Per la Setmana de la ciència recomanem: Geologia i paleontologia per a aficionats

14 de novembre de 2013

S’acosta la 18a Setmana de la Ciència, i si mireu l’agenda, segur que hi ha alguna activitat relacionada amb la geologia. Potser no us interessa aquest rotllo avorrit de les pedrotes. Mal fet. Senyal que vàreu tenir un mal profe a l’insti. Aneu-hi, perquè cal que sapigueu una cosa important: la geologia és la darrera ciència a la intempèrie, una ciència feta per homes i dones que passen gran part del seu temps trescant per muntanyes i camps. Però també en llocs més insòlits com, el mar, els gels antàrtics… o enfangats en mines i obres públiques envoltats de maquinotes.

Estan a la intempèrie, espectadors dels canvis en el paisatge, tant naturals com humans. Per això els geòlegs i els seus germans paleontòlegs fan vincle especial amb la natura i el paisatge: et conec, m’agrades i vull saber més de tu, sé que t’utilitzo, però ens respectarem, no? Talment com els bons caçadors, els boletaires educats, els alpinistes de la vella escola… que veuen més enllà del que veu la resta de pixapins: aquí hi havia un mar, allò era un delta, el riu baixa tèrbol: està plovent a la capçalera, aquí hi havia fòssils de coralls, molt interessants, però s’ho han carregat… en la fonda d’aquest poble dinarem bo i bé de preu… la Nieves López era en aquest sentit, prototípica.

Tot sumant-nos al Viu la ciència! de la Setmana us recomanem aquest llibre:

LÓPEZ MARTÍNEZ, Nieves. Geologia i paleontologia per a aficionats. Excursions pel Pallars i l’Alt Urgell. Barcelona: Entrecomes, 2013.

Fa uns mesos es va morir prematurament la paleontòloga Nieves López, una persona molt estimada per tots els que la coneixien. Nascuda a Burgos, i professora de la UCM, va dur a terme una intensa tasca de recerca al Pallars i a l’Alt Urgell, fins el punt que enamorada d’aquelles terres, tenia una caseta a Riuet on hi passava llargues temporades.

De savis n’hi ha molts, però la Nieves tenia un do extraordinari per fer entendre la geologia i la paleontologia al més profà. De caràcter entusiasta i vital, els nens del poble l’esperaven il·lusionats cada estiu per anar amb ella a buscar fòssils. Com una mena de fada de la ciència!

Aquest llibre recull de manera molt acurada els quatre cursos divulgatius que ella impartí: els textos, els esquemes, els mapes i, a més, les fotos que per a l’ocasió ha fet de nou el seu fill Iván Pérez que recorda cada punt i cada enquadrament on la seva mare explica a un públic bocabadat els secrets del paisatge.
Una iniciativa interessantíssima i sorprenent d’una editorial que tot just comença: Entrecomes.

I ja sabeu entre els dies 15 i 24 de novembre, un munt d’activitats us esperen per viure la ciència arreu de Catalunya! En podeu seguir tota la informació a twitter (@recercat ) amb l’etiqueta #SC13cat i al web http://setmanaciencia.fundaciorecerca.cat/

Etiquetes: , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: [email protected]