Novetats divulgació científica Sant Jordi 2012

19 d'abril de 2012

Recomanacions Sant Jordi 2012

Dins aquesta setmana de recomanacions a les portes d’un nou Sant Jordi ens trobem avui amb els llibres de ciència.

El nostre divulgador científic de referència, l’Isaac,  no ha pogut revisar tota la producció d’aquests darrers mesos. I això per a nosaltres, que coneixem el seu deler endrapallibres, és senyal que s’editen molts i bons llibres de divulgació científica i que aquests arriben a les nostres biblioteques.

Un cop més, us deixem amb les recomanacions de l’Isaac.

Seguint-les ens farem un xic més savis, de ben segur!

Per Sant Jordi… un bon llibre de ciència, si us plau!

 

 

MUKHERJEE, Siddartha. El emperador de todos los males: una biografia del cáncer. Taurus, 2011.

Fa poc anunciaven la mort d’un actor després “d’una llarga malaltia”. No en van dir el nom. Potser, per desgràcia, també tens una persona estimada que li va passar o li està passant el mateix. O potser tu mateix. I de vegades ningú gosa dir pel nom la cosa terrible; però probablement va començar així: una sola cèl·lula del seu cos es va començar a dividir descontroladament, i així ho anaren fent també les seves descendents fins col·lapsar el sistema. Això sabem que és així de no fa gaire, però la primera referència escrita prové d’un papir egipci del 2500 aC, concretament fa referència a un càncer de pit. Quan parla del tractament diu: “No n’hi ha cap”. I amb això, passant per la cirurgia radical, ja practicada durant l’edat mitjana, per les primeres passes en quelcom semblant a la quimioteràpia l’any 1947, fins a l’actual “guerra contra el càncer” sumen més de 4.500 anys d’història escrita que donen per fer una autèntica biografia. Perquè el càncer no és una malaltia més, una cosa de metges. Té el rang “d’entitat”, de cosa terrible que ocupa un complex espai en la cultura i en la política.

L’autor, un oncòleg que exerceix a Nova York, ha aconseguit plasmar magistralment en aquesta obra, Premi Pulitzer, el relat d’una lluita mil·lenària plena de troballes revolucionàries, fracassos terribles, herois, malvats, victòries i mort. Feu-vos un favor i aparqueu un temps aquest llibrots de ficció mèdica i agafeu quelcom que us faci més savis, més autoconscients front l’enemic: una cèl·lula del teu cos que un dia…

Cerca al catàleg de la bct xarxa.

 

BASCOMPTE, Jordi; LUQUE, Bartolo. Evolució i complexitat. Bromera; Universitat de València, 2011.

S’han escrit tants llibres per explicar l’evolució que només val la pena embrutar més paper si t’arrisques a fer quelcom una mica diferent. I aquest és l’encert que han tingut els de la Càtedra de Divulgació de la Ciència: ajuntar un ecòleg (en Jordi) i un matemàtic (en Bartolo) i posar-los a treballar a quatre mans. En Jordi és l’encarregat de la visió que posa l’ull en l’atzar i la irreversibilitat de l’evolució dels éssers vius, i en Bartolo mira de racionalitzar tota aquesta contingència gratuïta des de la perspectiva físico matemàtica.

És una obra altament recomanable per aquells que us sentiu atrets per la història natural però els números us fan enrere. Ho entendreu perfectament sense tirar mà de complexes fórmules.

Cerca al catàleg de la bct xarxa.

 

D’AGNESE, Joseph; O’BRIEN, John. Fibonacci: el somiador de nombres.  Joventut, 2011.

Recordo que fa alguns anys, en una xerrada sobre una cultura àrab una persona ben intencionada va pregunta: i com s’escriuen el nombres àrabs? Bé… és que nosaltres escrivim amb els nombre àrabs! I aquesta aportació a la matemàtica la devem a un personatge genial: en Leonardo de Pisa (c. 1170 – c. 1250) àlies “Fibonacci”, un matemàtic italià i viatger incansable. El seu contacte amb les cultures orientals va fer que adoptés pels seus negocis el sistema de numeració hindú-aràbic i en va contribuir a la difusió a Europa. Però també és molt conegut perquè es va adonar d’un fet quasi màgic: a la natura molts éssers vius creixen o s’ordenen (el radi de les espires d’un caragol, el nombre de llavors d’un gira-sol, les cries del animals…), segons una successió numèrica coneguda amb el seu nom: 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 89 144…

Mentre esperem que Hollywood en faci la pel·lícula podem aproximar-nos a tot això, no amb un llibre divulgatiu a l’ús sinó amb un encertadíssim àlbum il·lustrat dirigit al públic més jove (i als adults sense prejudicis que estimin l’art i la ciència). Aquesta obra em recorda lleugerament a les genials i poètiques biografies de Peter Sís dedicades a Darwin i a  Galileu. I amb això ja us podeu imaginar que val molt la pena.

Cerca al catàleg de la bct xarxa.

Etiquetes: , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to Novetats divulgació científica Sant Jordi 2012

 1. […] Llibres de divulgació recomanats pel Bloc de les Biblioteques Públiques de Terrassa. […]

 2. aiguadelafont on 19 d'abril de 2012 at 13:22

  Ep! Doncs Crítica ja l’ha traduït al castellà. A les biblioteques de Terrassa no tenim tampoc “Caos” ni rs d’aquest autor. Tu que coneixes ja una mica la nostra col·lecció de divulgació científica: quin ens recomanes? Mirarem de comprar l’un o l’altre, segons la teva recomanació. Moltíssimes gràcies Toni!

 3. Toni on 19 d'abril de 2012 at 12:35

  Hola

  En castellà, no sé si trigaran molt en fer la traducció, afegiria: “La información” de James Gleick (autor de “Caos”), a crítica. Imprescindible!

  atentament

  toni

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]