Apunt de Cine. Whale rider

22 de març de 2013

Whale rider ( 2002. Direcció: Niki Caro)

Avuí farem un viatge cinèfil fins a Nova Zelanda, amb la pel·lícula Whale rider de la directora novazelandesa Niki Caro. Aquest film està basat en la novel·la de Witi Ihimaera, escriptor també neozelandès.

Whale rider va ser aclamada per la crítica i va guanyar diferents premis a nivell internacional.

La història ens situa en un petit poblat de Nova Zelanda, on els aborígens de la tribu Whangara creuen que procedeixen d’un únic ancestre, el Paikea  (genet de balenes). Segons la tradició, el cap dels Whangara, el Paikea, ha de ser un primogènit mascle; però Pai, una nena d’onze anys, creu que està destinada a ser la máxima autoritat de la tribu.

El film explica una història actual, tal com viu actualment a Nova Zelanda la comunitat maori, però al mateix temps realitza un viatge al passat, intentant recuperar velles tradicions i llegendes.

La ficció entronca amb la realitat, ja que tant la directora Niki Caro com l’escriptor Witi Ihimaera i alguns dels actors es troben en una situació similar, apostant per viure la modernitat sense perdre, o intentant recuperar, velles tradicions i llegendes, que els lliguen al territori originari del qual parteixen.

Volem destacar que ha aquest film ha estat rodat a Nova Zelanda, amb la participació de membres de la comunitat maori. Niki Caro aposta clarament per utilizar el paisatge originari de les històries que ens  explica i com a extres la gent que viu allà; això no fa més que donar credibilitat, riquesa  i força al que ens vol transmetre.

Koro, l’avi de Pai,  busca una manera de vincular el seu poble a la natura, de buscar els orígens, d’aproximar-se als avantpassats. El personatge es va transformant, va evolucionant, i finalment s’adona que ha de canviar la manera com vol aconseguir aquesta vinculació espiritual de la comunitat amb les balenes, amb la terra i el mar de la seva gent .

La història es va desenvolpant amb un estira-i-arronsa entre l’avi i la nena. Koro o vell Paka, com la seva esposa l’anomena, representa una tradició massa arrelada al passat, que xoca amb una evidència, que és el lideratge natural de Pai, que es va desenvolupant i consolidant al llarg del metratge.

Pai cada vegada està més convençuda que és ella qui ha de guiar la comunitat; sent una vincle espiritual, quasi místic amb el mar, amb la comunitat, amb les creences, amb els càntics, fins i tot amb el seu avi.

Això és el que ens vol transmetre Niki Caro, aquest vincle espiritual de la nena amb la natura. Pai  sembla ser que ha heretat aquesta força dels seus avantpassats. L’avi  ho veu, ho nota  però es resisteix a acceptar-ho.

En fi, us deixem amb aquesta història senzilla, sense més pretensions, que aborda temes universals; l’enfrontament entre el què és vell i el què és nou, entre pares i fills; entre la imposició del llinatge masculí predominant per sobre del femení, etc. És una interessant aproximació a la vida i tradicions dels maoris, que ens queden lluny, però que al mateix temps ens acosten un tema polèmic i d’actualitat: la connexió entre el gènere humà i la natura, que sobretot a la societat occidental sembla que anem perdent a marxes forçades, i que, com es representa molt bé en aquesta història, és precisament el que a ells els ha ajudat a mantenir-se vius en aquest planeta.

YouTube Preview Image

Whale rider (DVD): Manga, 2005.

Cerca al catàleg de la bct xarxa

Etiquetes: , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]