Apunt de cine. Buda explotó por vergüenza

26 d'abril de 2013

Buda explotó por vergüenza (2007. Direcció: Hana Makmalbaf)

Hana Makmalbaf va dirigir Buda explotó por vergüenza amb només 18 anys. El guió és obra de la seva mare, també cineasta, Marziyen Meshkini i la producció del seu pare Mossen Makmalbaf, autor de films d’èxit com Kandahar (2001). També cal mencionar a Nikbakth Noruz, la nena de 6 anys que aconsegueix una credibilitat commovedora, al igual que els altres nens protagonistes.
Rodada a Afganistan, l’equip de rodatge va haver de marcar amb pedres el terreny minat per tal de no córrer perill. O sigui tota una odissea per portar a terme aquest projecte; més o menys com la protagonista de la pel•lícula, també patint una odissea particular.
La història d’aquest film és senzilla i impactant al mateix temps. Es tracta d’una nena, Bactay, de 6 anys que viu en una cova sota les estàtues de Buda, que van destruir els talibans al 2001. La seva il•lusió és poder anar a l’escola a aprendre a escriure i a llegir contes. Però la violencia està arreu i el camí cap a l’escola es converteix en una odissea difícil de superar. Els altres nens l’assetgen, la segresten, etc…imitant amb crueltat als adults.

Pel•lícula que es recolça més en les imatges que en els diàlegs. Unes imatges impactants i demolidores. La història comença amb l’explosió que els talibans van provocar al 2001 sobre unes estàtues grecobudistes del segle V, imatges que van donar la volta al món i que ara serveixen com a punt de partida a aquesta història.
Veiem també uns nens, amb uns rostres envellits i agressius que juguen a fer la guerra. Utilitzen branques per simular escopetes, però el realment esfereïdor és veure l’expressió de les seves cares. No són més que el reflex dels adults, uns adults immersos en una societat presa per la violència. Això no fa més que acentuar el sentiment de frustració i tristesa de l’espectador.
Suposo que no podreu evitar el sentiment d’impotència davant de la perseverança de la nena d’aconseguir el seu objectiu, però tot i així penso que no us sentireu decebuts, perquè encara que explica coses horribles ho fa des d’una mirada neta i humana.

 

Buda explotó por vergüenza (DVD), Cameo, 2008.

Cerca al Catàleg de la Bct xarxa

Etiquetes: , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]