Terras-sons, maig 2011

6 de maig de 2011


Aquest mes de maig el dediquem al romanticisme alemany de la mà de l’Orquestra Filharmònica del Nord-Est d’Alemanya que el dia 19 de maig visitarà Terrassa (concretament el Centre Cultural Unnim Caixa Terrassa) a les 21h. per delectar-nos amb un concert titulat “La grandiositat Wagneriana” on es podran escoltar obertures, preludis i interludis de Richard Wagner. Si bé al concert també sonaran els acords del Concert núm. 3 per a piano i orquestra de Sergei Rachmaninoff, aquí al Terras-sons ens centrarem en la figura del compositor alemany que protagonitzarà la segona part del concert.

Richard Wagner va néixer a Leipzig el 1813 i va morir a Venècia el 1883. Va ser compositor, llibretista, director d’orquestra i teòric musical. Dins de la vessant compositiva cal dir que va dedicar gairebé la totalitat dels seus esforços al gènere operístic del qual en va ampliar els horitzons i va renovar l’estil creant el “drama musical” i va establir les bases d’una òpera alemanya, en la qual l’acció dramàtica preval sobre el virtuosisme vocal.

Les seves composicions, particularment les darreres, són notables per la seva textura contrapuntal, les harmonies riques i la seva orquestració, i l’ús elaborat dels leitmotiv: temes musicals associats a personatges, situacions específiques o sentiments. Aquest concepte de leitmotiv i de l’expressió integrada de la música va tenir una forta influència a gran part de la música del segle XX. També va transformar el pensament musical per mitjà de la seva idea de Gesamtkunstwerk (obra d’art completa), això es tradueix en una obra d’art que integra música, teatre i arts visuals seguint l’exemple de les tragèdies gregues on s’hi fusionaven tots aquests elements. Per aconseguir-ho, Wagner escrivia ell mateix els llibrets de les seves òperes, prenent la majoria dels seus arguments de les llegendes i mitologies europees, sobretot germàniques.

A la bct xarxa trobeu representades les principals obres de Richard Wagner, com per exemple Tannhäuser, Lohengrin, Der Meistersinger von Nürnberg, Parsifal (recentment proposada al Gran Teatre del Liceu) i la seva tetralogia Der Ring des Nibelungen de la qual en formen part les òperes Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried i Götterdämmerung. Si voleu escoltar alguns fragments aquí us deixem una playlist amb una petita selecció de fragments orquestrals d’algunes d’aquestes òperes que, molt probablement, sonaran al Centre Cultural Unnim Caixa Terrassa el proper 19 de maig. I si us agrada i voleu saber-ne més no dubteu a passar per qualsevol de les biblioteques de Terrassa!

Etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]