Cada una recorda la seva relació amb ell, en un diàleg interior que ens permet saber què pensen, què senten, a qui estimen, a qui desitgen, quines són les seves frustracions, les seves pors, les seves mentides, la seva sexualitat, allò que no accepten de si mateixes, allò que no gosen confessar-se…
 • La cuenta atrás (parte I) de C. Portela i S. Sán Julián.
  ‘La cuenta atrás’ és una novel·la gràfica per a adults que arrenca un any després de la catàstrofe del Prestige, explicada en forma de flash-back, que va retrocedint fins arribar a com era la vida dels protagonistes abans de l’enfonsament del petrolier. Heu de saber que inclou un pròleg de Manuel Rivas i entrevistes amb els autors.
 • El horror de Dunwich de H.P Lovecraft.
  Relat curt de H.P Lovecraft. És continuació de l’univers que creà Lovecraft a Los mitos de Cthulhu. El relat se centra al fantasmagòric poble de Dunwich. L’autor presenta a les primeres pàgines una descripció del poble amb molts matisos “lovecraftians” i és llavors quan comences a sentir calfreds a l’esquena. Narra la història de Wilbur Watheley, fill de mare amb deformacions i de pare desconegut. Els fenòmens estranys acompanyen tot el relat, així com la recerca d’un llibre maleït (el Necronomicón) per part del protagonista.
 • Els treballs perduts de J.F Mira.
  Primer volum de la trilogia de J.F.Mira on l’ irreverent protagonista emula els treballs herculians de la mitologia grega en un univers paral·lel situat a la Valencia actual. Un llibre abigarrat de símbols i referències que es multipliquen amb el monòleg sinestèsic d’un protagonista quixotesc. Conté brillants escenes de narracio hilarant.
 • Rompepistas de K. Amat.
  Obra que tanca una trilogia que es basa en el complicat pas de l’adolescència a la joventut amb uns personatges més aviat marginals ubicats en un barri de l’extrarradi barceloní. Per una terrible circunstància, el protagonista torna a reviure aquella época adolescent que arrenca a l’ any 1987 entre punks i skin heads. Novel·la dura i sobretot realista, amb uns punts d’humor molt divertits.

No ficció:

El 2009 és l’any de l’astronomia, de la commemoració del bicentenari del naixement de Charles Darwin… . Una mica de llum, una mica de ciència, hi ha un món més enllà de la literatura, regala ciencia!

 • Luces de estrellas d’A. Brahic.
  Imatges noves i extraordinàries del cel que ens meravellaran i desvetllaran un univers de preguntes.
 • Darwin: la historia de un hombre extraodinario de Tim M. Berra.
  “La teoria de l’evolució mitjançant la selecció natural, una de les idees més revolucionàries i trascendentals mai concebudes per la ment humana, va canviar per a sempre la visió del lloc que ocupa l’home en el món. L’artífex d’aquesta teoria, Charles Darwin, va ser un extraordinari científic la vida del qual, coronada per apassionants viatges, ardus estudis i acalorades polèmiques, posseeix tots els ingredients d’una novel·la d’aventures.”
 • L’alta muntanya catalana de J. Vigo Bonada.
  Després d’anys i anys exhaurit recuperem aquest llibre de capçalera per a botànics i aficionats a la muntanya.
 • Handbook of the Mammals of the World. Volume 1: Carnivores. Lynx, 2009.
  Un cop completada la magna enciclopèdia Handbook of the Birds of the World, Lynx emprèn la publicació d’aquesta nova obra de referència sobre els mamífers. De ben segur també reeixiran a omplir un buit mundial sobre els mamífers.

Còmics:

 • Moore, A. ; Charest , T. S. – Wild C.A.T.S. Norma, 2009.
 • Moore, A.; Gibbons, D. Watchmen. Planeta Agostini, 2009.
 • Wild, N. Kabul Disco 2. Ponent Mon, 2009.

Infantils:

 • Sant Jordi, La princesa i en Roderic de X. Blanch.
  Llibre il·lustrat per Francesc Rovira i editat per Baula.
 • L’Odissea d’Homer.
  Albert Jané guanya el Premi de la Crítica Serra d’Or de literatura juvenil 2009, en l’edició dels 50 anys de la revista, per l’adaptació d’aquesta obra, magníficament il·lustrada per Pep Montserrat i publicada per Combel.

Enllaç recomanat:

Especial Sant Jordi a la web de Biblioteques de la Diputació de Barcelona:
http://www.diba.cat/biblioteques/especials/santjordi/2009/sumari.asp

Agraïments a tots els biTerblocaires de la bct xarxa que han col·laborat en les recomanacions d’aquest post: Simo, Montse B., Rosa U., Agnès, Pilar, Cari, Montse Ll., Montse R., Vanessa i Rosa I.

Etiquetes: , , , , , , ,

5 Responses to Sant Jordi 2009: sucoses recomanacions a la vista!

 1. Xavi i Elisabet on 25 d'abril de 2009 at 19:07

  Bona tarda!

  la diada de Sant Jordi va fer un dia esplèndid que encomanava les ganes de sortir i de remenar parades de llibres i de roses.
  Barcelona era un formiguer de gent que ramblejava amunt i avall sense parar!!
  Un dia en el qual la festa es va omplir de color i de molta calor!!

  Moltes gràcies per les recomanacions. Ja tenim assegurades unes quantes lectures fins l’estiu. Tens raó, Maribel.

  Bon cap de setmana!!

  Xavi i Bet

 2. Montse on 23 d'abril de 2009 at 18:54

  Una gentada que hi ha pel carrer !! i quin goig fan les paradetes de llibres dintre les biblioteques ! amb senyera i tot !! . Si hi afegim el punt de llibre amb dibuix de rosa i drac amb cavaller, ja podem dir que hem gaudit d’un dia de feina ben festiu !! ;-)

 3. Maribel on 23 d'abril de 2009 at 17:19

  Amb totes les recomanacions en farem un llistat, i la lectura ens durarà almenys fins l’estiu, o més.
  Bona diada!

  Maribel

 4. dani on 23 d'abril de 2009 at 16:10

  Bona diada a tothom!!!

 5. àrnica on 22 d'abril de 2009 at 19:52

  Ja estic marejada…….durant l’any ja no dono a l’abast entre recomanacions de clubs de lectura, clàssics que sempre és queden a la cua, les recomanacions del biTer, les d’altres lectors. Bé, farem el que podrem, oi?

  I els que no ens regalin, i els que no ens puguem comprar sempre els podem anar a trobar a la biblio doncs en préstec, o reserva o desiderata!

  Sant Jordi fés també de patró protector del canell dels escriptors que demà es faran un tip de signar. Manuel Rivas i Bernardo Atxaga seran signant a Barcelona, i ells formen part de les meves novetats llamineres d’aquest any:

  RIVAS, Manuel. A desaparición da neve. Alfaguara, 2009.
  Una de les veus més sensibles i valentes ens ofereix el seu darrer llibre de poesies en gallec, castellà, euskera i català.
  http://www.elmundo.es/elmundo/2009/04/14/cultura/1239722042.html (ressenya de la presentació)

  ATXAGA, Bernardo. Zazpi etxe Frantzian. Pamiela, 2009.
  Surt la traducció catalana aquests dies. En la seva darrera novel·la fa gala d’una comicitat negra per traslladar-nos a començament del segle XX i al cor del continent africà. http://www.atxaga.org/bibliografia/zazpi-etxe-frantzian

  DOVLÀTOV, Serguei. La zona. Apunts d’un vigilant de camp. LaBreu, 2009.
  Narra l’infern del vigilant d’un camp de treball soviètic. Cada capítol és un relat curt amb la vida cuotidiana de presoners i militars. És el primer llibre de Dovlàtov traduït al català. I el publica una editorial indepentdent, LaBreu, que hi ha posat passió i dedicació guerrillera. Ho expliquen al seu bloc i la ressenya a Vilaweb també m’ha fet molta salivera: http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3568491

  Bona diada!
  Bona lectura!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]