Nadal 2012 de divulgació científica!

21 de desembre de 2012

Si avui és divendres toca acabar aquesta especial setmana pre-nadalenca recomanant-vos el més selecte de les nostres biblioteques.

Dilluns vam oferir-vos còmics.

Dimarts lectures Cric-Crac fins els 6 anys, aquest cop per a nens i nenes de 0 a 6 anys.

Dimecres novel·les.

Dijous literatura infantil i juvenil a partir dels 7 anys.

I avui divendres l’autor del nostre lector biTer caganer, l’Isaac ens recomanarà algunes de les recents obres de divulgació científica de les nostres prestatgeries.

Divulgació científica no ens falti en un dia com avui, ple de fantasia apocal·líptica, per a seure a la butaca o… a l’excusat!


LYNAS, MArc. Sis graus. El futur en un planeta més càlid.

Librooks, 2012.

En l’univers divulgatiu anglosaxó, quan es fan assajos futuristes, sovint s’empra el recurs del gradualisme: anar avançant en el temps i anar-nos oferint una seqüència d’esdeveniments cada cop més impactant. Ho hem pogut disfrutar en sèries documentals com The Future is Wild i altres on l’espècie humana ja ha desaparegut. Perquè com espècie, és molt probable que ens extingim. Però, com? Quina catàstrofe serà la responsable? El clima? La temperatura global està pujant, això és un fet. I a partir de tant sols 1 ºC els canvis seran evidents. Amb aquest escenari és amb que especula Marc Lynas: 1ºC, 2ºC, … fins a 6ºC, que és una barbaritat plausible i apocalíptica. Aquest llibre, premi de la Royal Society al millor llibre de divulgació científica, però també ens incentiva per entrar en acció i no deprimir-nos del tot.

 

TELLERIA, M. Teresa. Los hongos.
CSIC: los libros de la Catarata, 2011.

Quan arriba la tardor els catalans ens aboquem posseïts al bosc a buscar bolets. Els boletaires que més controlen potser reconeixen entre 30 o 40 espècies comestibles i unes quantes de verinoses. Però malgrat aquesta febre tant nostrada molts pocs sabem realment gaire sobre els bolets i els fongs en general. De fet, els que tenim certa edat recordem a que a escola ens el encabien en el regne de les plantes. I ara sabem que tenen més a veure amb els animals. I tot i així encara és un regne que a la ciència que li costa posar en rengle i van entrant i sortint organismes rars i sorprenents. Boletaires: aquest és l’altre manual que necessiteu.

 

CHURCHLAND, Patricia S. El cerebro moral.
Paidos, 2012.

El cervell és un dels últims grans reptes científics. Amb la invenció del TAC les neurociències han fet un salt espectacular aquest últims 10 anys que sens dubte influirà en la nostra manera d’entendre des de la sexualitat al màrqueting passant la pedagogia.
Haver començat a entrar en les intimitats de la ment està posant en qüestió moltes coses sobre en nostre comportament que creim sotmeses al lliure albir com l’amor, l’ètica o la moral. Churchland busca les bases biològiques del que sustenta la moralitat en les emocions social en comptes de fer-ho sobre principis abstrac es. Un enfoc que sens dubte inquietarà als filòsofs aristotèlics i els creients de totes les religions.

 

DARWIN, Charles. Sobre la selecció natural.

Taurus, 2012.

Darwin escrivia molt bé, hi ficava passió i es feia entendre. No era gens opac. Però tot així, un dels llibre més importants mai publicats, L’origen de les espècies, no es pas prim i per això el propi Darwin va fer l’esforç de divulgar-se ell mateix fent-ne una versió resumida i encara més planera. Així doncs, si voleu conèixer la teoria de l’evolució no busqueu que us ho expliqui un altre. Darwin ja se’n va encarregar.

 

de l’Isaac.

Etiquetes: , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]