Els llibres de divulgació científica del Sant Jordi’13

19 d'abril de 2013

Recomanacions Sant Jordi 2013
En els darrers anys les prestatgeries de les llibreries dedicades a la divulgació van agafant volum i ja no estan amagades de manera vergonyant en un angle del local. Be! De tant en tant alguna obra entra en les llistes dels més venuts de no ficció que publiquen els diaris, un fet impensable fa 10 anys. Estic content que la ciència entri a formar part de la cultura de masses, que s’hagi normalitzat (dins del que dóna un país que llegeix poc, és clar).

Però la diversitat ens obliga a separa el gra de la palla: comença a haver autoajuda que cerca una pàtina de respectabilitat científica, obres prescindibles que no expliquen res que no es pugui trobar en un llibre d’ESO, llibres que toquen temes interessants, però que estan molt mal escrits (o mal traduïts) i llibres superflus per saturació (prou llibres sobre bolets o sobre el canvi climàtic, plis!).

I aquí estem nosaltres perquè no us enredin!


POU, Toni. On el dia dorm amb els ulls oberts. Un viatge científic a l’Àrtic canadenc. Barcelona: Empúries, 2011.  / Donde el día duerme con los ojos abiertos. Un viaje científico al Ártico (Anagrama, 2013)

Aquesta petita joia, Premi Godó de Periodisme d’Investigació i Reporterisme, és la crònica personal del periodista científic Toni Pou a bord d’un vaixell científic que solca l’Àrtic canadenc.

Ben escrit, àgil, farcit d’anècdotes compleix amb una de les màximes de la literatura divulgativa: obrir-te finestres, deixar-te amb ganes de saber més coses sobre aquesta remota regió, la gent que hi habita i els extraordinaris pioners que l’exploraren.

 

ESTUPINYÀ, Pere. S=EX2. La ciència del sexe. Barcelona: La Rosa dels vents, 2013. / S=EX2. La ciencia del sexo (Debate, 2103)

En Pere Estupinyà la va clavar amb el seu El lladre de cervells (Debate, 2010) una crònica del seva estada al MIT. Les seves converses amb alguns neuropsicòlegs el van posar en la pista d’aquest voluminós llibre, que fa un repàs exhaustiu sobre que sabem actualment de la sexualitat humana a la llum de la ciència. Segur que serà un èxit, doncs el sexe ven. I per què ven? Home, doncs caldrà llegir el llibre per saber-no, no?

Us deixem el booktràiler…

YouTube Preview Image

AGUS, David B. El fin de la enfermedad. Barcelona: Ariel, 2012.

Si primer llegeixes l’extraordinari El emperador de todos los males (Taurus, 2011), dedicat al càncer i després La mala ciència (Paidós, 2011) dedicada als curanderos i xarlatans és possible que t’agafi la sensació de que et trobés fotut ja has begut oli…

Bé, sort d’aquesta obra basada en entendre el nostre cos com un tot, que aborda molts dels falsos preconceptes que tenim sobre la malaltia, vomitats per revistes de salut. Agus ens obre alternatives(dins la ciència, ull!)

Evolución: historia de la humanidad . Editora: Alice Roberts. Tres Cantos: Akal, 2012.

De llibres sobre l’evolució humana n’hi ha a doll, i de llibres il·lustrats sobre dinosaures ,un gabadal. Agafant aquestes dues idees obtenim una obra de gran format, bàsicament visual i gràfica, il·lustrada per l’excel·lent duet de paleoil·lustradors Kennet & Kennet. Ja podeu posar cara als nostres avantpassats i parents propers.

Us passem una entrevista i making of de les reconstruccions incloses al llibre…

GREENBERG, Paul. Cuatro peces (el salmón, la lubina, el bacalao y el atún). El futuro de los últimos alimentos salvajes. Barcelona: RBA, 2012.

Investigadors catalans vàrem publicar a Sciencie (o Nature, no recordo) un esfereïdor article que pronosticava el col·lapse en 40 anys de les principals espècies comercials. Que els nostres néts no arribin a menjar peix salvatge en sa vida és una possibilitat real. Aquest llibre explica perquè i proposa una alternativa a la sobrepesca basada, entre altres coses, en l’aqüicultura.

LEWIN, Walter. Por amor a la física. Del final del arco iris a la frontera del tiempo : un viaje a través de las maravillas físicas. Barcelona: Debolsillo, 2013.

T’imagines que una mena de presentador extret del programa Brainiac: Science Abuse (BBC, 2003-2008) donés classes de física de debò al MIT? Doncs els alumnes del megageeck Walter Lewin s’ho passen d’allò més bé veient com a les classes fot saltar pels aires objectes i persones per amor a la física. Aquest llibre recopila algun dels seus experiments més celebrats.

Text i recomanacions de Blocdecamp, Isaac Camps, col·laborador del biTer i blogaire de Bloc de camp.

Etiquetes: , , , ,

One Response to Els llibres de divulgació científica del Sant Jordi’13

  1. […] I el tast sencer de Mojito a Les novel·les d’aquest Sant Jordi’13. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]