Aquí som de llibres. Guerra civil espanyola

27 de setembre de 2012

Nou apunt de difusió de la secció Aquí som de llibres del programa Som Aquí del Canal Terrassa Vallès. El programa d’avui es va emetre el dia 30 de maig de 2012. Germinal Prat, bibliotecari de la Biblioteca del Districte 4 de Terrassa, recomanava lectures sobre la Guerra Civil Espanyola.

YouTube Preview Image

Els llibres recomanats són:

 • HURTADO, Víctor. Atles de la Guerra Civil a Catalunya. Barcelona : DAU : Centre d’Estudis Històrics Internacionals, 2010.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Aquest és un llibre amb moltíssims detalls del que va passar a Catalunya durant la guerra: els enfrontaments militars, el cop d’estat, els fets de maig del 37, l’Ebre, etc. És una obra excel•lent, molt recomanable.

 • BEEVOR, Antony. La Guerra Civil Española. Barcelona : Critica, 2005.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  La visió d’un dels historiadors que més ha escrit de guerres dels últims temps. És molt gruixut, 900 pàgines, però es poden llegir els capítols de forma independent de manera que el lector pot escollir la part que més li interessi. És força neutral, intenta evitar les polèmiques actuals, tirant de fonts i estudis coneguts per tothom. No es mulla gaire, ara bé, dóna una visió tranquil•la dels fets.

 • ALZAMORA, Sebastià. Crim de sang. Barcelona : Proa, 2012.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Novel•la molt recent i premi Sant Jordi. Està molt ben escrita i documentada. Ambientada en els primers mesos del conflicte. Apareix un vampir que s’aprofita de la situació….

 • MENDOZA, Eduardo. Riña de gatos. Madrid 1936. Barcelona : Planeta, 2010.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Obra que ens dóna una gran visió dels fets previs a la guerra: les conspiracions, la preparació del cop, el paper de la Falange i Jose Antonio Primo de Ribera. Sempre amb l’estil desenfadat de l’escriptor. Molt recomanable i a l’abast de tothom.

 • ORWELL, George. Homenatge a Catalunya. Un testimoni sobre la revolució espanyola. Barcelona : Destino, 2005.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Un clàssic. Narra les peripècies d’aquest escriptor tant conegut a la rereguarda barcelonina i al front aragonès. Explica els fets de maig, el que ell va viure i el paper del POUM.

 • RODOREDA, Mercè. La Plaça del Diamant. Alzira : Bromera [etc.], 2006.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Un altre clàssic. Novel•la molt coneguda. Destaca la seva protagonista, la famosa Colometa i, les seves vivències com a dona que es donen també durant la guerra.

 • MONTELLÀ, Assumpta. El Setè camió : el tresor perdut de la República. Badalona : Ara Llibres, 2008.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Col•lecció força interessant de llibres d’història. Que vol llibres més propers, menys acadèmics. I l’escriptora, persona incansable, també molt coneguda per la Maternitat d’Elna, que ha agradat molt. Ha fet una gran feina. En aquest cas, la història és més simpàtica dins el drama del moment. Una part del tresor de la República és traslladat a la Vajol, a la mina d’en Negrin. I quan s’apropen els nacionals han d’evacuar-ho. Necessitaran 7 camions, dels quals només 6 arriben al seu destí. Que passa amb el setè? Quin paper hi juga la gent del poble? El llibre ens resol el misteri…

 • BUSQUET i RUSIÑOL, Joan. La guerra d’un tebi. Terrassa : Fundació Torre del Palau, 2007.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  De Terrassa, esmentarem les experiències de Joan Busquet i Rusiñol, metge, bé aprenent de metge aleshores. És un breu dietari, però ens explica coses de la nostra ciutat, del polèmic “Pedro i sus chiquillos”. Destacar també el paper de la fundació Torre del Palau en la publicació d’obres sobre Terrassa.

 • La Guerra civil a Catalunya : 1936-1939. Director científic: Josep Maria Solé i Sabaté. Barcelona : Edicions 62, 2004-2006. 6 volums.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa.
 • RAGON, Baltasar. Terrassa 1936-1939. Tres anys difícils de guerra civil. Terrassa: Patronat de la Fundació Soler i Palet, 1972.
  Text complet.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa.

La Biblioteca del Districte 4 a més d’estar especialitzada en sèries de televisió té un extens fons de novel·la històrica.

Podeu veure tota la temporada a la llista de reproducció “Som Aquí Llibres” del canal Youtube de la bct xarxa.

Etiquetes: , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]