Terras-sons, desembre 2011

2 de desembre de 2011

Hola Terras-sonaires!

Aquest mes de desembre la Casa de la Música de Terrassa organitza aquest diumenge dia 4 un taller musical per a infants dins del seu cicle “Kriatures”. El taller tindrà lloc a El Vapor (Espai de Creació Musical) i començarà a les 12h.

“Kriatures” és un nou circuit d’espectacles que apropa els nens a les formes de creació més innovadores, amb la música com a fil conductor. El taller que faran diumenge es diu “Guillamino a la classe de les girafes”. Aquest taller és ideal perquè els nens descobreixin com crear música electrònica en temps real. Els infants poden descobrir com crear beats, loops, ritmes i sons sintetitzats, interactuant ells mateixos amb les màquines i instruments que proposa Guillamino, un dels músics més inclassificables i inquiets del país.

Sovint quan es parla de música electrònica pensem tots en música màquina, techno, discoteques… en fi, en el txumba-txumba popular. Doncs bé, dins de la música electrònica hi ha també la música culta (o experimental) i la música popular. En el cas que ens ocupa parlarem de la música electrònica experimental que és la que els nens tindran el plaer de descobrir al taller que us proposem.

La música electrònica és aquella produïda i interpretada predominantment amb instruments electrònics com el sintetitzador, el sampler, les caixes de ritmes, els ordinadors… La història de la música electrònica parteix als inicis del segle XX amb la música concreta (música interpretada per instruments concrets clàssics, enregistrada amb un magnetòfon alterant després aquest enregistrament fent-ne mil i una alteracions). Un dels factors clau per al seu desenvolupament va ser el fet de considerar el soroll com a font musical vàlida. A partir d’aquí la quantitat de sons que es poden produir, alterar i mesclar mitjançant instruments electrònics és gairebé infinita. Val a dir també que el primer instrument electrònic es va inventar ja al segle XIX tot i que no es va popularitzar fins passats uns 80 anys. Des de l’inici de l’experimentació amb els sons electrònics fins a l’actualitat s’han inventat una gran varietat d’instruments diversos i el nombre de compositors ha anat augmentant considerablement. Olivier Messiaen, Karlheinz Stockhausen, Pierre Boulez, Iannis Xenakis i John Cage són alguns dels compositors pioners dins del món de la música electrònica dels quals podeu trobar peces a les biblioteques de Terrassa.

Malauradament no hi ha molta tradició de música electrònica per a infants tot i que potser són justament ells qui, de manera natural, poden arribar a acceptar més fàcilment aquest tipus de música, no com nosaltres els grans que no som tan capaços d’apreciar ja que estem massa “contaminats” per les regles de l’harmonia convencional. De tota manera us animem a que estimuleu els petits de casa (i també els grans) a descobrir tot el món de sonoritats noves que podeu trobar amb la música electrònica. I si voleu saber-ne més us recomanem el llibre Loops: una historia de la música electrónica.

Com sempre us deixem un tastet, aquest cop es tracta d’un vídeo d’un taller fet per en Guillamino que us il·lustrarà allò que podreu experimentar aquest proper diumenge.

Etiquetes: , , , ,

One Response to Terras-sons, desembre 2011

  1. Francis-K on 3 de desembre de 2011 at 19:33

    Una proposta magnífica!!
    D’acord amb que, precisament la canalla, és la que de forma natural més accepta el “txumba-txumba”.
    No dubtaré en portar als meus nens.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]