Apunt de cine. Jordi Dauder, la revolució pendent

15 de febrer de 2013

Avui un apunt de cine ben proper!
Jordi Dauder, la revolució pendent. (2012. Director: Antoni Verdaguer)

Antoni Verdaguer va entrevistar Jordi Dauder pocs mesos abans de la seva mort, el setembre de 2011. Qui més qui menys coneix el personatge. Sobretot es va donar a conèixer a la majoria a través del personatge de Mateu Montsolís a la sèrie de TV3, “Nissaga de poder”.

El documental “Jordi Dauder, la revolució pendent” es converteix en una biografia cinematogràfica d’un lluitador de causes perdudes, tal i com ell mateix manifesta, però esperançat en el moviment del 15M. Un repàs exhaustiu de la vida de l’actor, des del punt de vista artístic i sobretot des del punt de vista personal i social. La seva vida és un compromís amb el seu temps, una lluita per aconseguir una societat millor, tot i que mai no aconsegueix el triomf. Només a l’escenari… que no és poc!!

El documental combina fragments d’aquesta entrevista amb flaixos de les diferents èpoques de la seva vida que va desgranant en la conversa. I entremig, una gran quantitat d’amics i amigues de Dauder que parlen d’ell i de la relació que els va fer amics per sempre. La música de Lluís Llach acompanya amb pulcritud les imatges i les paraules i li dóna reforç.

YouTube Preview Image

Antoni Verdaguer és terrassenc i amb aquest documental ha estat distingit amb el Premi Gaudí al millor documental català de 2012.

La trajectòria de Verdaguer és llarga. Des de la seva primera pel•lícula “L’escot” (1987) fins al seu treball dels darrers anys, la seva filmografia ha evolucionat. Tots recordem “La teranyina” (1990), obra rodada en part a Terrassa i que és una versió de la novel•la homònima de Jaume Cabré. “Havanera” (1993), “Don Jaume, el conqueridor” (1994), “Parella de tres” (1995)… Totes són pel•lícules amb un argument i uns protagonistes, el que el gran públic entén com a “pel•lícula”.

A partir d’un cert moment, la seva trajectòria canvia i el seu cinema es converteix en un observatori de la realitat social i política. “Raval, raval” (2006) n’és un bon exemple. I ara l’obra sobre Jordi Dauder. Des del biTer la xarxa de biblioteques de Terrassa, el volem felicitar i convidar tots els terrassencs a gaudir amb els seus projectes cinematogràfics.

Web oficial de Jordi Dauder: http://www.jordidauder.com/home/index.php
Web oficial d’Antoni Verdaguer: http://www.antoniverdaguer.com/antoni/
Guanyadors V Premis Gaudí: http://www.academiadelcinema.cat/ca/premis/v-premis-gaudi.html
Cerca de les obres d’Antoni Verdaguer que trobareu a la bct xarxa: http://bit.ly/Z5sIl5

 

Recomana: Montse Busquet

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]