Nadal 2012 de còmic!

17 de desembre de 2012

Com cada any volem apropar-nos al Nadal recomanant-vos el més selecte de les nostres biblioteques.

El personatge més simpàtic del pessebre ens ha demanat lectura per a matar el temps nadalenc amagat darrera un arbust.

L’Isaac ens l’ha retratat i li recomanarà divulgació científica per a llegir mentre “apreta”.

La Montse ens el distraurà amb unes novel·les.

La Cari i la Marta li receptaran literatura infantil i juvenil.

I el David … Avui dilluns i per començar anirem a seure o ens ajupirem amb el nostre caganer i algun dels còmics que el comiquer més itinerant de la bct xarxa ens presenta tot seguit.


SHELTON, Gilbert. Los Fabulosos Freak Brothers : edición integral. 1. La Cúpula, 2011.

Còmic americà.

Per fi tenim a la xarxa de biblioteques el primer volum de l’edició integral d’un baluard del còmic americà: Gibert Shelton i els seus Freak Brothers.  Shelton junt amb Harvey Pekar i Robert Crumb conforma el triangle que dóna lloc al nou còmic americà dels anys seixanta i setanta, quan el desig de canviar el món, la música rock i posar-se fins les celles de drogues eren l’expressió d’una nova joventut que canviaria el sentit de la cultura que imperava.

Els Freak Brothers, coneguts com Freewheelin’ Franflin, Fat Freddy i Phineas Freakears, són un trio de hippies súper passats de drogues que es fiquen en embolics a qual més hilarant. Aquests personatges van veure la llum a l’any 1969 amb el moment àlgid del que coneixem com a contracultura o cultura underground i no dubteu que el to de les seves històries encara escandalitzarien a més d’un, en una època en la que se suposa que n’hem vist de tots colors.

Recomano aquest còmic a tots aquells que vulguin riure de valent, a tots aquells que desitgin començar a tenir una cultura historiogràfica del món dels còmics i als amants de la vida insana.

 

PEKAR, Harvey. American Splendor: Antologia. La Cúpula, 2011.

Còmic americà.

Seguim amb l’antologia d’un dels gegants del còmic americà, Harvey Pekar. Autor que va transformar això dels còmics auto editant-ne i introduint l’autobiografia com a mitjà per a expressar la vida ordinària d’un ésser corrent en uns EUA. Pekar, crític de jazz, col·leccionista i arxiver en un hospital públic explica les seves experiències vitals en un to humorístic i sarcàstic, però sovint amb un rerefons amarg desesperançat.

En fi, estem davant d’un dels antiherois més importants del còmic americà. Tot el que ara coneixem com a novel·la gràfica té els seus orígens en treballs com els de Pekar. És per això que si us voleu apropar a la seva obra tindreu el privilegi de llegir unes instantànies que res tenen a veure amb l’americà dels somnis i de l’èxit. Tampoc us desapassionarà la pel•lícula que del còmic va adaptar el director Robert Pulcini al 2003 amb Paul Giamatti interpretant a Pekar.

 

MONTELLIER, Chantall; MAIROWITZ, David Zane. El procés. Estrella Polar, 2011.

Còmic europeu.

Ens troben davant de l’adaptació al còmic d’una de les cinc novel·les més importants del segle XX, Novel·la capital per ser un perfecte mirall simbòlic del que ha estat el passat segle. Suposo que ja heu endevinat que sóc un fanàtic de la obra de kafka. M’interessa tot allò que es relacioni amb la seva obra i sobretot vull celebrar que els autors de còmic estiguin cada vegada més disposats a traduir al llenguatge del còmic clàssics com el que ens ocupa.

No vull desvetllar massa de la trama però només us diré que a Josef K, protagonista de la història el detenen un matí per haver comés un delicte que no sabrem mai en què ha consistit i ni si tan sols el protagonista ha fet realment alguna cosa fora de la llei. A partir d’aquesta premissa l’absurd kafkià ho embolcalla tot i ens endinsa en un panorama desdibuixat i ple d’angoixa on els personatges apareixen com a fantasmes. En una paraula, terrorífic.

Chantal Montellier pintora francesa i Mairowitz, guionista han fet un treball esplèndid adaptant la narració amb un blanc i negre, crec que imprescindible per una adaptació com aquesta.

 

MONTESOL. Speak low. Sins Entido. 2012.

Còmic espanyol.

Arribem a la que sens dubte és la novetat més interessant i important que ha aparegut aquest any segons el meu criteri. Es tracta de la novel·la gràfica Speak low. Creació d’un veterà dels còmics que desprès d’un interval de vint anys treballant com a pintor a tornat al còmic.

Montesol ens ofereix una sèrie de postals narratives que conformen una història que parteix d’un fet terrible i es va desenvolupant amb reflexions i més fets que ens porten a una sensació de depressió, de malenconia per uns temps passats no tenyits de la crua realitat del moment que tots estem passant, no només en un sentit econòmic sinó també en un sentit ètic i moral. Però si ha alguna cosa que realment admiro de Montesol és el seu estil gràfic. Blanc i negre amb pinzellades soltes i àgils que donen dinamisme a la història i ens apropa més a la pintura que al còmic pròpiament dit. Us ho repeteixo, fantàstic.

 

SWARTE, Joost. Casi completo. La Cúpula, 2012.

Còmic europeu.

Arriba el moment de revisar una integral d’un absolut clàssic del còmic europeu, Joost Swarte, autor neerlandès que va publicar alguna de les seves histories allà pels anys 80 a El Víbora, i fixeu-vos si és important que va ser la persona que va encunyar el terme de línea clara per a aquell tipus de dibuix al que tots, irremeiable, associem a Hergé, del qual Swarte és un deutor però amb una personalitat pròpia i molt definida.

Destaquem dos dels seus personatges més coneguts Jopo de Pojo i Anton Makassar, personatges que es mouen en el món dissenyat per Swarte, i diem dissenyat perquè, aquest autor va crear unes vinyetes en les quals el disseny en global, sigui des d’un edifici, una cafetera o una determinada tipografia està tractat fins l’últim detall. A més a més, té l’atractiu de seu un autor amb un coneixement molt ampli de la història de l’art contemporani. Podem entreveure en alguna de les seves pàgines composicions de moviments com de Stijl o tipografies art déco dels anys 50.

Còmic de gran qualitat per a paladars molt i molt sibarites. No deixeu que us el prenguin!

 

JODOROWSKY, Alejandro; ARNO; COVIAL. Alef Thau. Norma, 2011.

Còmic europeu.

Ens trobem alta vegada amb Jodorowsky, vell conegut d’aquesta secció, degut a que ja tenim la integral de Alef Thau, una història sensacional com quasi tot el que porta el segell Jodorowsky. En aquest cas ens trobem amb una narració de ciència ficció, clàssic absolut del còmic, que suposo pot ser del gust de tots els fans de Tolkien i els seus mons.

Alef Thau, protagonista de la història no té extremitats. Tota la seva lluita anirà encaminada a completar el seu cos però sempre mogut per la força de l’amor i d’una espiritualitat que introdueix, com sol succeir amb els còmics de Jodorowsky, una dimensió filosòfica i mística.

La part gràfica és excepcional amb Arno com a dibuixant. No cal dir que la influència del mestre Moebius queda molt palesa però veiem com Arno va assolir una personalitat pròpia que el va convertir en un del dibuixants de còmics més reconeguts a Europa. Imprescindible per els amants d’històries èpiques.

 

BELLSTORF, Arne. Baby’s in black. Sins entido, 2011.

Còmic europeu.

De Sin Sentido ens arriba aquesta novel·la gràfica de l’alemany Arne Bellstorf, autor que va mantenir contactes amb la protagonista d’aquesta història, Astrid Kirchherr. D’aquesta relació va sorgir aquest còmic que ens narra la història d’uns Beatles en gestació a la seva primera estada a la ciutat d’Hamburg a l’any 1960 on coneixeran a Klaus i Astrid, una parella d’intel·lectuals de l’escena underground que no s’hi avenen massa bé. Astrid, fotògrafa reconeguda i creadora, segons la llegenda, del pentinat Beatle, ràpidament s’enamora del malaurat Stuart Sutciffe, baixista del grup abans que Paul Mccartney. Stuart deixarà el grup per anar a viure amb Astrid i dedicar-se a la seva gran vocació que és la pintura.

El relat ens permet d’assistir a l’essència d’aquells ambients dels anys seixanta on s’estava gestant tots el que canviaria al món occidental. Arne Beelstorf ofereix un treball molt documentat, ha tingut informació de primera mà, i una qualitat gràfica notable, utilitzant un blanc i negre que dóna a la història un caire més dramàtic.
Novel·la gràfica molt recomanable per a tots els fans dels Beatles i per a tots els que gaudiu del còmic “arty” en el sentit més ampli de la paraula.

 

BENDIS, Brian Michael; MALEEV, Alex. Scarlet. 1. Panini Còmics, 2011.

Còmic americà.

Arribem al final d’aquestes recomanacions nadalenques amb Scarlet, còmic que he de reconèixer que m’ha sorprès pel canvi de registre del seu guionista Brian Bendis, molt lligat al món dels superherois. El tàndem amb Alex Malleev dóna com a resultat un treball, del qual esperem la continuació perquè el relat no és conclòs.

Clarament dirigit al públic adult amb una llibertat que s’expressa en el dibuix i la manera de desenvolupar el relat, amb recursos tant poc utilitzats en el còmic com el trencament de la quarta paret. Els personatges apel·len directament al lector fent-lo així partícip d’un relat de caire policíac amb un sentit molt cinematogràfic.

Sembla que fora dels cotilles de la Marvel, els dos col·laboradors s’han atrevit a crear una proposta que, si bé no dóna els dividends dels superherois, si que ofereix una qualitat artística molt superior. Ja sabeu, la llibertat moltes vegades s’ha de comprar amb diners, i l’artística més.

Scarlet i el seu xicot pateixen un episodi d’abús i corrupció policial que desencadenarà una gran venjança amb molta violència, acció i molta sang. Perquè us feu una idea, podríem dir que ens recorda a la meravellosa Kill Bill de Tarantino.
Còmic que enganxa des de la primera pàgina. Promet molt.

 

GRAVETT, Paul. 1001 còmics que hay que leer antes de morir. Grijalbo, 2012.

Història del còmic.

Com el propi nom indica 1001 còmics que hay que leer antes de morir és una fantàstica guia de còmics que analitza cronològicament tots aquells títols i autors de còmics imprescindibles des dels inicis fins a l’actualitat. Llegint aquest enorme volum podreu ampliar els vostres coneixements i, el més important de tot, fer-vos amb còmics que encara no coneixeu i en definitiva tenir una guia per experimentar amb noves lectures.
del David.

Etiquetes: , , , , , , , ,

One Response to Nadal 2012 de còmic!

  1. isaac on 22 de desembre de 2012 at 0:49

    El món no s’ha acabat, marxem cap a Ítaca i Montesol ha tornat. No estamos tan mal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]