Apunt de cine. Nadie sabe nada de gatos persas

22 de febrer de 2013

Nadie sabe nada de gatos persas (2009. Director: Bahman Ghobadi)

Vam descubrir al director de cinema kurd-iranià Bahman Gobhadi amb la seva tercera pel•lícula Las tortugas también vuelan, del 2004. Avuí presentem Nadie sabe nada de gatos persas, realitzada al 2009, i guanyadora del Premi Especial del Jurat a Cannes 2009.

En aquesta pel•lícula Ghobadi segueix el fil conductor de les anteriors produccions, retratant la societat kurdoiraniana contemporània, i denunciant les injustícies infligides a aquesta societat, cridant contra la opressió i falta de llibertats i “fent la revolució” com ell mateix afirma, encara que sigui des de fora, perquè si torna al seu país sap que la presó l’espera.

Dos joves músics iranians, Negar i Ashkar, decideixen formar un grup musical. Junts exploraran el submón del Teheran contemporani (terrats, soterranis, descampats, etc…) a la recerca d’altres intèrprets i d’un espai on poder tocar. Quan les autoritats els prohibeixen cantar, es plantegen escapar de la seva existència clandestina i marxar a Europa.

La música té un paper fonamental en aquesta pel•lícula. No és només la banda sonora, sinó que forma part del fil argumental de la història. Escoltem diferents tipus de música: la més europea, la rock indie, la d’arrels més autòctones, música heavy, música rap, i tot de formes alternatives d’expressió. Podriem dir que la música és una de les poques vies de resistència cultural en aquest país.

També volem destacar l’estil semi-documental amb el que se’ns explica la història. Rodada amb estil naturalista, utilitzant actors no professionals, tot plegat per donar versemblança a la història, i per recalcar una realitat, que encara que a ulls europeus sembli ciencia-ficció, és real i contemporània.

I res més, us deixem amb aquesta petita mostra de cinema iranià contemporani.

http://www.dailymotion.com/video/xcgo3c

Nadie sabe nada de gatos persas [dvd]. Barcelona : Cameo, 2010.
Cerca al catàleg de la bct xarxa.

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]