Les recomanacions de la novel·la. Novetats Sant Jordi 2011

20 d'abril de 2011

Rosa d'una il·lustració de Noemí VillamuzaUna primavera més, un Sant Jordi al caure i les novel·les seleccionades i recomanades d’entre les novetats recents ja són aquí!

ALCÀNTARA, S. La casa cantonera. Edicions del 1984, 2011.
L’escriptora torna amb una segona novel·la que no decebrà a tots els que ja van gaudir amb Olor de colònia (2009). En aquesta, la història arrenca just en el moment del retrobament de dues germanes, per repartir-se les poques coses que en morir els ha deixat la mare. No s’han vist des de fa més de 25 anys i, a partir d’aquest retrobament, distant, apareixen les tensions i les gelosies.

És una novel·la curta però molt intensa en el seu plantejament.

L’acció de la novel·la succeeix en tres hores d’una tarda de setembre marcada per una xafogor asfixiant. Aquest clima és perfecte per ambientar i transmetre la tensió existent entre els protagonistes de La casa cantonera.

Una altra qualitat destacable de la novel·la és la barreja constant del temps passat i present , que ajudarà al lector a conèixer els secrets familiars dels seus protagonistes.

Tira 1 cobertes recomanacions novel·la Sant Jordi 2011ALEXANDRE, V. Cor de brau. Columna, 2011.
L’abolició recent de les curses de braus aprovada pel Parlament de Catalunya és un fet d’una transcendència extraordinària. El mateix dia de l’abolició, Catalunya va aparèixer a tots els noticiaris del món i l’endemà se’n van fer ressò les portades de la premsa internacional. Mai abans una acció legislativa interna catalana havia generat una expectació i una admiració tan grans ni tampoc reaccions tan ferotges com les d’alguns mitjans espanyols.

Aquesta novel·la narra en clau d’humor els fets esmentats, a través d’una família ramadera catalana que es veu afectada per l’abolició, alhora que ens mostra el rerafons polític i identitari dels arguments de les dues parts enfrontades, els pro-taurins i els anti-taurins. Per mitjà de personatges, situacions i diàlegs que evoquen l’atmosfera de les comèdies teatrals del segle XIX i primers anys del segle XX, Cor de brau parla de valors universals i ens recorda que el grau d’humanitat d’un poble es mesura pel respecte amb què tracta els animals.

ESPINOSA, A. Si tu em dius vine, ho deixo tot…però digue’m vine. Rosa dels vents, 2011.
El títol fa referència a un bolero Si tu me dices ven lo dejo todo però tal i com comenta al començament de la novel·la, al vell bolero li faltava l’afegit de ‘però digue’m vine’.

Si tu em dius vine ho deixo tot… però digue’m vine’ té com a protagonista a Dani, un home que es dedica a buscar nens desapareguts. El mateix dia que la seva parella l’abandona, rep la trucada de telèfon d’un pare que, desesperat, li demana ajuda. Dani no té clar si acceptar el cas, però davant la insistència del pare, acaba fent-ho. La recerca del nen el conduirà a Capri, a un lloc màgic on li retornaran records de la seva infantesa i dels dos personatges que van marcar la seva vida: el Sr. Martín i George. El retrobament amb el passat portarà Dani a reflexionar sobre la seva vida, sobre la història d’amor amb la seva parella i sobre les coses que realment importen.

GUIX, G. Tot el que hauries de saber abans d’estimar-me, Columna, 2011.
Ja fa cinc anys de la trobada casual d’en Gerard i l’Anastàsia a Londres. Poc temps després, la noia va anar a viure amb ell a Barcelona, on el jove ha provat de convertir-la en algú diferent de l’estudiant russa que el va atraure, alhora que ella ha mantingut un desconcertant silenci sobre el seu passat.

A mig camí entre l’autobiografia i la ficció, Tot el que hauries de saber abans d’estimar-me mostra d’una manera crua les sempre difícils relacions de parella, però aprofita l’humor, el suspens i la fantasia per plantejar qüestions com ara si seria possible viure sense cap record. Premi Pin i Soler de novel·la.

Tira 2 de cobertes de novel·les recomanades Sant Jordi 2011MÁRQUEZ, E. L’últim dia abans de demà. Empúries, 2011.
Un retrat generacional, el descobriment del sexe, i el flirteig amb les drogues, la desaparició de familiars molts propers o l’educació religiosa dels protagonistes de la novel·la, són alguns dels ingredients de l’obra de Màrquez. Què faríem, si un bon dia, passejant pel carrer ens trobéssim un amic de joventut convertit en un indigent. Ens acostaríem o simplement passaríem de llarg com si res?

La novel·la compta amb una banda sonora pròpia basada en els clàssics de Patti Smith, Who, King Crimson i Jimmi Hendrix entre d’altres.

MAUGHAM, W. S. Una casa a Florència. Viena, 2011.
Des del balcó de l’espectacular vil·la florentina on passa les vacances, Mary Panton fa balanç de la seva situació: essent una vídua encara jove i bonica, són moltes les ofertes de matrimoni que, sens dubte, li poden arribar, per bé que el més assenyat, sens dubte, seria triar l’afectuós i honorable Edgar Swift, destinat a un càrrec de notorietat a l’ambaixada de l’Índia. Mentre espera que ell es decideixi a fer el pas, una circumstància imprevista amenaça de trastocar de sobte el brillant futur de la noia.

OKSAMEN, S. Purga. La Magrana, 2011.
Purga narra el drama viscut per dues generacions de dones d’Estònia, recorrent la història del país des de la II Guerra Mundial i l’ocupació soviètica fins els anys noranta, quan, amb la independència, el poble va haver d’adaptar-se a la realitat de l’Europa d’aquells anys tan convulsos. Les protagonistes són Zara i Aliide. Zara, qui ha fugit del seu proxeneta, busca refugi a casa de l’anciana Aliide. S’enfronten dues maneres de sobreviure a un règim totalitari, dues formes d’entendre la vida, en la que resulta una crua reflexió sobre la incidència de la realitat social i política en la vida de les persones.

Premi europeu a la millor novel·la de l’any 2010, Premi Fémina Estranger 2010, Premi a la millor novel·la FNAC 2010 a França, Premi del Consell de literatura nòrdica 2010, a més d’altres premis rebuts a terres escandinaves al 2008 i 2009, com el Gran premi del Club del Llibre de Finlàndia 2008

PONIATOWSKA, E. Leonora. Seix Barral, 2011.
Poniatowska descriu la vida de Leonora Carrington, pintora surrealista i escriptora mexicana d’origen anglès, que va coincidir en el París de les avantguardes amb Max Ernst, Joan Miró i André Breton, així com amb altres pintors que acudien a les tertúlies del Cafè Les Deux Magots, com Pablo Picasso o Salvador Dalí. Aquesta novel·la ha estat guardonada amb el premi Biblioteca Breu 2011 de l’editorial Seix Barral

Tira 3 de novel·les recomanades. Sant Jordi 2011PUNTÍ, J. Els castellans. L’avenç, 2011.
Puntí ha reescrit una sèrie d’articles publicats a la revista L’Avenç per convertir-la en un llibre de relats que retraten la infantesa de l’autor en un Manlleu dividit entre catalans i castellans. Uns als hermanos, els altres a l’escola nacional. Baralles a pedrades.
Una cohabitació que sovint va ser aspra, de reüll. “Fem veure que no va passar res. No hi ha hagut mai el reconeixement del conflicte”, explica en una entrevista Puntí, que alerta que aquests prejudicis, aquest conflicte latent que no va arribar a esclatar i que es va preferir ocultar i oblidar, s’han reproduït d’una forma més cruenta davant la nova immigració.

RIERA, N. Una ola con sabor a pez. Bartleby, 2011.
El llibre narra peripècia vital d’una dona de mitjana edat, Mamen de 34 anys, que viu una experiència al límit que la porti a la solitud i aïllament, una teranyina de la que anirà poc a poc escapant després de conviure uns dies amb una nena que viu en un fat de la costa mediterrània. Un lloc on res ni ningú son el què semblen. Ni el mar, ni el cel, ni els pops, ni el far, ni els que l’habiten.

THEORIN, J. La marca de la sangre. Mondadori, 2011.
Johan Theorin situa cada novel•la d’aquesta tetralogia en una estació de l’any diferent. “La hora de las sombras”, se situa a la tardor, “La tormenta de nieve” a l’hivern i la tercera, “La marca de la sangre” ens situa a la primavera sueca. Les històries de Theorin us captivaran amb la combinació de la millor novel·la negra i una bona dosis de misteri.

VILLATORO, V. Moon River. Columna, 2011.
A l’espera del resultat d’una analítica, en Pere seu en un banc a la galeria mig buida de la tercera planta de l’Hospital Clínic el matí d’un diumenge onze de setembre, i té tot un dia buit al davant. “Puc seure?”, li diu una dona estilitzada de cabells i ulls bruns, que voreja com ell la cinquantena i que va vestida amb la inconfusible bata blanca dels pacients.

Aquesta circumstància fortuïta és l’inici d’una jornada de converses i aproximacions en què tots dos descobriran i alimentaran la seva mútua atracció, basada en afinitats subtils, en la necessitat d’escalf i de companyia, i en la por a la solitud i a la mort. Mentre que a ell l’ha deixat la parella, la Maria està casada i té dos fills, però se sent sola davant la prova que li han de fer l’endemà per saber si pateix un càncer que ja creia superat.

No us perdeu la resta de recomanacions de la bct xarxa per aquest Sant Jordi 2011:

Ep! Si ja heu llegit alguna d’aquestes novel·les expliqueu-nos què  us ha semblat. Una mica d’opinions directes d’altres lectors també ajuda els dubtosos a decidir-se. Bona tria!

Etiquetes: , , , ,

4 Responses to Les recomanacions de la novel·la. Novetats Sant Jordi 2011

  1. […] Les recomanacions de la novel·la […]

  2. […] recomanacions de la novel·la Share and […]

  3. […] Novel·la, de la mà de la nostra apassionada mojito (demà) […]

  4. Rosa on 20 d'abril de 2011 at 15:49

    Fa poquet va caure a les meves mans Una ola con sabor a pez, un dels llibres que recomaneu. Quina bona troballa!!!! Us el recomano, és un xarop per a l’ànima, tant si estem bé com si passem una mala ratxa, aquesta novel·la es descobreix la bessant bonica de la vida, aquella que tan poques vegades ens parem a buscar. Des d’aquí vull felicitar a l’autora (per cert, és Terrassenca!)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]