Aquí som de llibres. Riuades

7 de novembre de 2012

Primer apunt de difusió de la secció Aquí som de llibres de la temporada 2012-13 del programa Som Aquí del Canal Terrassa Vallès. El programa d’avui es va emetre el dia 26 de setembre de 2012, en plena commemoració del 50è aniversari de les riuades del Vallès. Sara Codina, bibliotecària de la Biblioteca Central de Terrassa, destacava una sèrie de documents que ajudaran a entendre millor què va passar i quines conseqüències tingué.

YouTube Preview Image

Els llibres recomanats són:

 • YESTE, David. Bots i barrals. Barcanova, 2001.
  Les inundacions del 1962 i la posterior visita de Franco a Terrassa, són el fil conductor utilitzat pel David Yeste per endinsar-nos en el règim franquista vist des de dues perspectives: la d’un jove anomenat Adrià, que no ha viscut res més i la del seu tiet, un ex maquis que acaba de sortir de la presó. La curiositat i la idealització del que representa ser un maquis, juntament amb l’emoció per l’aventura, porten l’Adrià a embolicar-se en una conxorxa organitzada pel seu tiet amb d’altres companys maquis, per matar Franco. Aprofito per recordar que demà dijous es farà el club de lectura d’aquesta obra conduïda pel mateix autor a la Biblioteca Central de Terrassa.
 • ELIES I BUSQUETA, Pere. La riuada: (un poema de poemes). Rafael Dalmau, 1964.
  El poeta terrassenc i professor de català Pere Elies, va escollir la poesia com a mitjà per expressar la seva pena davant els estralls causats per les riuades. Els poemes destaquen tots per una gran sensibilitat. És fascinant com, amb un llenguatge poètic però molt entenedor, l’autor ens transmet les sensacions de por, dolor, però alhora alegria per les mostres de solidaritat i per haver sobreviscut. M’agradaria destacar entre d’altres “Supervivent”, “Missatge a l’uníson”, “L’alba consternada” o “La Riera sobirana”
 • VALLS I VILA, Jaume. La riuada de 1962: la catàstrofe que sacsejà la Terrassa invertebrada del franquisme. Ajuntament de Terrassa, 2012.
  Amb aquest llibre, el Jaume Valls ha fet un treball de compilació de tot el que s’ha publicat sobre aquest tema i ens l’ofereix en un sol volum. Ens situa cronològicament en el temps, relatant tots els efectes catastròfics de les inundacions i les solucions que aportà el règim franquista per restablir com més aviat millor la normalitat en el món de la indústria, principal preocupació per tal d’evitar situacions de disturbis entre els milers d’obrers que es quedaren sense feina.
 • La riuada del 62 i els seus fotògrafs: moments de tristor i esperança. Momentum : Rotary Club de Terrassa, 2012
  El que presentem ara és el catàleg de l’exposició que podem veure actualment a la Sala Muncunill. Són fotografies que mostren els efectes de les inundacions del 62 a Terrassa, i estan totes fetes per fotògrafs terrassencs. Encara que hagin passat 50 anys, és un tema molt present encara a la ment de molts terrassencs, alguns d’ells supervivents que segurament es reconeixeran o recordaran haver-ho vist.
 • La memòria del fang. Televisió de Catalunya, 2004.
  Aquest documental, dirigit i presentat pel meteoròleg Francesc Mauri, relata tot el que va succeir aquells dos dies, amb imatges de la televisió local, testimonis, i una explicació des del punt de vista científic.
 • Vallesos, núm, 3, primavera-estiu 2012.
  Aquest llibre-revista, com els mateixos editors l’anomenen, ha volgut dedicar el monogràfic d’aquest número a les riuades del ’62, doncs aquest any s’acompleixen els 50 anys. El que la diferencia de la resta de documents, és que la informació que ofereix abasta els dos Vallesos (l’Oriental i l’Occidental), i ens permet saber com van resultar afectades les altres poblacions. Testimonis personals, opinions d’experts, empreses afectades, no només a la nostra ciutat, sinó de poblacions tan properes com Sabadell, Montcada i Reixach, Rubí…
 • Saphil, núm. 67, octubre 1962.
  Sybsa, núm. 16, septiembre 1962.
  Aquests butlletins pertanyen a dues empreses tèxtils terrassenques molt conegudes a Terrassa: la Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura de la Lana (SAPHIL) i a la Sala i Badrinas, Societat Anònima (SYBSA). Tot i que les fàbriques no resultaren afectades, molts dels seus treballadors si van patir pèrdues personals o materials. Un detall curiós és que al butlletí de Sala i Badrinas es detalla la quantitat recollida a favor d’empleats de l’empresa afectats per les riuades. Saphil també va fer una col•lecta entre els seus treballadors, que es va incorporar al còmput recollit a nivell nacional en favor dels damnificats.
 • MUNSÓ CABÚS, Joan. Joaquín Soler Serrano a fondo. Planeta, 2003.
  No podem parlar de les riuades sense esmentar el locutor de Ràdio Barcelona Joaquín Soler Serrano. L’endemà del 25 de setembre s’assabentà del panorama de desolació que havia quedat en moltes poblacions, deixant morts, cases i indústries destrossades per allà on el riu o la riera es desbordà. En Soler Serrano es passà 12 hores ininterrompudes al micròfon fent-se ressò de totes les notícies que arribaven. Els oients reaccionaren de manera desinteressada portant a l’emissora tota mena de paquets amb roba i menjar. Això inicià una de les operacions que durant aquestes hores portà a terme aquest locutor, culminant amb la més important de totes: “Operación Dinero”, gràcies a la qual recaptaren 30 milions de pessetes pels damnificats.
 • La Prensa: diario de la tarde de información mundial. Suplemento con ocasión de la visita al Vallés de S.E. el Jefe de Estado.
  A l’igual que l’anterior revista, aquest número especial també detalla totes les pèrdues de les poblacions afectades però el tarannà és clarament d’exaltació del règim de Franco, donat l’època en què es va editar. Cal destacar com, al cap d’una setmana, ja no es parlava de danys personals, sinó que es fa èmfasi en els danys a les indústries i empreses vàries.
 • Al Vent, núm. 96, setembre 1987.També amb motiu dels 25 anys de les riuades, aquesta revista dedicà tot un reportatge d’investigació al tema. És un treball molt ben fet, on s’analitzen les causes però també es qüestiona la feina de l’administració de l’època, on el règim franquista va demostrar una total descoordinació que agreujà encara més les pèrdues.

Com de costum, trobareu totes les col·laboracions de les biblioteques al Som aquí a la llista de reproducció “Som Aquí Llibres” del canal Youtube de la bct xarxa.

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]