Nadal 2011. La millor literatura infantil i juvenil de l’any

21 de desembre de 2011

lij2011Aquests dies estem recomanant els millors llibres de 2011. Avui toca fer el tastet de la LIJ (Literatura infantil i juvenil) i coi! què difícil és decidir-se per un o un altre. Hi ha tants llibres preciosos per recomanar! Podríem fer la tria de moltes maneres, oi? Els més llegits, els més ben escrits, els que ens han arribat a l’ànima… I mentre anàvem barrinant quina era la manera ideal hem pensat que potser el millor és recomanar-vos aquells que per la raó que sigui ens han tocat la fibra. I què és sinó la literatura? No és comunicació? No és posar-nos tristos, posar-nos contents, enrojolar-nos la cara, posar-nos els pèls de punta, enutjar-nos fins i tot!… Coincidim tots en que el que busquem sempre en ella és que la història que llegeixi ens acosti a la trama, ens submergeixi al màxim i ens faci sentir tota mena de sensacions.

La tria feta, doncs, surt dels sentiments, de l’ànima, de les pessigolles a la panxa, dels somriures d’orella a orella, de la picadeta d’ull amb el protagonista i de moltes altres sensacions que hem tingut mentre llegia aquests contes i novel·les.

Literatura infantil

Petits (fins a 6 anys)

CASTERMAN, Geneviève. Esperant el Timoun. Flamboyant, 2011.
A partir d’unes imatges molt dolces podrem anar desgranant la història d’una adopció: una llarga espera plena de somnis, d’esperances, de dubtes, de pors… fins que arriba el dia de marxar i de conèixer-se.
Ben aviat a la bct xarxa.

COMPANY, Mercè. La Nana Bunilda menja malsons. Il·lustr. Agustí Asensio. Mras, 2011.
Tens malsons a la nit? Doncs no ho dubtis i truca la Nana Bunilda, segur que els farà desaparèixer!
Magnífica reedició d’aquest clàssic de la literatura infantil catalana.
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

GUILLOPPÉ, Antoine. Lluna plena. Macmillan, 2011.
Què passa aquesta nit de lluna plena? Estan tots els animals en alerta…
Llibre espectacular en blanc i negre, amb un text ple de tendresa i il·lustracions impressionants.
Cerca al catàleg de la bct xarxa.
 

LIAO, Jimmy. La campeona mundial de mantenerse despierta. Barbara Fiore, 2011.
Aquesta és una història tendra i divertida ideal per a explicar abans d’anar a dormir. L’Stella ha d’anar al llit, però abans ha de posar a dormir tots els seus ninos. Qui serà la campiona mundial d’estar desperta?
Ben aviat a la bct xarxa.

ROSENTHAL, Marc. ¡Me aburro! Faktoría K de Libros, 2011.
Avorrir-se és molt divertit i qui no em cregui que li pregunti al protagonista d’aquest àlbum. No us el perdeu!
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

YACCARINO, Dan. Cada divendres. Intermón Oxfam, 2011.
Cada divendres un pare i un fill comparteixen l’esmorzar plegats. És el seu moment i l’esperen amb impaciència. Relat tendre que ens parla de la importància dels petits detalls, ideal per a l’època en que estem vivint on molt sovint les presses no ens deixen gaudir dels moments preciosos que ens regala la vida.
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

Mitjans (de 7 a 10 anys)

DAHL, Roald. En Charlie i la fàbrica de xocolata. Il·lustr. Quentin Blake. Combel, 2011.
Encara no coneixeu en Willy Wonka? Ara és la vostra oportunitat! Magnífica adaptació de la ja clàssica història d’en Roald Dahl. Aquest cop, del llibre n’han fet un pop up i us puc ben assegurar que al·lucinareu amb els desplegables que trobareu.
Ben aviat a la bct xarxa.

DICKENS, Charles. Canción de Navidad. Il·lustr. R. Innocenti. Kalandraka, 2011.
Aquesta petita obra d’art està ambientada a la Londres victoriana, amb il·lustracions del magnífic Roberto Innocenti. La història la sabeu tots, és un clàssic, però no us perdeu aquesta edició que ens portarà de ple a aquella època.
Ben aviat a la bct xarxa.

GISBERT, Joan Manuel. El guardián del olvido. Il∙lustr. Alfonso Ruano. SM, 2011.
Us heu preguntat mai on van a parar tots els objectes perduts? Potser hi ha algú que es dedica a guardar-los tots? Reedició d’un àlbum de l’any 1990, una història a cavall entre la fantasia i la realitat amb il·lustracions enigmàtiques i text evocador.
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

MARTÍ, Meritxell. L’illa de les 160 diferències. Il·lustr. X. Salomó. Cruïlla, 2011.
Llibre joc on el lector ha d’anar trobant les diferències entre il·lustracions. Comença amb unes pistes molt fàcils, però pàgina rere pàgina la cosa es complica!
Ben aviat a la bct xarxa.
87

PITTAU, Francisco; GERVAIS, Bernadette. Les estacions de l’any. Cruïlla, 2011.
El nou imatgiari del tàndem Pittau/Gervais posa el llistó cada cop més amunt. Després dels magnífics llibres d’Ocells i Animals, ara ens sorprenen amb aquesta nova edició, plena de desplegables i solapes per saber com son els fruits propis de cada estació. Les il·lustracions són precioses. Molt recomanable!
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

UNGERER, Tomi. Crictor. Kalandraka, 2011.
A madame Louise Bodot li han fet un regal molt especial. El seu fill li envia des d’Àfrica una serp. D’entrada sembla un animal perillós, però gràcies a l’educació i l’estima que li dóna la senyora Bodot, serà tot el contrari! Reedició d’un clàssic de la literatura infantil.
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

WIESNER, David. Art i Max. Océano Travesía, 2011.
En Max i l’Art són amics i a tots dos els agradar pintar. L’Art és un expert i Max un aprenent, però de vegades es pot aprendre de la inexperiència… Història molt divertida!
Ben aviat a la bct xarxa.

Grans (d’11 a 12 anys)

BIDARI, Bono. Jo, Elvis Riboldi. La Galera, 2011.
Novel∙la gràfica que segueix la línia dels diaris com el del Greg o el Nat. Amb l’Elvis coneixerem un nen una mica “desastre”, hi ha fins i tot algú que el titlla de “dimoni” i és que provoca tants desastres… Per a riure una bona estona.
Ben aviat a la bct xarxa.

GEISLER, Dagmar. Les notes secretes de la Wanda. Cruïlla, 2011.
La Wanda no s’ho pot creure! Precisament en Fabian Schilling, el mestretites més repel·lent de la classe, se’n va a viure al costat de casa seva!!! Què passarà?
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

PLA, Imma. Històries increïbles (1 i 2). Combel, 2011.
Cinc aventures autèntiques de viatgers, pilots, navegants, exploradors i alpinistes intrèpids. I no us deixeu perdre les il·lustracions, són molt bones i animen molt el text.
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

NEL·LO, David. Ludwig i Frank. La Galera, 2011.
En Ludwig i en Frank representen dues vides molts diferents. Tant, que tenen molt en comú… Novel·la realista.
Ben aviat a la bct xarxa.

NESQUENS, Daniel. Mi vecino de abajo. SM, 2011.
L’autor d’aquest llibre coverteix una història quotidiana en una aventura plena de misteri, molt d’humor i una pila de coses més. L’humor tan especial de Nesquens ens abraça des del principi i no deixarem de riure i sorprendre’ns en cap moment!
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

STEINHÖFEL, Andreas. Rico & Oskar: el misteri del bingo. Estrella Polar, 2011.
En Rico i Oskar són inseparables. Des que van resoldre el misteri del macarró gratinat (Rico & Oscar: El cas del macarró gratinat) van a tot arreu junts i no hi ha misteri que els tombi. Aquest cop, però, hauran de fer front a un nou repte… A la mare d’en Rico l’acusen de fer trampes al bingo i a partir d’aquí tot es complica de mala manera. Se’n sortiran?
Ben aviat a la bct xarxa.

Literatura juvenil (a partir de 13 anys fins a 100 i “picu”)

BURNETT, Frances Hodgson. El jardí secret. Viena, 2011.
Després de perdre els pares a l’Índia a causa d’una epidèmia, Mary Lennox, una nena de nou anys malcriada i insuportable, viatja a Anglaterra per anar a viure amb el seu oncle, un home molt distant. Per si això fos poc, la nova llar és una mansió perduda enmig del no-res, amb més de cent habitacions tancades amb pany i clau. Només la jove criada de la casa, una noieta anomenada Martha, sembla disposada a perdre el temps amb la Mary, explicant-li coses sobre la casa, els camps que l’envolten i un misteriós jardí tancat des de fa anys; tants, que ja ningú no recorda ben bé on és… Magnífica reedició d’aquest clàssic de la literatura juvenil.
Ben aviat a la bct xarxa.

CARMONA, Rocío. La gramàtica de l’amor. La Galera, 2011.
L’Irene és enviada a un internat del sud d’Anglaterra. Allà viu el seu primer desengany amorós, però coneixerà en Peter Hugues, un professor de literatura que li ensenyarà la «gramàtica de l’amor» a través de set grans novel·les del gènere. La Irene s’enamora poc a poc del seu professor, mentre que un altre pretendent misteriós aspira secretament al seu cor.
Cerca al catàleg de la bct xarxa.
67

GALLEGO GARCIA, Laura. Allà on els arbres canten. Cruïlla, 2011.
Novel·la cavalleresca, amb un petit toc de fantasia, on la protagonista -Viana de Rocagrisa- veurà com la seva vida canvia en un tres i no res. Passarà de donzella a cavallera, de persona passiva a activa, de noble a proscrita… No us ve de gust tastar-la ara mateix?
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

MORPUGO, Michael. Cavall de guerra. Estrella polar, 2011.
Joey, un intel·ligent i fort cavall, cau en mans d’un granger. El seu fill Albert en tindrà cura vencent les reticències del seu pare que acaba venent a l’animal a l’exèrcit. L’amistat entre el cavall i l’Albert és tan forta que aquest últim promet que allà on sigui l’anirà a trobar. Però estem en època de la Primera Guerra Mundial i les coses es compliquen…
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

PITCHER, Annabel. La meva germana viu sobre la llar de foc. La Galera, 2011.
En Jamie té deu anys, una germana gran, la Jasmine, una adolescent rebel, un pare que beu massa, una mare que va marxar casa, un gat, en Roger, i una altra germana, la Rose. Però la Rose fa cinc anys que va morir i ara viu en un gerro, sobre la lleixa de la llar de foc. La seva família s’esquerda. Ara en Jamie veu una oportunitat en un concurs per a joves talents: podrà reconstruir el que s’ha trencat?
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

TELLER, Janne. Nada. Seix Barral, 2011.
En Pierre Anton deixa l’escola el primer dia d’escola. De cop i volta veu que la vida no té cap sentit i puja dalt d’un pruner. Els seus companys d’escola comencen llavors a buscar raons i objectes pels quals creuen que la vida si que val la pena viure-la i intentaran convèncer-lo de que està equivocat. Relat punyent que no ens deixarà indiferents.
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

Esperem que us agradin molt!

Etiquetes: , , , , , ,

4 Responses to Nadal 2011. La millor literatura infantil i juvenil de l’any

 1. Victória Valentina on 26 de juny de 2012 at 17:22

  AH!!!!
  Casi se m’oblida, hi ha un llibre que es diu: ”Cordeluna”, lectura obligatoria!!! ja us ho dic, esta molt , però que molt requete bo!!!

 2. Victória Valentina on 26 de juny de 2012 at 17:20

  Molt interessant, el llibre de ”El bosc dels cors adormit”, l’he llegit en dos tardes, i està molt xulo!!!
  El recomano…Estic desitjant llegir.ne la continuació!
  PD:(Que tinguis unes bones vacances ratafia!!!).

 3. ratafia on 12 de gener de 2012 at 18:03

  Victòria!
  Gràcies pels teus comentaris. Ja saps que sempre que vulguis pots recomanar els llibres que llegeixes, que no en són pocs! ;-)

 4. Victória Valentina on 5 de gener de 2012 at 16:37

  Els llibres de literatura juvenil a partir dels tretze fins a l’infinit, estan molt bonics i interesants!

  El jardí no l’he llegit encara, però sembla interesant i dels que hi han apart d’aquest m’ha agradat molt el de la gramàtica de l’amor, precios!!!

  El d’allà on els arbres canten també el recomano a qui el vulgui llegi, massa interessant!

  Feliç 2012 a tots!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]