Apunt de cine. Los limoneros

5 de juliol de 2013

Los limoneros (2007. Direcció: Eran Riklis)


Eran Riklis és un dels principals realitzadors d’Israel. Ha dirigit i produït nombrosos telefilms, sèries d’èxit i documentals. Va néixer a Jerusalem i va créixer als Estats Units, Canadà i al Brasil. Ha rodat pel·lícules com La nòvia síria (2004), guanyadora de divuit premis internacionals i estrenada a tot el món; Gmar Gavi’a (Final de copa, 1992), que va participar als Festivals de Venècia i Berlin; Zohar (1993), la pel·lícula de major recaptació a Israel als anys noranta i Pituy (Temptació, 2002).

Avuí presentem Los Limoneros, realitzada al 2007, i que al 2008 va rebre el Premi del Públic al Festival de Berlín.

Drama amb el cisma palestinoisraelià com a teló de fons. Salma, una vídua palestina decideix lliurar una batalla contra el ministre de Defensa d’Israel la casa del qual és al costat del seu camp de llimoners, a la frontera entre Israel i els camps ocupats. Salma decideix lluitar per salvar els seus arbres i la seva vida.

És sempre complicat i complexe acostar-se, conèixer o intentar entendre el conflicte àrab-israelí que es continua desenvolupant després de més de 60 anys al Pròxim Orient. Rilkis realitza una aproximació al conflicte proper a la fàbula, per això creiem que funciona.

Segons ens explica el mateix director, volia explicar una història en relació a la situació política i social al Pròxim Orient, i va trobar diversos exemples de palestins que havien dut l’Estat d’Israel als tribunals; la idèa el va intrigar i finalment va trobar i es va decidir per la història dels llimoners.

No és una pel·lícula només política, encara que el conflicte bèl·lic contextualitza clarament la història, però l’autor juga amb dues realitats: per una banda ens explica la història d’unes persones atrapades en un enfrontament polític, i al mateix temps aquests estan també entrampats en les seves situacions personals.

Volem destacar la magistral actuació de l’actriu palestina Hiam Abbas i del director de fotografía Rainer Klausmann.

I acabem amb una interessant reflexió del director, que ens sitúa en la seva visió personal i també en la que veiem reflexada a la pel·lícula: “Los limoneros és una història simple sobre persones que s’enfronten per coses que s’haurien pogut resoldre molt fàcilment si haguessin estat capaços d’escoltar”.

http://www.dailymotion.com/video/x6vv0a

Los limoneros [dvd]. Cameo Media, 2009.

Cerca al Catàleg de la Bct xarxa.

Etiquetes: , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]